Kim heeft een gewetensvraag. Om haar heen ziet en hoort ze allerlei verhalen van gezinnen die worstelen met het thuisonderwijs. Zijzelf net zo goed. De ene dag verloopt fijn en soepel, de andere dag heeft ze boze of verdrietige en angstige kinderen in huis. Daarnaast is ze natuurlijk ook gewoon onderneemster met haar Happy Minds Happy Kids bedrijf. Ze vraagt zich af: is het wel oké om nu actief te ondernemen en moeder en kind te ondersteunen? Wat vind jij?
Ook interessant: 7 tips van Kim om thuis en school te combineren
- Tekst gaat verder onder afbeelding
Trucjes om in balans te blijven
Kim: Bij mij helpt mediteren om rustig en kalm met de corona-crisis om te blijven gaan. En met de kinderen thuis, helpen bepaalde trucjes en manieren van kijken naar situaties mij om in balans te blijven. Ik zie om mij heen dat niet iedereen weet hoe dit moet. Het liefst zou ik al deze gezinnen (en dan met name de moeders, sorry vaders) een Moeder Kind Weekend willen aanraden. Ik denk namelijk dat veel moeders en kinderen hier écht iets aan kunnen hebben. Ook als deze crisis straks over is.
Veerkracht van kinderen
De verhalen over ‘ontwikkelingsachterstanden’ die kinderen zouden oplopen maken mij boos. Kinderen zijn van nature nieuwsgierige mensen. Die ontwikkelen zich volop! Misschien is dat niet volgens de leerlijnen van school, maar wel op zóveel andere manieren. Hierbij zou ik gezinnen zo graag willen helpen. Want juist nu moeten we onze kids begeleiden om te leren omgaan met wat er aan de hand is. Maak plezier, troost ze, wees nieuwsgierig en verwonder je over de veerkracht van je kinderen.
Is het oké om nu actief te ondernemen?
Maar ga je in tijden van crisis gebruik maken van de pijn die dit met zich meebrengt? Ik vind dit lastig. Ga ik nu een advertentie plaatsen om moeders te laten investeren in een weekend met hun kind ná deze corona-crisis? Ga ik inspelen op angst, verdriet, frustratie van kinderen, moeders, gezinnen? Ik weet het niet of dat oké is. In elk geval geef ik zo af en toe via Facebook en mijn blog op Live Green Magazine wat wijze raad of een goede tip. En achter de schermen blijf ik doorwerken aan m’n moeder & kind weekenden.
Kim’s thuis-leer-tip
Zelf hebben wij afgelopen week een duurzame appeltaarttijd-les gedaan. Samen met mijn dochter bakte ik een appeltaart. De appelschillen gingen naar de konijnen van de buren. Daarna heb ik met zoons een route op Google Maps gezocht die vanuit onze woonplaats naar de opa en oma’s ging en weer terug naar huis. Ze moesten zorgen dat alles onder de 50 km per uur bleef, zodat we (zoveel mogelijk) elektrisch kon rijden met de auto. Het resultaat:
- Appeltaart bakken: wegen, meten, begrijpend lezen.
- Route bepalen: begrijpend lezen, aardrijkskunde
- Ecologie/Biologie: lammetjes onderweg, duurzaamheid
Maar het hoogste resultaat was dat we een ontspannen en gezellige middag met leuke gesprekken hadden over duurzaamheid, liedjes in de auto op de radio, leren van verkeersregels en hoe om te gaan met verveling. Plus vrolijke opa’s en oma’s die de appeltaart op de stoep in ontvangst namen toen wij weer in de auto zaten te zwaaien.
De hand op de schouder, de knuffel bij verdriet
Natuurlijk zou ik allerlei online workshops kunnen geven of via videobellen meditaties kunnen geven. Maar dan zou ik voorbij gaan aan mijn eigen gevoel: het lijfelijk contact dat ik zo graag heb met moeders en kinderen. De hand op een schouder van de moeder die het eventjes niet meer ziet. De knuffel die ik het kind kan geven als die dat even nodig heeft… Dus blijf ik af en toe via de online kanalen zichtbaar. En straks als dit allemaal voorbij is, ben ik er weer helemaal voor jou. Klop je dan bij me aan? Dat mag nu ook als je daar behoefte aan hebt. Want er is overal een oplossing voor!
Groetjes, Kim
Kim van Doorn is in eerste plaats mama van 3 kinderen, echtgenote van Jeroen (die in de biologische cacao werkt) en daarnaast MindfulKids trainer voor alle kinderen (en hun opvoeders). Een training bij Happy Minds Happy Kids is veel meer dan Mindfulness. Het is kiezen voor jezelf. Kiezen voor je kind. Het is kiezen voor jullie samen. Niet voor niets is Kims motto: Do More Of What Makes You Happy!
*Mindfulness is van oorsprong ontwikkeld door hoogleraar en wetenschapper Jon Kabat Zinn. Hij werkte met uitbehandelde patiënten met chronische pijn en of stressklachten om hen te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover.
Geef een reactie