Regelmatig zie je (oud) nieuws voorbijkomen van mensen die graag tegen biologisch zijn. Dat mag, maar dan is het wel noodzakelijk dat de informatie ook klopt. Met de campagne ‘Ik sta achter biologisch’ wil Bionext – een organisatie die zich sterk maakt voor meer duurzame biologische voeding en landbouw – de lichtgroene consument kennis laten maken met biologisch en het EKO keurmerk. Zij geven informatie, die ik graag deel met jou. Want er zijn nog wel wat vragen omtrent bio.
Bio bevat ook bestrijdingsmiddelen?
Zeker, er mogen een beperkt aantal natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt worden in de biologische teelt. Deze hebben als eigenschap dat ze bijzonder snel afbreekbaar zijn en geen schade toebrengen aan het milieu. In vergelijking met wat in de gangbare (niet-biologische) teelt is toegestaan, dankt bio zijn predicaat onbespoten.
- Een bioboer is sowieso zeer terughoudend met toegestane middelen, omdat hij/zij in principe werkt met het natuurlijke evenwicht en dus de natuurlijke vijanden van de plaag juist stimuleert.
Is bio zoveel gezonder?
Ook natuurlijke middelen kunnen bij hoge doses een negatief effect op de gezondheid hebben, maar deze hoge doses komt niet in voeding voor. Bovendien worden door de snelle afbreekbaarheid niet of nauwelijks residuen aangetroffen. Dat valt in het niet bij de schadelijkheid van veel chemisch-synthetische middelen in het gangbare circuit, zoals glyfosaat. Tel daarbij ook nog eens de eindeloze reeks chemische E-nummers die niet gebruikt mogen worden in bio op en het gezondheidsargument weegt nog zwaarder. Overigens bekijkt bio gezondheid altijd vanuit de holistische visie dat gezondheid begint bij gezonde bodems, gezonde planten en gezonde dieren. Het resultaat is voeding die ook voor mensen gezond is. Logisch toch?
Bio geeft ook milieubelasting?
Er zijn absoluut gangbare producten te vinden die ver weg geproduceerd toch minder milieubelasting hebben dan lokaal geproduceerd. Over het algemeen geldt; hoe minder vervoerskilometers des te beter voor de CO2 uitstoot. De biologische boer levert overigens een grotere reductie van CO2 door geen gebruik te maken van kunstmest en door een hoog percentage koolstof in de bodem te binden.
Bio kan niet iedereen betalen?
Eet je met de seizoenen dan kan het prima. Overigens, als we overschakelen op een systeem van true pricing, waarbij de vervuiler betaalt en gebrek aan dierenwelzijn ook wordt doorbelast, dan is biologisch zeker niet duurder dan gangbaar.
Bio kan de wereld niet voeden?
Zeker wel. Als wij ons werkelijk druk maken om de 800 miljoen mensen met honger, dan zouden we de consumptie van vlees moeten verlagen. Dan houden we 5x meer plantaardige eiwitten over. Het terugdringing van de overconsumptie en voedselverspilling in het Westen zal de 600 miljoen mensen met obesitas ten goede komen en de torenhoge kosten voor de gezondheidskosten verlagen. En….omdat bioboeren hun bodem vruchtbaar houden, dragen ze bij aan voedselzekerheid op lange termijn. Want afbraak van vruchtbare bodems is een van de grootste knelpunten van de intensieve landbouw.
Bio is toch niet lekker?
Over smaak valt te twisten. Als je gewend bent aan de smaak van gefabriceerd voedsel en cola heel lekker vindt, dan vind je dat misschien. Maar de keuze van talloze koks en restaurants die voor biologische en ambachtelijke producten kiezen, spreekt anderen meer aan. Misschien ben je niet meer gewend hoe écht voedsel smaakt?
Geef een reactie