Samen en duurzaam: twee woorden die op de tweede plaats van meest uitgesproken woorden per dag staan. Op wat voor gebied dan ook. De kracht zit ‘m in de herhaling. Maar wat DOEN we eigenlijk samen? En wat houdt duurzaam precies in? Volgens Ellen kun je daarover van mening verschillen: “In dit blog geef ik mijn hier mijn visie op. Ik hoop dat het je inzicht geeft om na te denken waar jij jouw mening op baseert.
Ook interessant: Ellens vorige blog over houdbaarheidsdatum en voedselverspilling
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Duurzaam of vooral ‘duur’?
Samen en duurzaam zijn ook in de coronatijd vaak gesproken woorden. Ik zie niet hoe dit te rijmen valt met onze vliegmaatschappij die fors geld krijgt toegeschoven, terwijl een ticket nog steeds bijna niets kost. Ook bijzonder dat mensen dan met velen in een opgesloten ruimte zitten. Dat mag omdat er een ‘goed ventilatiesysteem’ is. Aan de andere kant kan men in de amusementsbranche geen boterham verdienen omdat ze hun vak niet mogen uitoefenen. Als ze geluk hebben krijgen ze een zakcentje van de regering. Deze doelgroep wordt benadeeld, terwijl zij er niets aan kunnen doen. Staat duurzaam hier niet vooral voor ‘duur’ omdat er voor slechts enkele partijen nog veel geld kan worden verdiend?
Mijn mening: teruggaan naar de basis
Volgens mij is het veel beter om terug te gaan naar de basis. Dat is uiteindelijk veel goedkoper en werkt beter. Neem de boeren: we verzinnen steeds nieuwe technieken om maar zoveel mogelijk te produceren. Maar dat is helemaal niet nodig. Een biologische boer heeft vooral een gezonde volle grond nodig. Geen substraat dat bestaat uit chemisch steenwol waar geen voedingsstoffen of smaak aan te pas komt. De basis is hoe het oorspronkelijk bedoeld was. Hoe de aarde is ontstaan (dat mag een ieder voor zichzelf weten). Hoe dan ook, er was – en ja ik zeg ‘was’ – een ecologisch systeem. De mens heeft dit om zeep geholpen achter zijn bureau. Een ecologisch systeem, kringloop genoemd, is als een ketting met schakels. Als er ook maar één schakel ontbreekt is de ketting stuk en werkt deze niet meer. Ik zie dat dit momenteel met de aarde aan de hand is. Daar willen we wel een oplossing voor, maar alleen als er veel geld aan verdiend kan worden.
Als we terug gaan naar de basis van de landbouw, dan hebben we wel veel meer mensen nodig op het land in plaats van achter een bureau. Misschien dat het zelfs veel meer mensen blijer maakt?
Verkopen van je idealen
Het VPRO TV-progamma Tegenlicht bevestigde mijn mening. In het item ‘boer van de toekomst’ werd onder meer Jaap Korteweg geïnterviewd, de uitvinder van de Vegetarische Slager. Hij maakt vleesvervangers van lupine. Althans, dat was in eerste instantie de bedoeling. Heel idealistisch ook. Omdat hij dat niet helemaal kon waarmaken ontstonden er veel meer vegetarische producten op basis van soja. Maar ja, zijn verhaal was mooi en dat bleef bij veel mensen hangen. Daar gaat het om, want met dat verhaal kan hij omzet maken. Ondertussen heeft hij zijn zogenaamde ‘ideaal’ aan Unilever verkocht. Hoe geloofwaardig ben je dan nog?
Nieuwe technieken voor ‘duurzame’ landbouw
Ik kreeg het gevoel dat Jaap Korteweg inmiddels samen met de overheid, de voedselindustrie en Universiteit Wageningen de boer van de toekomst aan het uitvinden is. In het programma kwam geen enkele biologische boer aan het woord. Nederland wil nu eenmaal als speldenprik op de kaart de wereld blijven bevoorraden met onze landbouw. Vervolgens halen wij ons eigen voedsel weer uit het buitenland. Maar oh oh, wat zijn we duurzaam bezig met onze landbouw! Er waren enorm veel uitvindingen te zien in het programma. Daar was niets duurzaams aan, maar het levert na verkoop wereldwijd wel leuk geld op. We verzinnen van alles om dingen ‘beter’ te maken. Maar de boeren zelf worden nooit gehoord. Dieren worden in grote getale opgesloten. Luchtventilatiesystemen zorgen voor ‘frisse’ lucht. Terwijl de lucht buiten gratis is. Continue vinden we technieken uit om de natuur zo veel mogelijk buiten te sluiten. Alle nieuwe technieken kosten enorm veel geld, die de boeren niet kunnen betalen. Gaan ze terug naar de basis, het biologische boeren, dan zijn ze goed bezig voor de planeet en met het telen van gezonde voeding voor de mens.
Het wordt steeds duidelijker dat gemanipuleerd voedsel allergische reactie teweeg brengen, zoals lactose-intolerantie en glutenallergie. Inmiddels is er A2 melk op de markt gebracht. Oorspronkelijke melk van de oorspronkelijke koe. Want zelfs de koe is door de jaren heen veranderd om maar zoveel mogelijk melk te kunnen geven. Pasteurisatie zorgt dat we hun melk niet meer kunnen verdragen. Hetzelfde geldt voor oergranen waar tarwe uit gecultiveerd is. Puur voor de economie. Niet voor onze gezondheid.
Slechts enkele verrijken zich
Ik begrijp niet waar de echte biologische en daarmee duurzaamste boer in het hele gebeuren gebleven is. Die telt helemaal niet mee. Hetzelfde zie ik in de Natuurlijke Geneeskunde gebeuren. Ook die wordt steeds weggezet. Voor mij zegt dit iets over de cultuur in Nederland en wordt het patroon waaraan men werkt steeds duidelijker: bepaalde segmenten in de maatschappij, zoals de vliegmaatschappij en de voedselindustrie, hebben de touwtjes in handen. En dat is vooral om zichzelf te verrijken.
Welke mening heb jij?
Voor mij is het heel helder. We moeten weer ons eigen verstand gebruiken. Ons niet blindstaren op één nieuwsbron, maar het nieuws van verschillende kanten tot je nemen. Er zijn meer bronnen die een andere boodschap geven. Alleen als je jezelf goed laat inlichten kun je een goede mening vormen.
Ook interessant:
- Blog Ellen: Hoezo lekker, die supermarkt cake…?!
- Blog Ellen: Je brein beter laten werken door de juiste voeding, kan dat?
Ellen van Dalen runt een eigen biologische winkel Natuurlijk Gezond. Ze heeft een diepe passie voor biologische voeding van ‘grond tot mond’. Haar visie over een biologische leefwijze en wat dat doet met jouzelf en de natuur, deelt ze graag met jou.
Geef een reactie