Wil je volgend jaar een tuin vol bijen en vlinders, dan kun je nu bloembollen en vroegbloeiende vaste planten in je tuin plaatsen. Voor diverse insecten zijn ze het eerste voedsel in het voorjaar. Sommige planten hebben een dubbelfunctie. Zo biedt klimop nectar voor bijen dankzij de bloemen die er nog inzitten en in de zomer zijn de bladeren van de klimop voedsel voor rupsen. Ga dus dit weekend lekker de tuin en maak ‘m klaar voor een volgend voorjaar. Daar hoef je trouwens bitter weinig voor te doen!
Ook interessant: Het is herfst! DIY van servet en pompoen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Het goede nieuws: rommel mag!
- Voor een natuurvriendelijke tuin heb je geen grote onderhoudsbeurten nodig. Zelfs schoffelen is geen goed idee, want daardoor geef je onkruid de kans te ontkiemen.
- Is het gras lang? Lang gras is geweldig voor insecten om in weg te kruipen of zich aan de stengels op te warmen in de late najaarszon.
- Laat uitgebloeide planten (deels) staan. Voor veel insecten is het een overwinteringsplek. Pas als ze laat in het voorjaar uit hun winterrust ontwaken knip je de afgestorven delen weg.
- Gooi tuinafval op een hoop op een afgelegen plekje in je tuin. Laat dit als rommelhoekje voor jouw tuinafval. De lagen met verschillende soorten groenafval zorgen dat jouw composthoop vol gaat zitten met voedingsstoffen waarmee je planten extra voedsel kan geven en de structuur van de grond verbetert.
Maak een slaapplek voor insecten
De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups, pop en een enkele gewoon als vlinder. Zo blijven de eitjes van sommige vlinders de hele winter in de stengels van grassen zitten. Pas in het voorjaar kruipen de rupsen naar buiten. Overwintert een vlinder als pop dan is die goed verstopt tussen de planten of gewoon tussen afgevallen bladeren op de grond in je tuin. Wacht dus met het opruimen van je tuin tot het voorjaar, als de vlinders zijn uitgekomen. Soorten die als vlinder overwinteren doen dit vaak in een holle boom of schuur. Tijdens de eerste zonnige lentedag zie je de vlinders ontwaken.
Zie je een vlinder in huis? Door de warmte blijft deze actief en verbruikt dan veel te veel energie. Vang ‘m voorzichtig in een glas en laat deze vrij op een beschut plekje (of bij je insectenhotel!).
DIY: nachtvlindercocktail
Wil je nachtvlinders spotten, maak dan eens een nachtvlindercocktail van 1 fles stroop, 2 eetlepels suiker en een flinke scheut (oude)wijn. Laat dit enkele dagen gisten en smeer dit dan voor zonsondergang op de bast van de bomen of de schutting in je tuin. In het donker kun je met een zaklamp zien welke nachtvlinders er op af zijn gekomen.
Maak een foto en deel die op Instagram met de #vlinderstichting #ILiveGreen
KleineTuinen.nl zegt
Goede tips! Fijn om te zien dat er steeds meer aandacht is voor een diervriendelijke tuin en duurzaam tuinieren. We hopen toch dat dit de standaard wordt voor de (zeer nabije) toekomst!
Ook op onze eigen website geven we graag aandacht aan de duurzame tuin (zie ook https://kleinetuinen.nl/tag/duurzaam-tuinieren/). Wellicht interessant om hierin eens samen te werken?
Mocht hierin interesse zijn, dan vernemen we het graag.
Redactie zegt
Altijd goed om naar elkaar te linken. Zo houden we onze lezers up-to-date. Even mailen met redactie@livegreenmagazine.nl dan kunnen we overleggen.