Een snelle manier om stress te lijf te gaan is de natuur in te gaan. Combineer je dat met wildplukken dan ben je én buiten in de natuur én bezig met een zingevende oerbehoefte. Je leest er alles over in het nieuwe MOOI Eten, MOOI Leven magazine van Rineke Dijkinga. Wij mochten vast een prachtig en lekker recept prijsgeven van glühwein met douglasspar.
Ook interessant: wildplukken en eten uit de natuur
- tekst gaat verder onder de afbeelding
Douglasspar in je #BioBordje
In het bos staan verschillende naaldbomen, waaronder de Douglasspar*. Van de naalden kun je thee zetten, er een lekkere sparrenolie van maken of een poeder van malen. Zo ‘vang’ je de geur van het bos en geniet van de heerlijke smaak en gezondheid.
De takjes van de Douglasspar bevatten vitamine C, etherische oliën, harsen en andere stoffen die goed zijn voor je luchtwegen, ingezet worden tegen verkoudheid en een ontspannende werking hebben op je geest. Denk aan het bosbaden, maar ook aan de dennensiroop van onze grootouders.
GLÜHWEIN MET DOUGLASSPAR
Dit heb je nodig:
- 8 takjes Douglasspar (van ongeveer 10 cm lang)
- 1 bosje worteltjes van geel nagelkruid in stukjes
- 1 liter biologische rode wijn
- 1/2 biologische sinaasappel in partjes
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel jeneverbessen
- agavesiroop naar smaak
Zo maak je het:
Schenk de wijn in een pan en voeg alle overige ingrediënten, behalve de agavesiroop toe. Verwarm langzaam tot bijna aan het kookpunt, maar laat het niet koken. Roer er van het vuur af een flinke scheut agavesiroop door. Zet de pan in een hooikist, Ecostoof of wikkel er een dikke deken om en laat minstens een half uur trekken. Hoe langer, hoe intenser de smaak. Giet de wijn door een zeef om alle stukjes te verwijderen en serveer de drank warm.
- Voor een alcoholvrije variant gebruik je rode druivensap of appel-vlierbessensap.
* Let er op dat je de naaldbomen goed kent en zeker weet dat je de goede hebt. De taxus bijvoorbeeld is giftig, dus zorg ervoor dat je die kunt onderscheiden van de eetbare naaldbomen. Wil je meer weten over wildplukken, cursussen en recepten kijk dan bij In het Wilde Weg.
Lees het interview over wildplukken in het magazine MOOI Eten, MOOI Leven
Geef een reactie