In het Belgische Gent is in het nieuwe jaar 20% van de ingrediënten in schoolmaaltijden en bij de kinderopvang van biologische oorsprong. Per jaar worden er 850.000 maaltijden geleverd, die voortaan gezond en duurzaam zijn zegt het Gentse stadsbestuur.
Ook interessant: Blog Sigrid: ode aan de boer en het belang van true pricing!
Het initiatief heeft ermee te maken dat Gent in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Daarom lanceerde de gemeente al eerder een ‘voedselstrategie’. De stad wil dat kinderen genieten van lekkere en gezonde maaltijden in de kinderopvang en op school, “want gezonde eetgewoontes op jonge leeftijd leiden tot gezonde eetpatronen wanneer ze volwassen zijn. En met een goed gevulde maag leren kinderen beter”, aldus het stadsbestuur.
Biologische schoolmaaltijden én fairtrade
De maaltijden zijn behalve voor 20% biologisch ook deels fairtrade. Bovendien worden de biologische schoolmaaltijden duurzaam geleverd met voertuigen die rijden op gas. Het menu is seizoensgebonden en op donderdag voor alle kinderen vegetarisch. Ook dierenwelzijn, duurzame vis en acties tegen voedselverspilling zijn kenmerkend voor de nieuwe maaltijden. Ouders zullen voor de maaltijd ongeveer een derde meer betalen dan vroeger: 3,25 euro voor een kleuter en 4,10 euro voor een lagereschoolkind. Er is ook een sociale regeling.
Wij van Live Green Magazine vinden dit een heel goed voorbeeld om ook in Nederland op te volgen. Want als het in België kan, dan kan het voor onze kinderen toch ook?
Bron: vilt.be
Geef een reactie