Dit jaar wordt de koers ingezet richting steeds meer biologisch. Wellicht is het een kwestie van ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’, maar volgens Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector, wordt biologisch de komende jaren booming. En niet meer een niche of alleen bestemd voor de hippe vooruitstrevende mens. Waar en waarom biologisch de komende 10 jaar booming wordt vertelt Bionext in vijf punten, waarbij wij enkele kanttekeningen hebben gezet.
Ook interessant: Denk niet zwart of wit bij wereldvoedselprobleem
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

BETER BOEREN OM KLIMAATNEUTRAAL TE WORDEN
- Een belangrijk punt is dat de EU afgelopen december de ‘Green Deal’ presenteerde. Hierin wordt een investering genoemd van honderden miljarden euro’s in alles wat bijdraagt aan een schoner klimaat. Europa wil voor 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld zijn en daarbij wordt groots ingezet op de biologische landbouw. Dankzij die financiële steun moet het voor boeren aantrekkelijker worden om voor deze landbouw te kiezen. Meer biologische landbouw betekent automatisch meer aanbod van biologische producten in de winkel.
MINDER PRIJSVERSCHIL TUSSEN BIOLOGISCH EN GANGBAAR
- Naarmate het biologische aanbod groeit, wordt ook het prijsverschil in de winkel tussen gangbare en biologische producten kleiner. Het is immers geen ‘niche’ meer. Zeker voor mensen die wel biologisch willen eten, maar de prijs te hoog vinden, is dit vooruitzicht een van de redenen waarom biologisch booming wordt.
MINDER VLEES, MEER KWALITEIT
- Ook de komende jaren eten mensen steeds minder vlees. Wie wel af en toe voor een stukje vlees kiest, wil alleen vlees waarvan het dier goed is behandeld: meer kwaliteit van leven voor het dier betekent immers een betere kwaliteit vlees. In het Beter Leven keurmerk scoort biologisch vlees 3 sterren. Hoger is er niet. Door af en toe voor biologisch vlees te kiezen en gangbaar te laten staan, worden veehouders aangezet hun dieren biologisch te houden. Dat is voordeel voor het dier en voor jou.
VERBINDING MET JE VOEDSEL
- Check jij waar die wortel vandaan komt die je in de winkel koopt? De komende jaren gaan we dat volgens Bionext steeds vaker doen. We willen meer verbinding met ons voedsel en weten hoe de teelt daarvan heeft bijgedragen aan een betere wereld. Dat willen we ook als we uit eten gaan en daarom kiezen koks steeds vaker voor biologische voeding in hun keuken. Dit zie je ook terug in de kinderopvang, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Op steeds meer plekken en in steeds meer keukens gaan we biologisch terugzien.
MEER PRODUCTEN BIOLOGISCH
- Je kunt het toejuichen of niet: steeds meer producenten brengen een biologische variant van hun product op de markt. Hierdoor kun je vaker voor biologisch kiezen, maar let er wel op dat het geen marketingtruc is. Check altijd de ingrediënten om te zien of het betreffende product ook gezond gemaakt is. Dus met weinig suiker, zout en vet. Want als je die ingrediënten biologisch gebruikt, mag je product gewoon het biologisch keurmerk dragen.
Stap jij ook over op biologisch?
In elk geval kom je met gedachteloos boodschappen doen het komende decennium niet meer weg. Wellicht is dat de belangrijke reden dat biologisch zal blijven groeien. Om meer mensen over te laten stappen naar biologisch startte Bionext de Overstapweken. Via diverse acties en verdiepende informatie over de bijdrage die je levert door biologische voedsel te kiezen, word je overtuigd ook over te stappen op biologisch. Want hiermee doe je niet alleen iets goeds voor jezelf (en je kinderen), je doet ook iets goeds voor het milieu. Kies voor zover mogelijk het liefste voor producten van dichtbij en uit het seizoen. Wil je goede informatie bij de producten die je koopt, dan ben je beter uit bij een biologische speciaalzaak, zoals blogger Ellen heeft.
Geef een reactie