Morgen, 21 mei, is het de Dag van de Groene Kinderopvang. Weet jij wat het verschil is met een normaal kinderdagverblijf? Kirsten vroeg het aan Mieke Dorrestein, locatiemanager van het groene kindercentrum de Groene Linde in Heerhugowaard. Mieke: “Een belangrijk verschil is dat kinderen hier lekker vies mogen worden door het buitenspelen, hun eigen groente telen in de moestuin en grotendeels biologisch eten krijgen. Ook voor leidsters is het een hele fijne plek om hier te werken.”
Ook interessant: biologisch eten voor je peuter
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Zelf groenten telen
Zo’n vier jaar geleden begon voor de Groene Linde het proces tot groen worden. Volgens Mieke wordt het kinderdagverblijf stukje bij beetje nog groener: “Sinds drie jaar hebben we een moestuin. Elk jaar planten we daar nieuwe onbespoten groenten en fruit in, zoals aardbeienplantjes en munt. Het is wel een uitdaging om die goed te onderhouden, maar gelukkig hebben we daar een vrijwillige vader voor. Thuis heeft hij een hele grote moestuin. Hij vindt het heel belangrijk dat zijn kind leert dat een paprika aan een plant groeit en niet in een supermarkt. Ook haalt hij elke middag ons groenteafval op, dat gebruikt hij dan weer als compost voor zijn eigen moestuin. Hij schenkt ons plantjes om de kinderen te leren hoe een moestuin werkt en hoe je de plantjes verzorgt. Zodra de groente of het fruit dan rijp is, plukken we dat met de kinderen om het vervolgens lekker op te eten. Ook hebben we twee konijnen die mensen met een beperking vanuit Esdégé Reigersdaal verzorgen. Samen met een begeleider verschonen zij wekelijks het konijnenhok.”

Elke dag lekker vies
Voor de leiding van de Groene Linde is buitenspelen erg belangrijk: “Het maakt niet uit wat voor weer het is. Elke dag spelen we buiten. Spelen in plassen is namelijk ook leuk. In de grote tuin die achter het pand ligt is veel te ontdekken. Kinderen hebben genoeg mogelijkheden om zich hier te vermaken. Er zijn lekker veel struiken, er is een blotevoetenpad en een buitenkeuken waar de kinderen met prut en zand mogen spelen. De meeste ouders zijn zelfs blij als hun kind vies opgehaald wordt, want dat betekent dat ze een leuke, groene dag hebben gehad. We proberen de kinderen zoveel mogelijk met de natuur in aanraking te laten komen. Dit jaar hebben we weer eieren tot kuikentjes laten uitbroeden in een broedmachine en we hebben zelfs wel eens poppen gehad die vlinders werden.”
Eierdozen om te knutselen
Daarnaast proberen de leidsters ook binnen zoveel mogelijk duurzame dingen met de kinderen te doen,” zegt Mieke: “Er wordt vaak geknutseld met herbruikbare materialen, zoals eierdozen en wc-rolletjes. De ene leidster is daar sterker of groener in dan de ander. Sommige vinden bijvoorbeeld dat we in plaats van stiften potloden moeten gebruiken omdat die langer mee gaan. Bij de BSO, de basisschoolkinderen die al wat ouder zijn, doen we wat moeilijkere duurzame activiteiten. Zo doen ze mee met de landelijke Nationale Tuinvogeltelling. Kinderen krijgen dan een formulier waar allemaal soorten vogels op staan, zodat ze kunnen aankruisen welke vogels ze hebben gezien.”

Biologische voeding
Samen met de leidsters zorgt Mieke voor biologisch eten: “Het grootste deel van het broodbeleg is biologisch, bijvoorbeeld kipfilet en jam. Verder drinken de kinderen biologische melk en thee. Daar waar het kan en het enigszins betaalbaar is, doen wij het biologisch. Bij fruit is dat bijvoorbeeld niet zo, omdat dit dat een dure kostenpost is. Om nog groener te worden, zouden we in de toekomst ook biologische verzorgingsproducten kunnen gaan gebruiken en zonnepanelen op het dak leggen. Dit zijn allemaal investeren waarvan de vraag ook is of alles 100% biologisch moet of dat zo duurzaam mogelijk het belangrijkst is. Uiteindelijk zijn het de ouders die hiervoor natuurlijk meer moeten gaan betalen.”
Dit is de Groene Linde
Kinderdagverblijf de Groene Linde is een vestiging van de organisatie Blosse opvang. Om kinderen zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen, speelt het werken met verschillende thema’s, zoals de seizoenen, een belangrijke rol. Alles is er op gericht de kinderen in contact te brengen met de natuur en de natuurlijke elementen, omdat men ervan overtuigd is dat spelenderwijs beleven van de natuur bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van het kind. Dit betekent dat de kinderen veel buiten spelen, eten en zelfs soms slapen. Er zijn 4 verticale groepen voor kinderen vanaf 10 weken tot 4 jaar: De Vlinders, De Uiltjes, De Kikkers en De Eekhoorns. Elke groep bestaat uit maximaal 12 kinderen. Ook zijn er twee BSO-groepen van 20 kinderen en een peuterspeelzaal met 16 kinderen. Op dit moment is de Groene Linde de enige vestiging van Blosse die echt groen is. Andere vestigingen worden langzamerhand ook steeds een beetje groener.
Zoek bij jou in de buurt
De omschakeling naar een groener kinderdagverblijf heeft voor de Groene Linde goed uitgepakt. Tijdens rondleidingen zien ze dat ouders juist daarom bewust hier komen. Woon jij niet in dit gebied maar wil je meer weten over biologische kinderopvang bij jou in de buurt? Check Agrarische Kinderopvang of Stichting Groen Cement
Geef een reactie