Volgens de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) horen vezels bij een gezonde spijsvertering. Kies je voor vezelrijke producten van bio kwaliteit, dan vang je twee vliegen in één klap. Check dit handige blog hoe je de beste keuze maakt.
Ook interessant: Vitamine D in de schijnwerpers tegen corona
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Vervang dit door dat
Tegen corona helpt misschien een vaccin, maar een goede weerstand is de beste preventie tegen allerlei virussen die ons nog te wachten staan. Met een vezelrijk dieet zorg je voor goede bacteriën in je buik, die bijdragen aan een natuurlijke weerstand. Met een paar kleine aanpassingen in je voedingspatroon krijg je al snel heel veel vezels extra binnen. De MLDS heeft daarvoor een handige te downloaden ‘vervang dit, door dat’ poster Hier kun je jouw ‘Eet je vezelrijk’ poster downloaden.
Vezels zijn onverteerbare mini-plantendeeltjes. Je vindt ze dus vooral in plantaardige voeding. Daar vallen ook volkorenproducten onder.
Vezelrijk is langer verzadigd
Er zijn twee type vezels. Gefermenteerde worden in je dikke darm afgebroken en zorgen daar voor de goede bacteriën in je darm. Niet-gefermenteerde vezels worden niet afgebroken en zijn belangrijk voor de beweeglijkheid van je darm. Die dragen bij aan een goede stoelgang, te zien in de wc-pot. Meer vezels eten betekent ook langer een verzadigd gevoel. Daardoor zou je zomaar wat kilootjes kunnen kwijtraken!
Hoeveel en van wat?
Op een perfecte eetdag krijg je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen voor beide doeleinden. Dat ligt op 30 gram voor een volwassen vrouw en 10 gram meer als je man bent. Daarvan wordt 70% gebruikt voor de goede bacteriën.
Vezelrijke dag is easy
- Ontbijt met een mueslibol, belegd met hüttekäse en reepjes rode paprika.
- Tussendoor een appel.
- Als lunch kun je kiezen voor een rijke salade met kaas en zaden/pitten. Eventueel met een volkoren boterham erbij. Besmeer die met grasboter voor je vitamine A, D, E en K.
- Tussendoor een schaaltje yoghurt met 1 eetlepel muesli en wat stukjes seizoensfruit.
- ’s Avonds kun je een wokgerecht maken met 250 gram verse groente, eventueel wat stukjes kip en geserveerd met 4 opscheplepels quinoa. Smaakmakers zijn ui, knoflook, kerrie en een eetelepel olijfolie.
- Heb je later op de avond behoefte in iets, dan is een klein handje ongebrande noten een vezelrijke keuze.
Eet gevarieerd, dan krijg je de verschillende type vezels binnen.
Bio kwaliteit voor nog meer vezels
Niet-gefermenteerde vezels zijn bijvoorbeeld volkoren producten en schillen van groente en fruit. Beter is het dus om die met huid en haar op te eten. Kies dus voor biologisch. Zo weet je zeker dat je alleen de voordelen meekrijgt en niet de nadelen (lees: residuen van bestrijdingsmiddelen). Iedereen wil toch gezond blijven? Eet je voldoende vezels dan heb je een lager risico op het krijgen van bepaalde ziekten. Om dit ook echt te mogen claimen is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Datzelfde geldt voor de residuen van giftige bestrijdingsmiddelen op ons voedsel. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, geniet dan gewoon van heerlijke vezelrijke recepten bomvol bio groenten. Elke woensdag krijg je die van blogger Sandra.
Wist je dat…
…een toename van 10 gram vezels per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op darmkanker.
Let op: meer vezels eten betekent ook meer drinken dan je wellicht gewend bent. Reken op zo’n 2 liter vocht per dag.
Wil je weten hoe gezond jouw buik is? Doe dan deze vezeltest
Mooi naslagwerk: het boek vezels met bijna 80 leuke, smakelijke, gezonde en vezelrijke gerechten die het makkelijker maken om je dagelijkse portie vezels binnen te krijgen.
Geef een antwoord