In oktober is het steevast Toekomst Zaaien. Samen met anderen zaai je op de biodynamische akker graan van oude rassen. Van die granen van eigen bodem wordt weer brood gebakken. De wuivende graanhalmen in het veld leveren ook een prachtig plaatje op in jouw omgeving. Met de slogan ‘eat it to save it’ kun je vanaf het allereerste begin meedoen: door samen het zaad te zaaien voor jouw brood én onze toekomst. Doe je mee?
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Oude graanrassen
Een mooi voorbeeld van een oud graanras is Emmer. Volgens Slow Food chef René van der Veer van De Veldkeuken in Bunnik is dit een graan met veel ‘goede’ kanten. Het is één van de oudste granen in Nederland en nog weinig veredeld. Dat maakt het lastig te telen in de gangbare landbouw, maar juist geschikt voor minder intensieve teeltvormen. Emmer moet maalklaar gemaakt worden met een pelmachine en daarom wordt in de gangbare landbouw vaak gekozen voor minder arbeidsintensieve granen, zoals tarwe.
Lokaal zorgt voor verbinding
De Emmer die in De Veldkeuken wordt verwerkt, wordt geteeld in de buurt in natuurgebieden. Mooi om te weten is dat een deel van boerderij Eyckenstein komt, waar ook Jersey stiertjes worden grootgebracht. Een andere teler is Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel (bij Nijmegen). Hier kun je op 16 oktober komen Toekomst Zaaien.
Toekomst Zaaien bij de Natuurakkers
Louis kiest bewust voor de biodynamische teelt van oude graanrassen om zo de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden. Vanwege hun lange, sterke en veerkrachtige halmen waren ze vroeger geliefd omdat ze stro opleverden voor in de stal. Maar lange halmen kunnen ook neervallen bij slecht weer en zo zorgen voor slechtere ‘bakkwaliteit’ van het graan. Om een snelle, perfect oogst te krijgen, zie je tegenwoordig vooral kortere halmen op de gangbare graanvelden. Louis vertelt je graag nog veel meer voordelen van oergranen tijdens het Toekomst Zaaien.
De Veldkeuken vind je op landgoed Rhijnauwen in een oude boerderij. Die is omgetoverd tot productiebakkerij met lunchroom, waar je de mooiste en lekkerste zuurdesembroden van verschillende biologische granen kunt bestellen.
Voordelen van oude graanrassen
Emmer heeft een rijke, licht zoete smaak wat het een mooi graan maakt om mee te bakken. Bak je brood met verschillende granen, dan levert dat mooie smaakverschillen op én diversiteit op de akker. Volgens teler Louis Dolmans ‘het toppunt van schoonheid’. Met jouw keuze in de winkel maak jij het verschil.
Jouw aandeel in de toekomst
Als je jouw eten koopt bij boeren en bakkers in jouw regio, weet je precies waar je eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe de boer met zijn of haar dieren en gewassen omgaat. Bovendien steun je hén die werken aan een aantrekkelijk en divers voedsellandschap in jouw regio. Op die manier krijgt iedereen in de lokale voedselketen een gezicht en maak je samen het verschil voor een sterkere lokale economie.
Extra voordeel: lokaal eten betekent automatisch eten uit het seizoen. Dat is volop beschikbaar, vers en heeft een lage milieubelasting. Kies je voor lokale producten uit volle grond, vermijd je CO2-uitstoot die kassen door middel van kunstlicht en lampen uitstoten.
Het Toekomst Zaaien bij Doornik Natuurakkers vindt plaats op zondag 16 oktober om 14.00 uur. Meer adressen vind je in onze groene agenda.
Ook interessant: Terug naar de korrel met biologische granen
Geef een reactie