Onze oma’s maakten er nog brood van: eenkoorn en emmer. Maar bij het grote publiek zijn deze oude graansoorten totaal onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen! Dat doet de Graanrepubliek: een collectief van pionierende graantelers die duurzaam en biologisch boeren. Onder de noemer ‘Terug naar de Korrel’ telen en verkopen zij eeuwenoude graansoorten van de rijke Groninger bodem: eenkoorn, emmer, haver en spelt.
Acht essentiële aminozuren
Sommige granen zijn al eeuwenoud. Zo werd eenkoorn bijvoorbeeld al in 7600 v.Chr. verbouwd in Iran, Irak en Syrië. Eenkoorn heeft meer smaak en is beter verteerbaar dan tarwe, heeft een hoge voedingswaarde en het bevat als één van de weinige granen acht essentiële aminozuren. Spelt is ook al eeuwenoud en in de 12e eeuw schreef de benedictijnse abdis Hildegard von Bingen ‘spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid’. Emmertarwe werd in 7000 v.Chr. al in Egypte verbouwd. Het heeft een laag glutengehalte en is erg rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.
Granen als risotto
Initiatiefnemer Gert Noordhoff: “De mogelijkheden van deze oude graansoorten en graanrassen zijn vergeten geraakt. Heel jammer, want met de rijke en unieke smaak kun je eindeloos variëren en veel meer doen dan alleen malen en brood mee bakken. Zo kun je sommige granen heel goed verwerken in een risotto of salade. Hele granen kun je koken en vermengen met groentes voor een vegetarische maaltijd. Maar je kunt er ook mee bakken: van chocolate chip cookies tot hartige koekjes met sesam.”
Tip: bak je eigen pizzabodem met gist, water, eenkoornbloem en wat olijfolie.
Anonimiteit verbreken
Groningen biedt al sinds mensenheugenis ruimte aan ruisende graanvelden. En ook nu nog wordt er veel graan geteeld. Helaas wordt een groot deel van het graan als een anonieme brij verwerkt in even anonieme fabrieken om vervolgens via anonieme winkelketens op jouw bord te belanden. Met de Graanrepubliek ga je ‘terug naar de korrel’. Hun waarden zijn: nuchterheid, transparantie en een eerlijke verdeling:
- Nuchterheid Geen onbetwiste gezondheidsclaims. Er wordt links en rechts al genoeg beweerd over allerlei voedselproducten. Waarom zou je exotische zaden gaan eten terwijl we zelf zo veel vergeten schatten hebben?
- Transparantie Je eten heeft een gezicht gekregen: je kent de telers, hun bedrijven en hun verhalen. Dat geeft vertrouwen. En omdat je een onbewerkte korrel koopt, ben je ook zeker van het principe ‘what you see is what you get’.
- Eerlijke verdeling De teler ontvangt een eerlijke prijs, maar ook jij koopt je product voor een aanvaardbare prijs. En van een eerlijke prijs profiteert niet alleen de teler, maar ook zijn omgeving: een bepaald percentage van de opbrengst gaat naar initiatieven die de omgeving ten goede komen.
Ongemalen
De granen van de Graanrepubliek koop je ongemalen, zodat je ermee kunt doen wat je wilt. Op het pak staat ook een ‘gebruiksaanwijzing’ om je ideeën te geven. Kijk vind je verwijzen naar andere pagina op groenrubriek enkele recepten.
Zelf zien hoe het graan geteeld wordt? Doe dan mee aan de excursie!
Geef een reactie