Geen groene woestijnen of Engels raaigras als tapijt. Bij de boerderij van kaasmaker Henri Willig lopen de Jersey’s buiten in kruidenrijk grasland. Eens in de twee jaar krijgen zij een kalfje en stiertjes groeien gewoon lekker biologisch op bij Poppe. Daar vind je alles behalve Engels Raaigras. Het kan dus wel anders. Koop je de lekkere romige biologische Jersey kaas van hun melk, dan steun je de boer, een beter leven van de koe en het onderhouden van een mooi landschap.
- Tekst gaat verder onder de video
Biologische Jersey Kaas
Biologisch Jersey kaas is lekker romig en rijk van smaak. Dat komt door de biologische Jersey melk, afkomstig van Henri Willig’s eigen Jersey koeien. Die melk heeft een veel hoger vet- en eiwitsamenstelling dan melk van een traditionele Holstein koe. Daarnaast is Jersey melk van nature verrijkt met vitaminen, mineralen (twee keer zoveel) en caroteen. Daar past geen Engels raaigras bij. Hier begint alles met het gezonde, onbespoten en voedzame gras in de Noord-Hollandse polder. Maar er is nog een heel groot belangrijk verschil waarom de Jersey kaasjes van Henri Willig specialer én duurzamer zijn dan andere kaasjes in de supermarkt.
Wist je dit… over stierkalfjes
Jersey zuivel is ‘hot’. Steeds meer consumenten kiezen voor de zuivelproducten van deze melk. Om melk te kunnen geven moet een koe een kalf krijgen. De kans bestaat dat dit een stiertje is. Die geeft geen melk en daarom wordt het diertje vaak al binnen twee weken afgevoerd. Henri Willig geeft deze prachtige dieren wél een leven. Ook heeft hij ondervonden dat een koe nog redelijk goed melk geeft als je die niet elk jaar laat afkalven. En dus krijgt de koe maar eens per twee jaar een kalfje. In dit blog lees je meer over hun denk- en werkwijze, waarin het bedrijf een pioniersrol heeft en laat zien dat het ook anders kan.
Awards voor Henri Willig kazen
Op een internationale prestigieuze kaaskeuring kregen 8 kazen van kaasmakerij Henri Willig een award. De Biologische Koe Truffel, een biologische Goudse kaas met echte truffel kreeg zelfs een gouden medaille! Deze kaas bevat een deel Jersey melk van de eigen Jersey’s. Met dit merk haal je dus de lekkerste biologische kaas in huis én je draagt bij aan het grootbrengen van biologische stierkalfjes. Want deze boer kan dat niet alleen, daar heeft hij jou als consument bij nodig. Naast het merk Henri Willig komt ook het biologische kaasmerk Hooidammer uit de eigen kaasmakerij.
Ambachtelijke kazen in eigen kaasmakerij
Overigens bestaat Henri Willig echt! Hij groeide met vier zussen op in Katwoude (NH) als enige zoon van een melkveehouder. In 1974 nam hij samen met zijn vrouw Riet het boerenbedrijf van zijn ouders over. Al snel kwam de gedachte om zelf kaas te maken. Na een cursus kaasmaken, waar hij goed bedreven in raakte, besloot hij op eigen erf kazen te maken. Al snel werd zijn kaasboerderij, gelegen in het prachtige Waterlandse polderlandschap, een attractie voor buitenlandse toeristen. Wat begon als nieuwe uitdaging voor Henri Willig’s boerenbedrijf groeide uit tot een florerende kaasmakerij en topbestemming voor kaasliefhebbers. In meer dan 35 landen wereldwijd geniet men van deze Hollandse kaas. Behalve in Katwoude staat ook in Heerenveen (FR) een eigen kaasmakerij.
Ook interessant: vergeet Ot en Sien. Biologisch is gewoon innovatief, samen met de natuur
En aanvullend: biologische zuivel in de bres voor boerenlandvogels
Geef een reactie