Als je weet dat je huid je grootste en belangrijkste orgaan is, dan spreekt het toch eigenlijk voor zich dat je er voorzichtig mee om gaat? Daarom gebruik ik natuurlijke cosmetica. Deze verstoort het evenwicht van mijn huid niet, maar voedt en herstelt het op natuurlijke wijze. Zo blijven de zuurgraad, vetmantel en de natuurlijke bacteriën van mijn huid in balans.
Ook interessant om te lezen: Novexpert: veel meer dan alleen ‘groene’ cosmetica
Natuurlijke cosmetica
Ik zei het al eerder, maar blijf het herhalen: je lichaam is werkelijk een wonder! Dat geldt ook voor je huid. Deze bedekt je hele lichaam en beschermt je tegen uitdroging, onderkoeling en aanvallen van buitenaf. Het mooie is dat talg en sebum ervoor zorgen dat je huid soepel blijft, naast het vocht wat ruim in je lichaam voorkomt. Transpiratie zorgt ervoor dat je huid niet te warm wordt en de huid niet teveel afkoelt. Infecties worden geweerd door de zuurgraad van je huid. Ongelooflijk dat de natuur dit allemaal automatisch regelt! Dan zou je toch gek zijn als je dit biologisch ritme ontregelt?
Biologisch evenwicht
Dat doe je wel zodra je niet-natuurlijke cosmetica met synthetische ingrediënten op je huid smeert. Dit heeft invloed op je huid (en lichaam!). Synthetische en niet huideigen stoffen kunnen direct of indirect verstoringen van het biologische evenwicht van je huid veroorzaken, vooral bij gebruik op de lange termijn. Veel fabrikanten van natuurlijke cosmetica delen een filosofie: het goede uit de natuur gebruiken, met respect voor de natuur geproduceerd. De basis van natuurlijke cosmetica bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen. Die gebruiken ze in producten die een ondersteunende, verzorgende en herstellend vermogen van je huid hebben.
Een simpele vuistregel luidt: ‘Smeer alleen ingrediënten op je huid die ook geschikt zijn voor inwendig gebruik.’
Let op het keurmerk
Helaas mag een product dat uit slechts 1% natuurlijke grondstof bestaat al de term ‘natuurlijk’ dragen. Hoe je weet of jouw product wel 100% zuiver is? Let dan op het keurmerk, bijvoorbeeld het NaTrue- en BDIH-keurmerk. Het complete assortiment van Dr. Hauschka Cosmetica heeft één van deze of zelfs beide keurmerken. Hun ingrediënten zijn zo natuurzuiver mogelijk en grotendeels afkomstig van gecontroleerde biologisch-dynamische landbouw, wat ik met eigen ogen gezien heb. Is een grondstof nog niet verkrijgbaar in biokwaliteit, dan brengen ze zelf biologische landbouwprojecten op gang. Je krijgt een keurmerk niet zomaar, dus je kunt er van op aan dat er uitsluitend natuurlijke – waar mogelijk biologische – grondstoffen zijn gebruikt, die de gezondheid van je huid bevorderen.
95% zuiver, ‘dankzij’ water
Bij Dr. Hauschka zit in de helft van haar producten water. Dit is voor het BDIH keurmerk geen enkel probleem. Het Natrue keurmerk heeft echter bepaalt dat al het water dat wordt gebruikt in een huidverzorgingsmerk niet als zuiver kan worden gezien. Overal op de wereld is het verontreinigd. Ondanks dat Dr.Hauschka bronwater gebruikt is het water volgens deze richtlijnen toch niet natuurzuiver genoeg. Vandaar dat deze producten 95% zuiver zijn. Het hoogst haalbare bij NaTrue.
NaTrue
- NaTrue certificering staat voor 100% natuurlijke cosmetica;
- Tenminste 70% van de natuurlijke ingrediënten moeten biologisch zijn voor de natuurlijke certificering, 95% voor de biologische certificering;
- Tegen dierproeven maar deze zijn wel toegestaan wanneer de wet dit verplicht;
- NaTrue certificeert alleen bedrijven waarvan tenminste 75% van hun producten onder natuurlijke cosmetica vallen
- Natuurlijk: Ja. Biologisch: Nee, wel grotendeels (minimaal 70%)
INCI
Naar aanleiding van de wettelijke bepalingen moeten de ingrediënten van een cosmetisch product op de verpakking of op de bijsluiter met het zogenaamde INCI-overzicht verklaard worden. Aan de hand van het INCI-overzicht kun je meestal zien of een product inderdaad natuurlijk is, of dat het er gewoon maar opstaat.
Hierop kun je sowieso letten als je verzorgingsproducten (ook bio, biologisch of natuurlijk, dat staat niet garant voor natuurlijk en zuiver) koopt. Vermijd:
- Synthetische emulgatoren (dit zijn meng- en bindmiddelen), zoals PEG* en Reth* (met vaak een nummer erachter), Polysorbate 20, 60, 80 etc.
- Synthetische oliën, zoals Dimethicone en onnatuurlijke oliën en vetten, zoals paraffine en vaseline
- Synthetische toevoegingen en/of hulpmiddelen, zoals carbomeren, diëthylphalaat (DEP)/methanol, EDTA, TEA* (tri-ëthanol-amine), DEA, MEA, NDEA, propylene glycol
- Synthetische conserveringsmiddelen, zoals broomverbindingen (dus alles waar het woord brom of bromo in voorkomt), phenol verbindingen, zoals 2-phenoxyethanol, chloorverbindingen (dus alle waar het woord chlor of chloor in voorkomt) en triclosan
- Synthetische grondstoffen voor shampoo, zoals sodium lauryl sulfate varianten, zoals sodium laureth sulfate, magnesium lauryl sulfate, sodium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium oleth sulfate, TEA laureth sulfate
Eigenlijk is deze informatie niet nodig als je gecertificeerde natuurcosmetica koopt, want dan komen bovenstaande synthetische ingrediënten écht niet in je cosmeticaproduct voor. Check het zelf maar op het etiket!
Moeite met ontcijferen van de INCI-woorden? Check this:
Oliën en vetten
In veel cosmetica worden stoffen als mineraalolie, paraffine en synthetische siliconenolie gebruikt, bijvoorbeeld als ‘vetten’ in crèmes. In vergelijking met plantaardige oliën zijn deze goedkoop, reukloos en ongevoelig voor zuurstof (beter houdbaar maken). Een groot nadeel is dat deze oliën en vetten je huid ‘monddood’ maken, oftewel, je poriën kunnen worden ontregeld en afgesloten. Dat komt omdat deze je natuurlijke huidvetten oplossen. Maar je huid maakt geen nieuwe huidvetten aan! Stop je met deze ingrediënten, dan voelt je huid droog en trekkerig aan. Je grijpt dan al snel terug naar de vette paraffine producten. Door deze vicieuze cirkel ontwikkel je een ‘paraffineverslaving’. Stop je met deze ingrediënten, laat dan je huid minstens een maand herstellen en wennen aan goede, natuurlijke verzorging.
Neem ik het voorbeeld van Dr.Hauschka, dan zit in hun producten hoogwaardige plantaardige oliën en concentraten hiervan. De verzorgende werking is onomstreden: iedere olie heeft een veelvoud aan ingrediënten. zoals onverzadigde vetzuren, vitaminen of natuurlijke flavonoïden. Deze verzorgen je huid en ondersteunen de natuurlijke huidfuncties optimaal.
Houdbaarheid en natuurlijk
Om spullen langer houdbaar te maken, worden conserveermiddelen gebruikt. Ook in cosmetica. In gangbare shampoos worden hiervoor broomverbindingen gebruikt. Deze worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Andere gebruikte synthetische stoffen, waaronder de bacterieremmer triclosan, hebben een verstorende werking op ons geslachtelijke hormoonsysteem en kunnen overgevoeligheidsreacties van je huid teweegbrengen. Ook over parabenen is veel te doen. Ze worden vaak gebruikt omdat ze alle enzymen activiteit in het product stoppen, waardoor het niet bederft. Maar conserveermiddelen worden via je huid in je bloedcirculatie opgenomen. Zo komen ze uiteindelijk in je organen terecht. En die stabiel conserverende werking blijft ook in je lichaam actief, terwijl ze de normale enzymen activiteit van je lichaam lastig vallen. Vooral op langere termijn en bij een inname van grote hoeveelheden kan dit een probleem voor je gezondheid vormen. Paraffine en siliconenoliën worden ook veel gebruikt voor een langdurige houdbaarheid. Deze stoffen zijn echter superslecht voor je huid. Het mooie van Dr. Hauschka is, dat zij de toevoeging van conserveermiddelen volledig afwijst en ook niets van bovenstaande in haar producten gebruikt.
Pictogram
Natuurlijke en/of biologische producten bederven sneller omdat deze geen synthetische conserveermiddelen bevatten. Is synthetische cosmetica meestal één à twee jaar houdbaar, bij natuurcosmetica blijft een geopende pot crème ongeveer 8 maanden goed. Op de verpakking is dit aangegeven met een pictogram van een open potje, een cijfer en de letter ‘M’. Het cijfer verwijst naar de periode waarbinnen cosmetica bij voorkeur gebruikt moet worden nadat het geopend is. De ‘M’ staat voor maand. Ook vind je een THT (tenminste houdbaar tot) sticker, die aangeeft tot wanneer een product (ongeopend!) houdbaar is. Onder de THT staat het chargenummer. De eerste drie cijfers van het charge nummer geven het jaar en de maand van productie aan. Bijvoorbeeld charge nr 810 betekent dus: geproduceerd in oktober 2008.
Daarom natuurlijk
Als je weet dat de talrijke positieve effecten voor je huid van natuurlijk verzorgende oliën en wassen uit plantenproducten, al lange tijd bekend zijn bij de volksgeneeskunde, dan is het toch niet meer dan logisch om voor deze producten te kiezen. Wat ik zelf fijn vind aan Dr. Hauschka Cosmetica is de enorm brede keuze, van make-up tot doucheverzorging. Ik kies hiervoor omdat ik dan zeker weet dat mijn producten vrij zijn van:
- synthetische geur- en kleurstoffen
- conserveringsmiddelen
- minerale oliën,
- parabenen
- siliconen en
- polyethyleenglycol (PEG)
Prettig om te weten, toch?
Geef een reactie