Het is weer tijd voor heerlijke raapsteeltjes van volle grond: een échte voorjaarsgroente. Voedingsdeskundige en leefstijlcoach Mieke Beemsterboer legt je uit wat raapsteeltjes en meirapen met elkaar te maken hebben. En waarom ze niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond zijn voor jou.
Ook interessant: zo gezond is verse rauwe biologische melk uit de melktap
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Van raapsteeltjes…
Mieke: “Raapstelen zijn de jonge plantjes van meirapen. Omdat de teler ze dicht op elkaar plant, ontwikkelen ze geen knollen. De bedoeling daarvan is dat de je zo’n 4 weken na het inzaaien de jonge groene blaadjes kunt oogsten. Na het afsnijden komen die nog zo’n 2 tot 3x terug. 1x planten betekent dus meerdere keren oogsten. Raapstelen worden ook wel verkocht onder de namen bladmoes, snijmoes en snijkool. Je kunt ze eigenlijk alleen nog krijgen in de biologische (online)speciaalzaak.”
Je kunt de blaadjes in salades verwerken, of stoven, of rauw stampen. Rauw stampen heeft onze voorkeur; in de verte smaakt het wel dan wel iets naar een soort frisse en zachte boerenkool (het is tenslotte ook kool), lekker met spekjes of vegetarisch met kaas. Tip: om aan je dagelijkse hoeveelheid groente te komen, eet je ze ook heel lekker als lunch in een omelet met een uitje en paprika.
Daarom zijn raapstelen zo gezond
“Alleen al vanwege de vele vitamines en mineralen verdienen raapstelen onze aandacht. Deze bladgroenten, die je tussen maart en juni kunt vinden, bevatten nauwelijks calorieën en erg veel ijzer, vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Verder bevatten ze veel vezels. Als je je afvraagt waar het naar smaakt, proef je al snel een lichtpittige smaak. Het doet ook wel denken aan jonge spinazie of rucola.”
Zo maak je ze klaar
Je kunt zowel het blad als de steeltjes eten. Je hoeft alleen de worteltjes even weg te snijden en de groente te wassen. In een afgesloten zak kun je ze kort bewaren in de koelkast, maar vers zijn ze sowieso het lekkerst. Eventueel kun je ze voor gebruik nog even in koud water leggen om ze op te frissen.
…Tot meirapen
Meiraapjes zijn de witte knolletjes die onder de grond groeien. Ze lijken een beetje op radijsjes, maar zijn groter. Zo’n 10 weken na het zaaien kun je ze 1x oogsten. Meiraapjes zijn heel gezond en zitten boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine K en calcium. Als je ze rauw eet, smaken ze best pittig, een beetje zoals radijs. Gekookt zijn ze licht zoet van smaak.
Meiraapjes zijn rauw lekker door salades. Ook kun je ze prima roerbakken, stoven of koken. Je kunt ze verder goed combineren met andere groentes, zoals peultjes, wortelen, bieten, doperwtjes, paprika of courgette.
De raap als armelui voedsel
Vroeger was raap het dagelijks voedsel voor boeren en het arme volk. In de 18e eeuw nam de aardappel die plek in en werd de meiraap bij ons vergeten. In tegenstelling tot landen als België, Frankrijk en Duitsland, waar de meiraap altijd op het menu is blijven staan.
Check bij de biologische boeren in jouw regio waar je de raapstelen en straks meiraapjes vers van de volle grond kunt kopen. Wij geven je alvast een recept om (h)eerlijk van te smullen.
Even kennismaken met Mieke
Mieke Beemsterboer schreef samen met Ciska Gijsbers dit boek: Gezond in zeven stappen. Als echte Westfriezen leren ze jou op een nuchtere en positieve manier hoe je makkelijk een gezonder leven kunt leiden, dankzij hun kennis en praktische handvatten.
Geef een reactie