Gastblogger Isabelle Groenstege weet als geen ander dat er genoeg lekkere voedingsmiddelen zijn die binnen een gezondere en duurzamere leefstijl passen. Met haar eigen bedrijf My FoodStyle heeft Isabelle vier aspecten voor ogen als het om voeding gaat: gezondheid, milieu, mens & dier en natuurlijk jouw genot! Voor een positief effect zijn de verhoudingen waarin je voedingsmiddelen eet het belangrijkste. Ben jij je bewust van wat je in een week eet? Met het weekmenu dat Isabelle speciaal voor Live Green Magazine samenstelde, kun jij ook makkelijker gezonder en duurzamer te eten.
In deze blog vertelt Isabelle hoe je een gezond en duurzaam weekmenu kunt samenstellen.
Ook interessant: Fairtrade = Eerlijk eten
Met het weekmenu van Isabelle krijg je alle voedingsstoffen optimaal binnen, zorg je voor een minimale verstoring in het milieu, draag je positief bij aan het leven van anderen en kun je ontspannen genieten van je eten.
Wat is gezond?
Isabelle: Er zijn veel discussies over wat gezond is. Mijn weekmenu’s voor Live Green Magazine zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Als opgeleid voedingswetenschapper weet ik hoe complex de relatie tussen voeding en onze fysische en mentale gezondheid is. We weten nog lang niet alles. Verbeterde onderzoeksmethodieken geven nieuwe inzichten, die soms tegenstrijdig zijn met eerdere bevindingen. Waar kun je dan van op aan als je gezonder wilt eten? Ik volg de Richtlijnen Goede Voeding omdat deze gebaseerd zijn op vele gedegen onderzoeken. Hierbij is ook naar een aantal duurzaamheidsaspecten gekeken.
Iedereen is anders
De richtlijnen geven aan wat gezond is voor mensen in het algemeen. Dat geeft richting. Maar iedereen is natuurlijk anders. Het kan best zijn dat jouw lichaam aangeeft dat een voedingsstof of additief niet goed voor je is. Luister daarom goed naar je lichaam. Vermoed je dat je last hebt van een voedingsmiddel, dan kun je dit vervangen door alternatieven die soortgelijke voedingswaarden hebben. Kijk vervolgens hoe je lichaam hierop reageert. Doe dit met één voedingsstof tegelijk, anders weet je nog niet waar je lichaam moeite mee heeft.
Vervang dierlijke melk niet door plantaardige melk. De voedingswaarden van deze producten zijn heel anders. In mijn volgende blog ga ik hier dieper op in.
Biologisch is duurzaam
Kies je voor biologisch, dan zorg je ervoor dat het milieu wordt gespaard, de biodiversiteit wordt bevorderd, natuurlijke hulpbronnen in stand blijven en kringlopen bewaard. In de biologische landbouw worden kunstmest, diergeneesmiddelen en additieven die gezondheidseffecten zouden kunnen hebben zoveel mogelijk vermeden. Gezonde ecosystemen met een gezonde bodem, gewassen en dieren dragen ook bij aan onze persoonlijke gezondheid.
Minder vlees
Door niet te veel vlees te eten, zorg je beter voor je eigen gezondheid en het milieu. Je zorgt voor minder zoetwater verbruik, ontbossing, CO2 uitstoot en antibiotica gebruik! Eet je één keer per week vette vis met een MSC-keurmerk, dan houd je rekening met de belasting die de visvangst op ons milieu heeft.
Seizoensgebonden en lokaal
In het weekmenu van Live Green Magazine maak ik bij de keuze van groente en fruit gebruik van de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. Ik gebruik voornamelijk groente en fruit die in die maand de laagste impact op het milieu hebben (categorie A of B). Veel van deze groente en fruit zijn ook lokaal en seizoensgebonden.
Positieve bijdragen aan anderen
Met je productkeuzes binnen dit weekmenu kun je zelf de positieve bijdrage aan dieren en mensen verder vergroten. Kies je bijvoorbeeld voor biologische dierlijke producten dan draag je direct bij aan het welzijn van dieren. Kies je voor producten met een fairtrade keurmerk dan help je boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Daardoor kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst met hun gezin.
Gezonder en duurzamer eten zonder stress
Wil jij een positieve bijdrage leveren aan de wereld, maar speelt er in je dagelijks leven meer dan de zorg voor je voeding? Voel je stress bij het idee om zo’n duurzaam en gezonder weekmenu samen te stellen, recepten te bedenken en uren in de keuken te staan? Dan zijn de weekmenu’s van Ekomenu ideaal voor jou. Ze maken het voor jou makkelijker, zodat jij ontspannen kunt genieten van een gezonder en duurzamer eetpatroon. De benodigde keukentijd bedraagt gemiddeld een half uur. Je kunt de weekmenu’s volledig volgen, maar natuurlijk ook gebruiken ter inspiratie voor eigen invullingen.
Zorg voor jezelf en elkaar!
Isabelle Groenstege
Voor meer informatie over voedingsdeskundige Isabelle Groenstege en My FoodStyle ga naar www.myfoodstyle.nl
Geef een reactie