Als student moet je op de centen letten. Zeker als je in een duur land als Aruba onderzoek doet voor je afstudeerscriptie. Student Linde kookt biologisch in de EcoStoof. Dat scheelt haar tijd en het lukt haar met een klein budget.
Ook interessant: slow en duurzaam koken in de ecoStoof
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Linde: Mijn vriendin Nina en ik zitten hier samen in een appartement. We doen onderzoek voor onze bachelorsscriptie en hebben het allebei druk, maar ons hoor je niet klagen hoor. Want niet iedereen mag 10 weken naar Aruba om onderzoek te doen! We houden niet alleen interviews in de zon, soms zitten we ook van 9 tot 3 op de universiteit. Om 3 uur heb ik dan altijd het gevoel dat mijn hoofd ontploft. Dan ga ik naar huis en neem een klein uurtje de tijd om mijn hobby te beoefenen: koken!
Ecologisch met weinig energie
Op Aruba hebben we geen vast tijdstip van eten. Het is maar net hoe laat de dag eindigt. Zo zat ik laatst om 7 uur ’s avonds rustig te lezen toen Nina ons appartementje binnenstapte. Met een zucht schopte ze haar schoenen uit en begon bezweet te vertellen hoe haar dag was. “Wil je wat eten” vroeg ik. Ze was duidelijk blij, want ze dacht niet meer aan eten toe te komen. Ik toverde mijn pannetje uit de EcoStoof. Dit is een wollige stoof die door mijn moeder en haar vriendin Caro is ontwikkeld. Hiermee kun je spaarzaam stoven zonder energie te hoeven gebruiken. En het is heel gemakkelijk: je doet de ingrediënten voor je maaltijd in de pan op het fornuis, brengt het aan de kook en zet de pan daarna van het vuur af in de EcoStoof. Dankzij de isolerende werking blijft het eten daarin heel lang heet en gaart vanzelf, zonder aan te branden en het eten wordt niet slap of zompig.
‘Het voordeel van koken met de EcoStoof is dat je de voorbereiding doet wanneer het jou uitkomt, en het opeet wanneer het jou uitkomt. Ideaal voor ons als drukke studenten!’
Budget koken met de EcoStoof
Een ander groot voordeel voor ons als studenten is dat we op deze manier budget koken. Bij de EcoStoof zit het kookboek Langzaam Lekker dat daarbij helpt. Op Aruba is al het eten namelijk geïmporteerd, waardoor boodschappen ongelooflijk duur zijn. De eerste keer dat ik een supermarkt binnenliep kreeg ik het Spaans benauwd van de prijzen. Ik dacht dat ik alleen maar simpele curry’s en pasta zou kunnen maken de komende maanden. Dankzij het kookboek pakte dat gelukkig goed uit. De recepten zijn gemakkelijk te budgetteren, zoals ik met het recept voor Mediterrane vissoep deed. Ik toverde die om tot Arubaanse Studentensoep. In plaats van 450gram witvis gebruikte ik 1 blikje tonijn, de wijn verving ik door een scheutje azijn, de aardappel voor cassave en de kruiden voor rozemarijn. De tomatenpuree liet ik achterwege.
Arubaanse Studentensoep in de EcoStoof
- 1 blikje tonijn (MSC-keurmerk) in stukjes
- 25 gram boter
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 winterwortel in kleine stukjes
- 3 stuks ansjovisfilet uit blik, fijngesneden
- 1 blikje van 400 gram tomatenblokjes
- scheutje azijn
- 6 dl visbouillon (mag ook groente zijn)
- 1 grote cassave
- 1 eetlepel rozemarijn
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je het
- Verhit de boter in een pan en fruit de ui goudbruin.
- Voeg de wortel en cassave toe en bak nog 5 minuten.
- Voeg de bouillon, azijn en rozemarijn toe en breng aan de kook.
- Voeg na 5 minuten de tonijn toe.
- Breng al roerend aan de kook en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Zet de pan minstens 50 minuten in de EcoStoof.
- Voeg voor het opdienen de ansjovis toe.
Serveer de soep met brood, rijst, of typisch Caribische ‘arepas’ (gebakken polenta).
Picknick op het strand
De EcoStoof ging ook mee op picknick. Samen met wat vrienden reden we de zonsondergang tegemoet en ondertussen stond de EcoStoof achterin die het eten lekker warm hield. Zodra het weer zomer wordt in Nederland ga ik zeker wat vaker picknicken!
Ook lekker voor een picknick: vegan groenteloempia van rijstvellen
Zowel de EcoStoof (in diverse kleuren):
als het kookboek met recepten is verkrijgbaar via bol.com
Geef een reactie