Enige tijd geleden schreef ik over de kinderen uit Groningen die vanwege de gaswinning elke nacht in angst leven: komt er misschien weer een aardbeving? De enige oplossing is dat we met z’n allen veel minder gas gaan gebruiken. Kook je met deze ‘nieuwe’ Ecostoof, dan ben je écht heel goed bezig.
Ook interessant: welke ‘prijs’ betaal jij voor je eten? Ik kies voor biologisch
- Lees verder onder de foto
Eigenlijk is de Ecostoof hetzelfde als de eeuwenoude hooikist, maar dan in een nieuw en duurzaam jasje. Deze kooktechniek is super simpel: je doet de ingrediënten in een pan, brengt dit op het fornuis snel aan de kook en zet die pan vervolgens in de isolerende Ecostoof. Hierin blijft het eten zonder stroom of gas lange tijd heet, zodat het geleidelijk gaar wordt, zonder aan te branden.
Alleen maar suddervlees koken in de de Ecostoof? Nee hoor, deze is ook geschikt voor het bereiden van groente, aardappelen, vruchten, rijst, couscous, peulvruchten en zelfs yoghurt. Op www.ecostoof.nl vind je diverse recepten.
Slow cooking
Denk je bij lang sudderende gerechten gelijk aan de winter, dan heb je het mis. De Ecostoof is ook heel praktisch bij buitenactiviteiten, zoals kamperen en picknicks. Even thuis voorbereiden, de pan in de zak meenemen en zodra je buiten gaat eten is het gerecht gaar en nog lekker warm. En op de camping – waar ik koken altijd een gedoe vind met zo weinig ruimte – kook je bijvoorbeeld even snel de rijst en zet ‘m daarna in de zak. Ideaal!

Hier komt de wol vandaan
Een échte Ecostoof
Behalve dat je qua stroom of gas duurzaam bezig bent, zit er nog een prachtig verhaal achter de Ecostoof zelf. Deze is gemaakt van voornamelijk linnen en de wol van het Schoonenbeeker heideschaap. Dit zeldzame schapenras was bijna uitgestorven maar begraast nu weer biologisch gecertificeerde Nederlandse natuurgebieden. Zo draagt iedere Ecostoof bij aan de bescherming en de ontwikkeling van een stukje natuur en behoud van het Schoonenbeeker schapenras. Het duurzame organische kurk in de bodemplaat is warmte-isolerend wat zorgt dat je eten langer heet blijft.
Langzaam lekker
De makers van de Ecostoof brachten ook een kookboek uit met veel achtergrondinformatie en recepten voor in de Ecostoof. Deze zijn zowel met vlees als helemaal veganistisch. Wil je lekker én duurzaam eten, dan verleidt dit boek met culinaire en groene aspiraties jou vast en zeker om te gaan Ecostoven.
Zowel de Ecostoof (in diverse kleuren):
als het boek is verkrijgbaar via bol.com
Zo simpel werkt de Ecostoof:
Geef een reactie