Afgelopen zaterdag was ik bij een bijeenkomst van de vrienden van SEKEM in Nederland. Wat een inspirerende middag! Niet alleen omdat je met een groepje gelijkgestemden interessante gesprekken voert, ook omdat maar weer eens duidelijk wordt hoe we de wereld kunnen ‘redden’: door het gedachtengoed van SEKEM in Egypte te omarmen en dit in Nederland gevolg te laten krijgen. Ook jij kunt helpen. Hoe? Lees dan vooral verder.
Ook interessant: kraamcadeau van biodynamisch katoen gemaakt bij SEKEM
- Tekst gaat verder onder de foto

SEKEM is een antroposofische leefgemeenschap in Egypte waar een ‘economy of love’ gevoerd wordt. Ruim 40 jaar geleden zorgde de passie van één man er voor dat een dor stuk woestijn werd omgetoverd in een groene oase. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar het heeft meer invloed op jouw eigen leven dan je zou verwachten.
SEKEM en de vluchtelingenproblematiek
Sinds 1977 heeft SEKEM al ruim 680 ha woestijnland tot groene landbouwgrond omgetoverd. Dat is hard nodig, want de voedselbehoefte groeit en het areaal vruchtbaar land neemt gestaag af. Iedere minuut gaat wereldwijd een hoeveelheid vruchtbare grond vergelijkbaar met 30 voetbalvelden verloren. Reden voor veel Afrikanen om te vluchten naar Europa. Door in eigen land voedsel en werkgelegenheid te creëren, geven we deze mensen een eerlijke toekomst.
Greening the dessert
SEKEM is in een ander deel van Egypte een project gestart om nog eens 63 ha woestijnland te cultiveren. Zonder irrigatie lukt dit niet. Daarom onderzocht Wiekert Visser van de vrienden van SEKEM in Nederland hoe het gesteld is met de watervoorziening in dit deel van Egypte: is er wel voldoende water om dit stuk grond van water te blijven voorzien? De positieve uitkomst is JA! Er zit veel water in de ondergrond en in de onderste lagen van de aarde nog veel meer.
Via irrigatiesystemen op basis van zonne-energie kunnen ze op dit nieuwe land op de meest duurzame manier voedsel verbouwen voor tweeduizend mensen en werkgelegenheid creëren. Bovendien wordt door tienduizend bomen te planten 975 ton CO2 vastgelegd – dat compenseert de uitstoot van meer dan vierhonderd Egyptenaren per jaar.
Biodynamische landbouw kan de mensen voeden
SEKEM laat hiermee zien een expertisecentrum voor de rest van de wereld te zijn. Zij tonen aan dat je via de biodynamische landbouw, met een minimale watergift en duurzame energie de mens absoluut kunt voeden en een leefbare omgeving kunt bieden. Het benodigde water wordt opgepompt en door middel van drie circulerende irrigatiesystemen (pivots) over het land gesproeid. Voor de aanleg van deze systemen en de zonne-energie installatie is een startkapitaal van € 400.000 nodig. Jij kunt daaraan bijdragen door CO2-certificaten te kopen. Met iedere euro kan 1,44 m2 land worden gewonnen.
Dit filmpje vertelt het belang van vruchtbare aarde voor de mensen in Egypte en in andere delen van Afrika. Omdat SEKEM een voorbeeld is voor de hele wereld!
Toekomst opbouwen voorkomt vluchten
Omdat SEKEM weet hoe belangrijk onderwijs daarbij is, investeren ze ook in scholing, zodat mensen zich kunnen ontwikkelen in evenwicht met hun omgeving. SEKEM streeft naar een duurzame gemeenschap waarbij de pijlers ecologie/biodiversiteit en de ontwikkeling van de mens en de maatschappij gecombineerd worden met economie. Door in eigen land een toekomst op te bouwen, hoeven mensen niet te vluchten naar Europa, met alle gevaren van dien. Wij kunnen hier in Nederland een bijdrage leveren aan SEKEM, zodat dit voorbeeld zich kan uitspreiden over heel Afrika.
Deze middag zijn er een aantal inspirerende gedachten gedeeld om het gedachtegoed van SEKEM in Nederland te promoten. Zodra hier meer over bekend is, deel ik dat uiteraard met jou.
Geef een reactie