Richard van der Linden is vinoloog en gastblogger van Live Green Magazine. In zijn eerste blog vertelt Richard hoe hij in de wijn is terechtgekomen. Want Richards doel toen hij klein was, was niet commercieel manager bij een wijnimporteur. Zijn carrière begon heel anders!
Ook interessant: I live green: Richard van der Linden
Wijnimporteur
Als kind had ik niet het idee dat ik later carrière in de wijnbusiness zou maken. Wijn werd helemaal niet gemaakt in Nederland. En alhoewel Nederland steeds meer wijn begint te produceren, een echt wijnland zijn we nog lang niet. Er is in Nederland ook geen school waar je wijnmaker kunt worden. Sommige mensen hebben het wijnvirus opgepikt in de horeca, anderen zien wijn als hun hobby en hopen ooit eens actief te worden in de wijnbranche.
Mee proeven
Dat ik een carrière maakte in de wijn was toeval. Opgeleid om op een financiële administratie te werken, kwam ik bij een wijnimporteur terecht. De toenmalige directrice gaf aan dat ze graag wilde dat ik de wijnen zou mee proeven, omdat mijn melding als leek/nieuwe consument voor haar ook telde. En voordat ik het wist, had ik het wijnvirus opgepakt! Daarna ging mijn loopbaan al gauw een andere kant op; van de financiële administratie naar sales support/accountmanager. En mijn strandvakanties veranderden in het bezoeken van wijnboeren.
De kilometers tellen
Maar met alleen het bezoeken van wijnboeren ben je nog geen wijnkenner. Dus heb ik diverse cursussen, proeverijen en masterclasses bijgewoond om daarna uiteindelijk na 1,5 jaar hard zwoegen (en veel lezen en proeven) mijn vinoloog examen te halen. Dankzij het halen van mijn vinoloog examen wist ik redelijk wat van wijn. Maar de kennis die ik daarna heb opgedaan, is vele malen groter. Ik zie het vinoloog examen als een rijbewijs: je kunt rijden, maar de kilometers die je daarna maakt tellen!
Passie en kennis overdragen
In mijn huidige functie heb ik het geluk om over de hele wereld biologische en biodynamische wijnboeren te mogen bezoeken. Zij leren mij inzien waarom hun wijn anders is. Dankzij het persoonlijke contact kan ik hun passie en kennis overdragen aan de relaties en consumenten die ik spreek. Natuurlijk bezoek ik niet alleen wijnboeren. Ook ik zit achter een bureau en heb te maken met begrotingen, budgetten etc. Maar als ik ’s avonds thuiskom, kan ik onwijs genieten van een goed gemaakt glas biologisch of biodynamische wijn. Uiteraard van een wijnboer die ik ken, maar ik kan ook genieten van een wijnboer die ik nog niet ken!
Green GiveAway
Live Green Magazine mocht 3 flessen biologische wijn van Domaine Bassac weggeven! Met de Cabernet Franc luidt je de herfst in: mild, fris, veel fruit, niet te veel tannine, spanning en complex; elke slok ontdek je weer iets nieuws. Daarnaast is het een heerlijke wijn bij paddenstoelen of klein wild. Gefeliciteerd Gerda van Drunen, Ansje Licht en Susanne spring62, jullie hebben gewonnen! Stuur jullie adres binnen 2 weken naar redactie@livegreenmagazine.nl
Weten welke wijnen Richard nog meer in het assortiment heeft? Kijk dan op coenecoop.com
Gerda zegt
Zou lekker zijn met begin van deze herfstdagen en dan met iemand die wel een opkikker nodig heeft! Iemand die borstkanker heeft overwonnen en hopelijk hier nu vrij van is! Dat is wel iets om te proosten en dat zou ik wel willen met de biologische wijn van Domaine Bassac, de Cabernet Franc!
Susanne zegt
Hmm, klinkt heerlijk. Die zijn wel besteed aan mijn vriendin Jeltsje en mij.
Ansje Licht zegt
Dat lijkt me heerlijk, misschien samen proosten Sigrid?
Sigrid zegt
Haha, da’s een goed idee Ansje, dan kan ik er toch nog van proeven 🙂
Tryja zegt
Heel mooi verhaal – hoe verander je van richting en werk je met passie. Topbzo’n vooruitstrevende -vrouwelijke – bazin?
Benieuwd naar de smaak van deze wijn?
Sigrid zegt
🙂