Elke twee weken krijg ik ‘De Natuur Uw Arts’ toegezonden: een tweemaandelijks verschijnend tijdschrift dat je als donateur van de Stichting Natuurlijk Welzijn gratis wordt toegezonden. Hierin staan vaak interessante artikelen, zoals deze over (blad)selderij. Geen idee wat je hiermee moet doen als je dat in de winkel ziet liggen? Wij geven je tips en dankzij ‘De Natuur Uw Arts’ ook redenen om dit kruid, waarvan je de stengel als groente kunt zien, toch wat vaker in je boodschappenmandje te leggen.
Ook interessant – Lekker duurzaam: de afgeprijsd-app van NoFoodWasted
Selderij als stengel is een groente die behoort tot de schermbloemenfamilie. Het is familie van de gewone bladselderij en zit net als het kruid bladselderij vol vitaminen en mineralen. Het beste kun je het rauw opeten of kort koken. Tot de Middeleeuwen werd selderij alleen maar als medicijn gebruikt. Het is in heel veel gerechten lekker, maar zeker in de erwtensoep.
Waardering voor (blad)selderij
‘De Natuur Uw Arts’ wordt onder meer geschreven door therapeuten, patiënten en autoriteiten op het gebied van alternatieve geneeswijzen. Ik ben helemaal niet tegen de reguliere geneeskunst, maar ik geloof ook heilig in natuurlijke geneesmiddelen en geneeswijzen, zoals kruiden(tincturen), fytotherapie, acupunctuur, Ayur Veda, homeopathische behandelingen enzovoort. Nu viel mijn oog op het selderij-artikel. Daar kwam bij dat ik een prachtig boek over kruiden ontving, waardoor ik (blad)selderij nog meer waardeer.
(Blad)selderij werkt stress verlagend
Ik kwam er namelijk achter dat selderij, zowel de stengel als het blad, bloeddrukverlagend werkt. Dat is zelfs recentelijk door de wetenschap vastgesteld. Het bevat actieve, organische stoffen (phthaliden, die het kruid z’n bekende geur geeft) die de spieren rond je bloedvaten ontspannen. Daardoor is de druk in je aderen minder en kan je bloed makkelijker stromen en dat verlaagt je bloeddruk. En dat niet alleen: bladselderij kan ook de stresshormonen in je bloed verlagen!
Als tussendoortje
Voor je darmen is selderij een prachtig hulpmiddel. Soms zitten er restanten in je darmen die er moeilijk uitgaan. De vezels van de stengel bleekselderij kunnen je darmen reinigen. Daarvoor hoef je alleen maar als tussendoortje twee stengels bleekselderij te eten. Dit kun je afwisselen met een appel, blauwe bessen of pruimen. Overigens werken spinazie, bietjes en broccoli ook goed bij het reinigen van je darmen, maar die neem je niet zo snel als tussendoortje.
Recept met selderij
Trek gekregen? Check hier een recept met bleekselderij.
Bron: De Natuur Uw Arts van Stichting Natuurlijk Welzijn
En informatie uit het boek Herbarium, Uitgeverij Thoth:
Geef een reactie