Joke Boon gebruikte de Zeeuwse knop in haar boek Bonen en wij mogen het recept weggeven om deze heerlijke Zeeuwse knop-cake te maken. De cake is gemaakt met oranje linzen. Hiervoor kookt Joke de linzen in sinaasappelsap.
Ook interessant: Check het boek Bonen, want 2016 is het jaar van de boon.
Zeeuwse knop-cake met bonen
Dit heb je nodig
- 100 gr oranje linzen
- 150 ml vers geperst sinaasappelsap
- 50 ml gemberstroop
- 50 gr gepelde walnoten
- 200 gr roomboter
- 150 gr suiker
- 4 eieren
- 200 gr (spelt)bloem
- 3 tl bakpoeder
- 2 tl gemberpoeder
- Rasp van 1 biologische sinaasappel
- Zout
Zo maak je de cake
- Was de linzen in een zeef en laat ze goed uitlekken. Doe ze samen met het sinaasappelsap en de gembersiroop in een pan. Roer goed door en breng aan de kook. Laat 25 tot 30 minuten zachtjes beetgaar pruttelen. De linzen kunnen al het vocht absorberen en uit elkaar vallen. Geen probleem! Pas op voor aanbranden!
- Verhit de oven op 180 graden, vet een cakeblik in en bestuif met bloem.
- Maal de walnoten helemaal fijn in een keukenmachine.
- Klop met de mixer de boter en suiker luchtig en voeg één voor één de eieren toe. Zeef het meel boven de romige crème en voeg een snuf zout, het bak- en gemberpoeder toe. Voeg de walnoten en sinaasappelrasp toe en spatel deze door het beslag.
- Spatel de linzen zorgvuldig door het beslag en doe het over in het cakeblik.
- Bak in het midden van de oven in 55 tot 60 minuten gaar. En klaar is je Zeeuwse knop-cake!
Bonen vaker op het menu
Dit recept komt uit Bonen! Bonen bevatten belangrijke voedingswaarden en zouden vaker op het menu zouden moeten staan. Daarom vind je in het boek Bonen overheerlijke recepten, allemaal gemaakt met bonen. Maar ook tips hoe je ze het beste kunt bereiden. Ben je geïnteresseerd in het boek? Hier schaf je het boek Bonen aan.
Fotograaf: Simone Van Den Berg
Geef een reactie