Lisette Kreischer eet helemaal plantaardig. Graag wil ze jou ook meenemen in haar plantaardige leven. Daarom schreef ze dit blog over fermenteren.
Ook interessant: I Live Green Lisette
Fermenteren
Lisette: “Fermenteren boeit me mateloos. Ik vond het altijd iets spannends ademen. Eigenlijk is het natuurlijke scheikunde, dat iedereen kan doen. Zelf pluis ik graag boeken uit die gaan over deze bijzondere bezigheid, zoals ‘Verrot Lekker’ door Christian Weij. In de plantaardige keuken, de keuken waar ik zo van hou, is gefermenteerde voeding een welkome aanvulling! Fermenteren is dan ook mijn nieuwe verslaving. De havergrutten staan alweer in de week.”
Fermentatie van voeding is het verbeteren van de kwalitatieve eigenschappen van voedsel door middel van micro-organismen en enzymen. Natuurlijke voedingsstoffen uit het voedsel komen op deze manier vrij, waardoor ze beter door het lichaam kunnen worden opgenomen en verteerd.
Melkzuurbacteriën
“Ik vind gefermenteerde voeding een enorme aanvulling op een gezond eetpatroon: het helpt je spijsvertering, ondersteunt je immuunsysteem, verhoogt de waarde van vitamines en deze voeding produceert talloze behulpzame enzymen. Een makkelijk voorbeeld dat je thuis kunt maken is Oatgurt (havergurt); boordevol energie, vezels en mineralen. De gefermenteerde gurt levert mooie melkzuurbacteriën die je darmen heel blij maken. Via Elenore Bendel Zahn kwam ik een prachtig recept + epistel over dit wonderlijke goedje tegen, dat ik graag met jou deel.”
Oatgurt recept
Dit heb je nodig:
- 400 gr havergrutten, verkrijgbaar bij Ekoplaza
- +/- 700 ml water
Week havergrutten een nacht in water. In de ochtend laat je ze uitlekken in een zeef en doet ze dan met vers water in een keukenmachine (de hoeveelheid water is op gevoel, probeer het gewoon uit, eerst weinig water toevoegen en steeds iets meer. Niet teveel, want dan krijg je havermelk).
Doe dit mengsel in een stenen kom, dek af met een katoenen handdoek en laat ongeveer twee dagen op een warme plaats rusten (ofwel FERMENTEREN).
Roer de substantie twee keer per dag met een houten lepel om.
Proef na 1,5 dag: is je oatgurt zuur genoeg naar je smaak, dan kun je het eten. Het eindresultaat moet een romige, enigszins dikke, yoghurtachtige substantie zijn. Ik eet mijn oatgurt het liefst met een beetje vanille en kokosbloemsemnectar.
Kijk voor meer over lisette op: lisettekreischer.com
Fanny Winkelman zegt
Mooi idee yoghurt van havergrutten. Ik kwam op de site om te zoeken naar brood gemaakt van gefermenteerde havergrutten. Ik ben een recept tegen gekomen van brood van gefermenteerde boekweitgrutten en vroeg me af of het ook met havergrutten kon. (Aangezien ik die in huis heb). Wel eens geprobeerd? Ik ga maar eens experimenteren…