Maak kennis met Irene: behalve biologisch boerin is Irene diëtist van beroep. Om agro, voeding en gezondheid met elkaar te combineren, werd ze agro-diëtist. Irene: “Die verbinding is nodig. In de gezondheidszorg heeft gezonde voeding niet de eerste prioriteit. En in de agrarische sector ligt de focus op het aantal liters melk en de hoeveelheid eiwitten en vet die erin zit. Logisch dat je als consument niet meer weet waar je voedsel vandaan komt en wat gezond is. Hier op ERF-1 brengen wij Agro, Food en Health samen. In alles wat we doen. En daar nodigen wij jou heel graag bij uit.”
Ook interessant: weet jij wat bedoeld wordt met de bio-industrie?
Biologisch ERF-1 staat midden in de samenleving
Irene: met onze boerderij staat wij midden in de samenleving. We verhuren een inspirerende vergaderlocatie, verzorgen de pachtgronden van de Kampenaren en verkopen onze lekkere en gezonde producten die we op eigen erf maken. Verder doen we aan boerderijeducatie, hebben camperplekken en organiseren regelmatig activiteiten. Als agro-diëtist pak ik dan mijn voorlichtende rol en vertel hoe wij hier voedsel produceren. Als blogger voor I Live Green Magazine ga ik jou daar regelmatig in meenemen.
Tip: ga langs in de erfwinkel van ERF-1. Daar ligt de onlangs met goud bekroonde biologische Karneboter en met zilver bekroonde biologische Boeren Hangop. Beoordeeld door de Bond van Boerderijzuivelbereiders op product, smaak, geur, consistentie en verpakkingswijze.
Agro-diëtist vanuit het hart
Tijdens mijn studie Voeding&Diëtetiek aan de Hogeschool HAN kreeg ik veel kennis over voeding mee. Daarna werkte ik in diverse ziekenhuizen, waar ik mij specialiseerde in diabetes, nefrologie en kinderdiëtetiek. Tijdens spreekuren merkte ik dat bij veel patiënten basiskennis over voeding ontbrak. Inmiddels was ik met mijn ouders op de boerderij begonnen met het verzuivelen van de eigen melk. Door zo dichtbij de voedselproductie te staan, werden mijn gesprekken over voedsel ook anders. Dat versterkte toen ik in 2015 een opleiding aan de toenmalige Youth Food Movement volgde en er voor mij als diëtist een wereld openging. Ik leerde dat het onderwerp voedsel zoveel breder en complexer was dan hetgeen ik tijdens mijn studie en werkzame leven had geleerd.
‘Stel jezelf de vraag: wat vind jij belangrijk als het gaat om voedselproductie? Wat is jouw gezondheid je waard? Hoe wil jij dat je voedsel wordt geproduceerd? Welke voedselkeuzes maak jij en op basis waarvan? Ga je voor smaak, prijs, kwaliteit en/of duurzaamheid bij je aankopen? Dat onze voedselproductie anders moet is duidelijk. Mijn motto is: samen in transitie!’
Goede voorlichting begint bij de boerderij
Waar we vroeger kennis over voeding opdeden door de eigen moestuin of dieren op het erf, is dat allang niet meer zo. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je voedsel ontstaat. Alleen dan kun je de juiste interpretaties maken als je over voedsel leest of een keuze moet maken. Mijn overtuiging is dat goede voorlichting begint op de plaats waar het voedsel wordt geproduceerd. Overigens maak ik mij daar best zorgen over: kun je wel gezonde keuzes maken in een systeem dat zó marktgedreven is? Daar wil ik op ERF-1 samen met de consument over nadenken. Wat vind jij belangrijk als het gaat om voedselproductie? Wat is jouw gezondheid je waard? Hoe wil jij dat je voedsel wordt geproduceerd? Welke voedselkeuzes maak jij en op basis waarvan? Ga je voor smaak, prijs, kwaliteit en/of duurzaamheid bij je aankopen? Dat het anders moet is duidelijk. Mijn motto is: samen in transitie!
Lees ook Irene’s blog over het eten van vlees
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Voedsel produceren in samenhang met alles en iedereen
Kijk ik naar onszelf, dan produceren wij op onze biologische boerderij voedsel met oog voor de weidevogels in de lucht, de koeien op het land en de wormen in de bodem. Wij boeren met hart voor natuur en dier, hebben gezonde koeien, een gezond product en dragen zo bij aan een gezondere levensstijl. Onze boerderij staat op de Mandjeswaard, dat onderdeel is van het mooie Kampereiland. Ons biologisch erf stamt uit 1432 en was het éérste en oudste erf van Kampereiland, vandaar de naam ERF-1. Inmiddels is mijn broer Klaas-Jan verderop ERF-32 begonnen, waar de koeien staan. Elke ochtend voor dag en dauw melkt hij de koeien. Mijn vader haalt de melk op en van hun verse melk maken we op ERF-1 dagverse zuivel en heerlijke kaas.
Eigen zuivel uit onvrede over de waardering van échte producten
Het TV-programma Keuringsdienst van Waarde was de reden dat wij de eigen melk gingen verzuivelen. Dat ging over vanillevla, waar helemaal geen echte vanille in zat. Mijn moeder is die toen zelf gaan maken. Met pure vanille en zonder rare toevoegingen, die onze klanten bijzonder lekker vonden. Daarna is de eigen kaasmakerij erbij gekomen en inmiddels verkopen we een groot assortiment zuivel en kaas, gemaakt van eigen melk. Inmiddels is daar een heel team dagelijks mee bezig. Vooral de smaakverfijning van de kaas is belangrijk: die ligt pas in de winkel als die lang genoeg gerijpt is in onze eigen kelder. Wij maken natuurkazen en een natuurlijk product kan er elke keer net weer even anders uitzien. En een gele kleur toevoegen aan de kaas, dat doen wij natuurlijk niet!
‘Maar kan biologisch de wereld wel voeden?’
Die vraag krijg ik wel vaker. Ik zie het zo: vanuit Nederland hoeven we de wereld niet te voeden. Ik zie meer winst in het exporteren van onze kennis en techniek. Nu laten we onze producten de hele wereld overgaan en blijven we hier zitten met de mest. Ik vertel de consument dan: koop minder voedsel (gooi minder weg dus) en betaal er iets meer voor. Als we gezonder gaan eten dalen ook de gezondheidskosten. Eten uit de lokale keten zorgt voor een shift in het hele systeem. Aan dat lange termijndenken is nog niet iedereen gewend. Dat de laagste prijs in de supermarkt vaak leidend is en boven smaak staat, is heel jammer.
Meer weten over ERF-1 en hun werkwijze? Bezoek de boerderij in Kampen!
Mooi om te weten: Irene is ook gastdocent Minor zuivelverwerking van Aeres, waar ze het practicumonderdeel verzorgt aan internationale studenten. Irene: “Het is mooi om te horen dat zij kansen zien om met de gegeven kennis het voedselsysteem in eigen land te verbeteren!“
Geef een reactie