Dat we met z’n allen minder dierlijke eiwitten moeten gaan eten is een feit. Maar op zijn tijd een (h)eerlijk stukje biologisch vlees eten kan best, als je daar van houdt. Onze vraag aan bio boerin Irene van ERF-1 is dan: kun je als boer je eigen koeien doden? Als agro-diëtist heeft Irene daar een helder antwoord op.
Ook interessant: Irene’s blog over haar rol als agro-diëtist op ERF-1

De kringloop van groei, bloei, dood en leven
Irene: omdat wij een melkveebedrijf zijn, hebben we ook vlees. Een kalfje dat geboren wordt, kan immers ook een stiertje zijn. Die geven natuurlijk geen melk, en groeien bij ons op voor het vlees. Mensen vinden het vaak zielig als we vertellen dat er een dier naar de slager gaat. Dit komt omdat we te ver van onze voedselproductie zijn komen af te staan. Daardoor hebben we een emotionele manier van kijken naar dieren, eigenlijk zoals we naar ons huisdier kijken… Op ERF-1 vinden we het belangrijk om de kringloop van groei, bloei, dood en leven te laten zien.
Vierkantsverwaarding: van kop tot staart
Het is onze overtuiging dat wij als mensen boven dieren staan. Dat geeft ons de plicht om goed voor onze dieren te zorgen. Op hun beurt zorgen de dieren ook weer voor ons. Om daar respectvol mee om te gaan betekent dit voor ons ook respectvol omgaan met alles wat het dier ons geeft en waar wij ons mee kunnen voeden. Bottenbouillon is daar een goed voorbeeld van. Dit product draagt bij aan de ‘vierkantsverwaarding’: het dier van kop tot staart gebruiken.
Bottenbouillon verbinding tussen agro, food en health
Na de slacht nemen wij alles van het dier mee, ook de botten en gewrichten. Daar kun je bottenbouillon van maken. Eerst rooster je de botten en vervolgens laat je ze 24 uur in water trekken. Voeg daar een scheutje appelazijn en eventueel wat kruiden en groenten als ui en wortel aan toe. Deze bottenbouillon is rijk aan collageen, onbewerkte vetten en vet oplosbare vitamines (zoals A en K), maar ook mineralen als selenium en ijzer. Bottenbouillon zou goed zijn voor je darmflora en ontstekingsremmend werken. Het is typisch een product dat mijn diëtistenhart raakt: eten om gezond te blijven, waarbij agro, food en health verbonden zijn.
Bio boerin en agro-diëtist Irene: bottenbouillon is typisch een product dat mijn diëtistenhart raakt: eten om gezond te blijven, waarbij agro, food en health verbonden zijn.
Ook interessant: is plantaardig eten de toekomst of mag een stukje vlees op z’n tijd best
Tip: vries de bouillon in en gebruik het als basis voor al je homemade soepen

Behalve biologisch boerin is Irene diëtist van beroep. Om agro, voeding en gezondheid met elkaar te combineren, werd ze agro-diëtist. Irene: “Die verbinding is nodig. In de gezondheidszorg heeft gezonde voeding niet de eerste prioriteit. En in de agrarische sector ligt de focus op het aantal liters melk en de hoeveelheid eiwitten en vet die erin zit. Logisch dat je als consument niet meer weet waar je voedsel vandaan komt en wat gezond is. Hier op ERF-1 brengen wij Agro, Food en Health samen. In alles wat we doen. En daar nodigen wij jou heel graag bij uit.
Geef een reactie