In Alkmaar en Bergen vind je biologische winkels van de coöperatie Odin. Van dit steward owned bedrijf kan iedereen lid worden. Jij dus ook. Waarom dit interessant is? Odin koerst al 40 jaar richting een ander voedselsysteem. En ze laten zien dat dit kan! Doe jij hier je boodschappen, dan draag je bij aan die verandering die hard nodig is. In dit artikel lees je een beknopte weergave van een interview met Odin in de AGF-krant.
Ook interessant: met deze vijf tips blijf je langer gezond en vitaal
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Odin kiest voor vitaal voedselsysteem
Odin is een op duurzaamheid en sociaal gestoeld bedrijf, dat het anders doet dan de reguliere supermarkten. Ze hebben een groothandel met eigen verpakkingsafdeling, een bezorgdienst, winkels, markten, groente- en fruitabonnementen op 150 afhaalpunten, een eigen boerderij met zaadveredelingstak en een eigen imkerij die bijenvolken verzorgt op de biologische en biodynamische boederijen waar Odin de producten haalt.
Die mix maakt Odin voor een klein deel zelfvoorzienend. Ze laten zien dat een ander, vitaal voedselsysteem mogelijk is met een reëel loon voor iedereen die daaraan bijdraagt en met het behoud van een gezonde aarde.
Is het appelseizoen? Dan komen de appels uit Nederland
Je vindt hier heel veel groente, zoveel mogelijk uit Nederland van biologische en biodynamische telers waar ze een directe samenwerking mee hebben. Er worden zelfs producten ontwikkeld, zoals een aardappel die bestand is tegen een hardnekkige schimmel. En is het appelseizoen dan komen de appels ook uit Nederland en niet uit het buitenland.
Het belang van zaadvaste rassen
Ook bijzonder: een steeds groter deel van de groenten zijn van zaadvaste rassen. Is dat belangrijk, zul je misschien denken? Ja, want deze zijn ‘vrij’, oftewel telers kunnen van die zaden zelf weer nieuw zaad oogsten en gebruiken. Iets wat vroeger heel normaal was. Tegenwoordig is er steeds meer ‘hybride’ zaad dat door de zaadhandel in handen is van een klein groepje zaadleveranciers. Daardoor verdwijnen groenterassen en dat is van negatieve invloed op de biodiversiteit. Een belangrijke eigenschap van zaadvaste rassen, is dat er wordt veredeld op smaak in plaats van opbrengst.
Odin hoopt met dit interview jou aan het denken te zetten over hoe ons voedselsysteem in elkaar zit en welke rol jij daar als consument in kan hebben.
Geef een reactie