Wij brengen een ode aan Milieudefensie die 50 jaar bestaat. Dankzij de steun van meer dan 200.000 mensen in het hele land zijn zij uitgegroeid tot de meest invloedrijke klimaatorganisatie van Nederland. Hun kracht? Zelf zeggen ze daarover: als mensen samenwerken, veranderen we de wereld. En dat is hard nodig, lees maar.
Ook interessant: relativeer en maak beren op de weg positief
- Tekst gaat verder onder de video
Milieudefensie startte na het Club van Rome-rapport
Al 50 jaar geleden zagen de mensen van het eerste uur dat het de verkeerde kant opging met het milieu. In 1971 (de tijd van het spraakmakende Rapport van de Club van Rome, Grenzen aan de groei) werd daarom de Raad voor Milieudefensie opgericht: bezorgde wetenschappers adviseerde de overheid en bedrijven over wat er mis was en nodig moest veranderen. Al snel zien ze in dat advies mooi is, maar niet genoeg om veranderingen voor elkaar te krijgen. Door in 1972 met actief betrokken mensen als vereniging door te gaan, krijgt Milieudefensie pas écht invloed. Juist die samenwerking om de wereld te veranderen geeft ze kracht.
De klimaatcrisis vraagt onze volle aandacht. Er is geen tijd meer te verliezen. Milieudefensie laat zien dat we een prettig leven kunnen leiden zonder de aarde uit te putten en te vervuilen.
Enkele bijzondere feiten over Milieudefensie
- Hun startkapitaal (5.000 gulden) kwam van prins Bernhard.
- Bij de start van de vereniging in 1972 werden gelijk 8.000 mensen lid (nu meer dan 110.000).
- Qua milieuwetgeving was er toen nog niets, geen glas- en papierbakken, geen milieulessen, niks… Door de jaren heen zorgde Milieudefensie voor een eerlijker klimaatbeleid via de Nederlandse Klimaatwet.
- Grote vervuilers die het milieu verontreinigden en de natuur verstoorden zijn aangepakt. In eigen land, maar ook in de rest van de wereld (bescherming van het regenwoud). Dankzij hen worden nu wereldwijd rechtszaken aangespannen tegen dit soort bedrijven.
- Milieudefensie is verantwoordelijk voor een gezondere luchtkwaliteit in onze steden .
- Onder druk van hen verdween het aanbod van gifpiepers in de supermarkt.
- En ze zorgden voor een (steeds groter) aanbod EKO producten.
Samenwerken aan een betere wereld: doe je mee?
Er zijn nog steeds problemen op te lossen. Zoals het uitbannen van CFK‘s, of meer aanbod van biologische producten in de supermarkt. Als je weet dat de huidige opwarming van de aarde geen natuurverschijnsel is, maar door onze wereldwijde economie wordt aangejaagd, weet je dat jij als consument hier bij komt kijken. Economische groei gaat ten koste van mensenlevens, met name in minder rijke delen van de wereld. Ten koste van het milieu en de natuur. En ten koste van het klimaat en daarmee van onze toekomst en die van onze kinderen. Veranderingen gaan nooit vanzelf. Daar zijn genoeg mensen voor nodig die verandering willen. Deze mensen kiezen voor biologische voeding. En nemen geen genoegen meer met winkels die trots zijn op hun aanbod van 100.000 producten onder de € 1. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit beseffen.
Kleine veranderingen starten op je bord: door biologisch te kiezen
Milieudefensie viert hun jubileum samen met de leden, donateurs en iedereen die actief met ze meedoet. Om terug te kijken naar wat ze samen hebben bereikt. En vooruit te kijken. Het KNMI zegt dat we nog slechts 8 jaar hebben om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Willen we een goed leven op een gezonde aarde, voor iedereen, dan moeten we gaan samenwerken. Dan kunnen we de wereld veranderen. De politiek en de grote vervuilers komen pas in beweging als genoeg mensen samen een vuist maken en verandering eisen. Dan ben je pas echt een held. Word jij ook een veranderaar? Op I Live Green Magazine lees je hoe je met kleine, bewuste stapjes mee doet. Dat begint op je bord: met het kiezen voor biologisch.
Ook interessant: wie groen wil worden…
Geef een reactie