Zie jij ook – net zoals zoveel mensen – vaak beren op de weg? Oftewel heb je last van angsten, twijfel, zorgen en sombere gedachten? Heb je misschien dromen die onbereikbaar lijken, of wil je een betere relatie met de mensen om je heen? Dan is het handboek ‘Leren relativeren – Geef een positieve wending aan je gedachten’ een aanrader. De clou is om gewoon te beginnen. Met kleine stapjes tegelijk. Dat geeft zelfvertrouwen en daarmee motivatie om door te gaan en nieuwe doelen te stellen.
Het zit namelijk zo: jouw wereld bestaat uit niets anders dan de reflectie van jouw gedachten (het perceiver-effect). Zie het als een film, die je steeds opnieuw op iemand of iets projecteert. Hoe vaker je dit doet, hoe sterker dit jouw overtuiging wordt. Zo kom je steeds in hetzelfde gepieker en ‘gedoe’ terecht. Of juist in steeds dezelfde prettige situatie! Daar ligt namelijk de oplossing. Alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Dus leer je anders naar de dingen te kijken, dan veranderen die dingen én jijzelf.
De geur van parfum
Al vanaf je geboorte leer je hoe de wereld in elkaar zit. Dit gebeurt door de mensen in jouw omgeving die dit vertellen of het jou laten zien. Had jouw oma een bepaald parfum en kreeg je van haar altijd een liefdevolle knuffel, dan zul je deze geur overal als liefdevol ervaren. Maar was jouw oma streng, wat je vervelend vond en had ze hetzelfde parfum, dan doet die geur je daaraan denken. Dat onaangename gevoel projecteer je de rest van je leven, zonder dat je dit beseft, op alle mensen, dingen en situaties die je dan tegenkomt en waar je die geur ruikt.
Relativeer!
Gelukkig, dankzij de psychologie is er hoop! Janneke Gaanderse legt in haar boek uit hoe: via de wetenschap van het relativeren. Het boek bevat allerlei handige oefeningen en checklists die je leren stress en negatieve gedachten te relativeren. Je leert gebeurtenissen anders te interpreteren tot nieuwe, positieve gedachten. Gericht op dagelijks geluk en een ontspannen, effectief leven. Zelfs de fronsrimpel tussen je wenkbrauwen heb je zelf in de hand. Weg ermee! Wie wil dat nu niet?
4 Tips van Janneke bij negatieve gedachten:
- ‘Zie je wel’ is een constructiefout in ons denken. Vraag je beter af: klopt dit wel? Mooi voorbeeld: iemand groet je al een paar keer heel kortaf. Jij denkt: hij heeft de pest aan me. Maar misschien is er wel iets met de persoon aan de hand? Vragen helpt in zo’n geval.
- Als iets vervelends je overkomt, vecht dan niet tegen de realiteit. Daarmee verspil je energie aan iets wat onomkeerbaar is. Kijk liever wat je kunt doen om gelukkiger te worden. Loslaten van wrok, verwijt en woede kan veel moois geven.
- ‘Hadden-moeten-zouden’ is vrij zinloos. Heb je ooit iemand ontmoet die vroegere keuzes kon veranderen? Kijk wat je NU kunt veranderen, zoek nieuwe inzichten en lach af en toe een beetje om jezelf.
- Als mens zijn we geprogrammeerd om gevaar te zien. En ook al leef je niet meer in de oertijd, bij ‘gevaar’ geven je hersenen nog steeds het signaal ‘vechten of vluchten’. Dat merk je aan de adrenalinestoot. Als je dat eenmaal doorhebt, kun je dat veranderen in ‘relax’!
Zwartkijken? Roze of lichtgrijs is toch veel prettiger…!
Leren relativeren – Geef een positieve wending aan je gedachten / Janneke Gaanderse
Praktische handleiding voor Cognitieve Mindfulness Priming Therapie
ISBN: 9789088503221 e-ISBN: 9789088504518
Annechien zegt
En zo is het natuurlijk!
Als je hier iedere dag even bij stil kan staan maakt het al een heel verschil. Kost maar weinig tijd en je verdient het zo.
Sigrid zegt
Inderdaad Annechien!