Vorige week werd de Nationale Voedseltop gehouden, met de ministers Ploumen, Dijksma en Schippers en staatssecretaris Van Dam. De Volkskrant was niet mild. Zij noemden het een ‘voorgekookt programma’ waarin ‘grote vragen werden vermeden’. De enige die tegengas gaf was Volkert Engelsman, directeur van het biologische Eosta/Nature&More. Volgens hem werd op de Voedseltop vergeten om eerlijk te rekenen.
Ook interessant: de gevolgen van onze foodkeuze
Volkert hield een pleidooi voor eerlijke prijzen waarin sociale en ecologische kosten van voedsel niet worden afgewenteld op toekomstige generaties en het milieu.
Nationale Voedseltop
Volgens Volkert zetten we met z’n allen pas echt een stap als we eerlijk gaan rekenen en het verdienmodel herdefiniëren. Het is uniek dat de Nationale Voedseltop een geïntegreerde kijk bood. Het is niet meer zoals vroeger, toen gekeken werd naar de landbouw als probleem van Wageningen, gezondheid als probleem van de medische wereld en duurzaamheid als probleem van natuurbeschermers. Voedsel speelt tegenwoordig een centrale rol. Daarmee wordt erkend dat boeren maatschappelijke diensten leveren op het gebied van gezondheid, waterkwaliteit, biodiversiteit, bodembeheer en dergelijke. Toch rekent de maatschappij ze nog steeds af op kilo’s per hectare.
Kiloknallers
Op de Nationale Voedseltop kwam naar voren dat de mens meer groente en fruit zou moeten kiezen. Hoe dit te stimuleren, werd niet verteld. Vorig jaar was ook al bekend dat vlees slecht is voor het milieu en de gezondheid. En toch stuntten Jumbo en Albert Heijn het afgelopen jaar meer met kiloknallers dan het jaar ervoor. Een vleestaks wordt echter door de staatssecretaris direct opzij geschoven zodra het eerste protest uit de vleesindustrie op zijn bordje komt.
True Pricing
Duurzame ambities krijgen volgens Volkert geen kans zolang er verkeerd gerekend wordt. De ‘betaalbare’ producten zijn vooralsnog voorbewerkte producten vol met suiker, soja en palmolie om de marge te verhogen. Dat betekent dat er veel externe kosten achter zo’n product verborgen gaan. Het gaat mis omdat ze toch goedkoper zijn dan verse groente en fruit. Wil je een eerlijk speelveld creëren, dan moet je volgens Volkert op z’n minst eerlijk gaan rekenen. En het afwentelen van de kosten stoppen. Dan kom je uit op True Cost Accounting, oftewel True Pricing.
Geef een reactie