Steeds meer kom je het woord ‘biodiversiteit’ tegen. Maar weet jij eigenlijk wat hiermee bedoeld wordt? En waarom het belangrijk is? En wat heeft genetisch gemodificeerd hier eigenlijk mee te maken?
Op aarde is veel leven: van de allerkleinste bacteriën en schimmels tot planten en dieren. Allemaal hebben zij andere genen. En binnen elke soort zijn er ook weer andere genen, net zoals bij ons, de mens. Dat maakt iedereen verschillend. Bovendien is er leven in allerlei soorten ecosystemen, zoals tropisch regenwoud, savannes, de polen, heide en toendra. Dit valt allemaal onder biodiversiteit. Maar waarom is dit nu zo belangrijk?
Genetisch gemodificeerd
De omstandigheden op aarde veranderen voortdurend. Dankzij de genen kunnen soorten zich hierop aanpassen. Bij monocultuur, waarbij één soort gewas wordt verbouwd op grote stukken grond, geldt die aanpassing veel minder. Zo kan genetisch gemodificeerde maïs dat bestand is tegen vraatzuchtige insecten, misschien niet tegen wateroverlast. Dus stroomt het maïsgebied onder, dan kan de hele soort verdwijnen. Is er meer genetische variatie aanwezig, dan is er altijd wel een maïsplant die het overleeft. Ook van belang is hoe de verschillende soorten in een ecosysteem zich aan elkaar aanpassen. Zoals onderstaand voorbeeld laat zien:
Na een afwezigheid van bijna 70 jaar werden in 1995 in het Amerikaanse Yellowstone National Park wolven uitgezet. Vervolgens pasten de wapiti’s, een hertensoort, hun gedrag aan om dit roofdier te mijden. Ze meden bepaalde plekken en juist daar kregen bomen kans om te groeien. Door de groei kwamen er ook weer vogels en bevers terug. De dammen van de bevers boden een schuilplaatsen aan otters en diverse vissoorten. En omdat de wolven coyotes eten, groeiden de populaties muizen en konijnen. Die trokken weer grote roofvogels aan. Door het teruggroeien van het bos stabiliseerden bovendien de rivieroevers. Zo zorgde de komst van de wolf ervoor dat zelfs de loop van de rivieren veranderde.
Leefbaarheid
Biodiversiteit draagt dus bij aan de leefbaarheid van de aarde. Ook voor jou is biodiversiteit van levensbelang. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond, zuurstof en een stabiel klimaat. Dankzij biodiversiteit heb je voedsel, kleding, brandstof en medicijnen. Bovendien draagt biodiversiteit bij aan een prettige leefomgeving. Zo vind jij het vast fijn om in de natuur te zijn. Maar voor ruim een miljard mensen is die natuur belangrijk voor hun voedsel, schoon water en brandstof. Zij zijn daarvoor direct afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen in hun omgeving.
Risico’s
Dit zijn de grootste risico’s voor de biodiversiteit:
- Verandering van landgebruik. Als bossen worden gekapt voor landbouwgrond (grootschalige sojaplantages voor diervoer) of groene ruimte plaats maakt voor steden, verliezen soorten hun leefomgeving. Dat bedreigt ecosystemen. En het kan erosie veroorzaken, waardoor juist in kwetsbare gebieden vruchtbare landbouwgrond verdwijnt.
- Plant- en diersoorten kunnen zich niet aanpassen aan de huidige snelle klimaatverandering en verdwijnen. Of ze verhuizen naar gebieden waar ze juist overlast kunnen veroorzaken.
- Chemische stoffen vormen een bedreiging voor veel soorten en ecosystemen.
Bron: ASNBank
Beeld: AdobeStock Romolo Tavani
Geef een reactie