AANRADER: de Natuurgedreven mini-documentaireserie over Nederlandse bio(dynamische) eiwitboeren. In vier afleveringen zie je hoe natuurpositieve landbouw eruit ziet. De passievolle en persoonlijke verhalen van deze boeren laten je inzien welke belangrijke rol jij als consument hebt. Wedden dat je ‘omgaat’ als je deze docuserie hebt gezien!
Ook interessant: vegan, alles behalve saai
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Missie van passievolle bio(dynamische) boeren
Het Wereld Natuur Fonds liet vier boerenbedrijven filmen die in balans met de natuur plantaardige eiwitrijke gewassen telen, zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen. Je ziet wat deze passievolle ondernemers drijft en hoe zij het voedselsysteem van de toekomst zien. In vier afleveringen vertellen ze waarom het hun missie is om natuur terug te brengen in het landschap, waarom ze gezond voedsel willen produceren en waarom eiwitrijke gewassen belangrijk zijn voor een toekomstbestendig voedselsysteem. En wat jouw rol hierin is.
Ook de lastige kant komt in Natuurgedreven aan bod: een goede prijs krijgen voor je producten en consumenten en de rest van de keten enthousiast maken voor plantaardige eiwitten uit Nederland.
Aflevering 1: Bomen en noten
In de eerste aflevering zie je de familie Van der Horst van het biologische bedrijf de Kwaalburgse Hoeve. Stukje bij beetje werd de hoeve getransformeerd tot het diverse en natuurlijke landschap dat het nu is, met een vruchtbare bodem en oogst van kastanje-, hazelnoten- en walnotenbomen.
Aflevering 2: Bodems & Biodiversiteit
Het verhaal van biologisch telers Winny en Arjen van Buuren staat centraal. Zij bewerken de grond van Landgoed Velhorst en de Zenderense Es op Landgoed Twickel. De bodem is voor hen cruciaal: in een gezonde bodem is de plant in staat stikstof uit de lucht te halen en die om te zetten in eiwitten.
Aflevering 3: Planten & Geduld
John Heesakkers van de biologische bosboerderij ‘Janmiekeshoeve’ vertelt over zijn zoogkoeien in combinatie met agroforestry.
Aflevering 4: Lekker & Lupine
Biodynamisch boer André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof teelt verschillende gewassen. Hij werkt veel samen met biodynamische melkveehouders om de kringloop te sluiten. Hij teelt het gezonde supergewas lupine (hier lees meer over lupine), dat bomvol eiwit zit en door ons gegeten kan worden.
Nadenken over je eigen voedselkeuzes
De miniserie Natuurgedreven is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Doel is een hoopvol beeld te laten zien voor de toekomst van de Nederlandse landbouw en natuur. Door de inspiratie van deze boeren die iedere dag hard werken aan hun producten, denken we hopelijk allemaal wat vaker en beter na over onze eigen voedselkeuzes. Bekijk de afleveringen op het WWF-YouTubekanaal.
Geef een reactie