De lupineboon wordt als plantaardig eiwit helemaal hip de komende tijd. Met het project ‘Lekker Lupine’ van teler André Jurrius moet plantaardige voeding een boost krijgen in Nederland. Nog nooit gehoord van lupine? Dan moet je zeker even verder lezen. Want lupine toevoegen aan je eetpatroon levert jou en de aarde veel op.
Ook interessant: Rineke Dijkinga’s groentebrood met lupinemeel

‘Lekker Lupine’ team
De lupineboon is een volwaardig alternatief voor de sojaboon, een hoogwaardige eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat én het is een duurzame vleesvervanger. Helemaal top dus in deze tijden waarin we voor het klimaat een ander eetpatroon moeten aannemen. Agrariër André Jurrius teelt deze relatief onbekende boon gewoon in Nederland. Wat nog ontbreekt is een afzetmarkt. Als er meer mogelijkheden voor deze eiwittopper komen, moet het lukken om de lupineboon als vervanger voor dierlijke eiwitten in te zetten. Om de boon hipper te maken is een ‘Lekker Lupine’ team opgezet met daarin het Ministerie van LNV, een student van de HAN en Proeflab Wageningen.
Koken met lupine
Maar ja, wat doe je thuis met een lupineboon? Daarvoor kun je terecht op de site van Rineke Dijkinga. Hierin lees je hoe je dit voedingsmiddel als hoogwaardige eiwitbron en duurzame vleesvervanger toevoegt aan je maaltijd. Volgens Rineke kun je lupine zelfs als ontbijt gebruiken. Het tempert je eetlust waardoor je minder calorieën binnenkrijgt die dag. Bovendien bevat lupine galactanen; een niet-verteerbaar koolhydraat dat niet wordt opgenomen als suiker in je bloedbaan en bovendien de gezondheid van je darmen ondersteunt. Lupinebonen bevatten zelfs nog een beetje Omega 3 en Omega 9-vetzuren. Eigenlijk is lupine een superfood dat rijk is aan goede voedingsstoffen en ook nog eens duurzamer is dan soja. Waar je die lupine dan koopt? Vooralsnog in de biologische speciaalzaak uiteraard. Want daar denken ze niet in trends, maar wat goed is voor onze gezondheid en de aarde!
Vroeger stond lupine gewoon op het menu
Het stomme is dat lupinebonen jarenlang een belangrijke eiwitbron voor mensen zijn geweest, voornamelijk ook omdat het gewas de grond vruchtbaar hield. Zo’n 50 jaar geleden toen kunstmest is ingevoerd, verdween ook de lupineboon van ons bord. Dat is jammer voor jou en voor het klimaat. Lupine kan in Nederland milieuvriendelijk worden geteeld, is een mooie stikstofbinder op het land en een bodemverbeteraar. Vandaar dat de boon momenteel weer in de spotlights staat. Niet alleen als duurzaam alternatief voor vlees, ook als vervanging voor soja in veevoer. In de biologische speciaalzaak vind je onder meer meel van lupine, een gefermenteerde lupineburger (waar volgens de Wageningen Universiteit meer B12 inzit dan in gefermenteerde soja) en de boon in zijn geheel. Net als bij peulvruchten moet je gedroogde lupinebonen eerst voorweken.
Simpel lupine toevoegen aan je eetpatroon
Een simpele toevoeging van lupine is via meel dat bovendien glutenvrij is. Bak je pannenkoeken, taart of brood, dan vervang een deel van je meel (maximaal 1/3) door lupinemeel. Zo heb je een eiwit toegevoegd waarmee de stijging van bloedsuikers veel trager verloopt. Op de site Powerpeul vind je onder meer dit recept van de notenballetjes en nog veel meer receptideetjes. Zo kom je achter de smaak van lupinebonen: licht notig en minder melig dan andere bonen.
Let op: de paarse lupinevariant die in het wild voorkomt kun je niet eten.
Check ook dit filmpje dat Studenten van de Hogere Agrarische School in Den Bosch (HAS) maakten over lupine en hoe dit past in het voedselvraagstuk anno 2020.
Geef een reactie