Ken jij zuurkool als stamppotgerecht? er is zoveel meer mogelijk met deze gezonde groente! Bovendien is het helemaal niet duur. Biologische zuurkool is jaarrond verkrijgbaar en zowel ‘s zomers als ‘s winters heerlijk om te eten. In deze biologische zoete aardappelpizza bijvoorbeeld! Nederlands grootste zuurkoolleverancier Kramer maakte er dit recept mee. Hier lees je meer over dit bedrijf.
Ook interessant:
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Deze biologische boodschappen heb je nodig
Benodigdheden zijn voor 2 pizza’s
Voor de bodem
- 300 gram zoete aardappel, geschild en gekookt
- 125 gram speltmeel
- 6 gram gedroogde gist
- snufje zout
- 35 milliliter water
Voor de vulling
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 ui kleingesneden
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- een snufje chilipoeder
- 1 eetlepel olijfolie
Om de pizza af te maken
- wat zuurkool (zoveel als je zelf wilt)
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram feta
Zo maak je de zoete aardappel
- Pureer de zoete aardappel met een staafmixer, blender of keukenmachine.
- Doe het meel in een mengkom en voeg het gist en zout toe. Let op: gooi het zout niet direct op de gist, dan werkt deze minder goed.
- Voeg het water en de zoete aardappel toe en meng alles tot een deeg. Kneed dit enkele minuten door. Laat het vervolgens 45 minuten rusten in een afgedekte kom.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestuif het aanrecht met wat meel. Verdeel het deeg in twee bolletjes en rol elke bol op het meel uit tot een dunne pizzabodem. Bak de bodems 5 minuten voor op een bakplaat voordat je ze belegt.
- Voor de topping fruit je de ui en knoflook in een beetje olie. Voeg de tomatenpuree en specerijen toe en bak deze even mee. Voeg eventueel wat water toe om een sausje te maken en verwarm dit 5 minuten. Je kunt er naar wens nog wat extra kruiden aan toevoegen.
- Beleg de pizzabodem eerst met een laagje van deze saus. Verdeel hier wat zuurkool en kaas over. Bak de pizza’s 5 tot 10 minuten in de oven op 220 graden, net zo lang tot de kaas een beetje gesmolten is.
Garneer de pizza’s met feta en eventueel wat peterselie.
Francis zegt
Lekkere pizza, maar deeg te vochtig om goed uit te kunnen rollen. Moet de zoete aardappel ongeschild en ongekookt 300 gram wegen of geschild en gekookt.
Redactie zegt
Hi Francis, als het deeg te vochtig is, kun je altijd wat meer meel gebruiken. De 300gr geldt voor ongeschild en ongekookt.