Aan de rand van het Duitse natuurpark de Harz ligt de romantische stad Quedlinburg. Deze stad vertelt meer dan 1000 jaar geschiedenis en staat vanwege de vele bewaard gebleven vakwerkhuizen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het mooie is: je bereikt Quedlinburg op 5 uur rijden van Utrecht en je maakt een prima combinatie met wandelingen in de prachtige natuur die de Harz je biedt. Heb je nog tijd voor een korte vakantie, check dan de tips van Sigrid die deze reis voor jou maakte.
- Laat je inspireren door onze video, de tekst gaat daaronder verder
Middeleeuwse stad rijk door plantveredeling
Behalve dat je in Quedlinburg prachtige gebouwen, kloosters en kerken vindt, waren wij daar natuurlijk vooral voor de natuur. Cityguide Sabine vertelde ons dat de stad rijk is geworden door de veredeling van planten en vooral van de suikerbiet. Al in 1771 werd daarvoor de eerste aanzet gedaan. Door de eeuwen heen kwamen hier veredelde rassen en zaden van andere landbouwgewassen, bloemen en aromatische/geneeskrachtige kruiden bij. Zo werd Quedlinburg wereldwijd bekend als dé plek voor veredeling. Na WO II werd de stad Oost-Duits en kwam er een Instituut voor plantenveredeling. Vrijwel de hele zaadhandel verdween nadat Duitsland één werd. De Een gemarkeerde Quedlinburger Züchterpfad wandeling brengt je langs 10 belangrijke pijlers van deze geschiedenis, die start bij het houten kunstwerk die de zaadindustrie symboliseert. Ook mooi in Quedlinburg: twee historische ‘droomtuinen’. De abdijtuin – de oudste kweektuin van Duitsland met Demeterhof – voorzag het klooster vroeger van groenten en diende als recreatieplek. In het Brühlpark kun je heerlijk in de natuur relaxen na je stadswandeling.
Groene pluspunten Quedlinburg en omgeving
- Op de smalle eeuwenoude straatjes in de stad mogen geen auto’s rijden.
- De stad grenst aan Nationaal Park de Harz, wat de combinatie stad-natuur eenvoudig maakt.
- Op slechts 500km van Utrecht geniet je van natuur, cultuur en fairtrade shoppen met diverse heerlijke, lokale Harz-specialiteiten.
- Vanuit de stad zijn er diverse bewegwijzerde wandel- en fietsroutes. Op de route kom je diverse fruitbomen en -struiken in het wild tegen: pruimen, kersen, frambozen, bramen en bosbessen. Smullen dus!
- De Harz is rijk aan flora en fauna, met bijzondere bloemen, zoals orchideeën en zelfs lynxen. Die leefden vroeger in de Harz, was uitgestorven en is enkele jaren geleden met succes weer uitgezet.
- Overal in de Harz beleef je hoe bijzonder de natuur is: via uitgezette belevenispaden, wandelingen het samenleven met de natuur uitleggen zoals dat vroeger ging en we tegenwoordig doen, er zijn diverse informatiecentrums en leerpaden in de natuur voor kinderen, zodat ze die op jonge leeftijd al weten te waarderen.
Tip: houd je van kerstmarkten? Omgetoverd tot adventsstad is Quedlinburg zeker de place o be!
Voormalig DDR grensgebied wandelparadijs
Bezoek je Quedlinburg, dan is een wandeling langs de voormalige DDR grens een aanrader. Deze barbaarse grens, die tot 1989 Oost en West-Duitsland scheidde, is tegenwoordig een waar wandelparadijs. Decennialang kon de natuur hier ongestoord haar gang gaan. Na de Duitse eenwording werd duidelijk wat voor uniek natuurparadijs dat had opgeleverd. Inmiddels leven er meer dan 1200 bedreigde dier- en plantsoorten en is de hele strook een nationaal natuurmonument. Deze ‘Groene Band’ is 343 kilometer lang en kun je in delen wandelen. Bezoek bij Sorge het vrij toegankelijke openlucht museum en ervaar de geschiedenis van de tweedeling in Europa.
Sagen in de natuur
De Harz staat ook bekend om z’n sagen. Vroeger waren er verschijnselen die men niet kon verklaren. Op zoek naar antwoorden verzon men verhalen en daar zijn er heel veel van. Bezoek de dichtbij Quedlinburg gelegen spectaculaire rotsformaties van de Teufelsmauer (duivelsmuur). Al in 1784 fascineerden die zelfs schrijver en dichter Goethe, wiens weg je hier nu kunt bewandelen. De rotsen zouden zijn ontstaan door een weddenschap tussen de duivel en God. De duivel wilde het land onder elkaar verdelen. God vond dat goed, maar alleen als de duivel in één nacht, voor het kraaien van de eerste haan, het land kon omheinen met een stenen muur. Toen de duivel die nacht druk aan het bouwen was, liep er al vroeg een vrouw langs met kippen en een haan om te verkopen op de markt. De boerenvrouw zag de duivel bezig, struikelde en viel. De geschrokken haan begon te kraaien. Denkende dat zijn tijd om was, vernietigde de duivel uit woede de nog niet afgebouwde muur. Die brokstukken vormen de Teufelsmauer; een 20km lange route die fantastisch is om te wandelen.
Ook interessant: een korte citytrip naar de Duitse stad Aken
Wandelen, mountainbiken en genieten van natuurlijke bronnen
We kunnen nog veel langer de loftrompet steken over dit gebied, maar beter is het zelf te ervaren. Geniet van het uitgebreide wandelnetwerk; korte wandel- of lange afstandspaden, zoals het Harzer Heksenpad (Harzer- Hexenstieg 97km) dat dwars door de Harz loopt. Die kun je in etappes lopen. Je bagage wordt vervoerd, zodat jij lekker relaxed kunt genieten. Mountainbike fans hebben een grote keus aan routes, zowel voor beginners én voor die-hards. Het prachtige natuurgebied herbergt ook heel veel natuurlijke bronnen en mooie meertjes. Er is gebotteld natuurlijk mineraalwater te koop, ook gebruikt in het bekende Duitse ‘schorle’ drankje: sprankelend natuurlijk mineraalwater met 50% sap van bijvoorbeeld van rabarber.
Invloed van de mens
helaas zie je in de Harz ook heel veel dode bomen, veroorzaakt door de boktor en de monocultuur van sparren die de mens heeft geplaatst. Ook de klimaatverandering heeft hiermee te maken. Op sommige plekken is dit schrijnend zichtbaar. Geplaatste borden met ‘Het Bos Roept’ verklaren wat hier gebeurt, waarom het gebeurt en wat er aan wordt gedaan. Natuurorganisaties willen met het delen van deze kennis aantonen dat we allemaal onze verantwoording voor de natuur en onze habitat moeten nemen. En vooral geen paniek zaaien. Want het bos verandert, maar het is bijzonder mooi om te zien hoe sterk de natuur hier op reageert en met andere planten en struiken zichzelf herstelt.
Meer inspiratie voor een vakantie naar Duitsland? Lees de blogs en download ons magazine over het Zwarte Woud
Deze korte citytrip is ons aangeboden door het Duits Verkeersbureau. Wij hebben deze geaccepteerd omdat het bijdraagt aan onze missie: inspiratie hoe je kunt genieten van het leven op een duurzame manier (zonder vliegreis) en meer leert over de natuur.
Geef een reactie