Yes! Ook jij kunt iets doen tegen het klimaatprobleem. En wel in jouw direct omgeving: je tuin! September en oktober zijn dé maanden om in je tuin aan de slag te gaan. Dit vergeten plantseizoen is belangrijk, want een bloeiende lente start in de herfst. Jaap van de Bijenstichting en Anne Wiegers, hoofdredacteur van Gardener’s World, geven tips om je te inspireren. Lees je mee?
Ook interessant: zelf zaadbommen maken
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Bloemenboog voor bestuivende insecten
Waarom de herfst perfect is om je tuin te beplanten? De grond is nog warm en dat is perfect voor planten en bloembollen om goed te wortelen. Ook hoef je veel minder te geven. Het allermooiste is een mix van planten en bollen. Daarmee maak je een bloemenboog: van de vroege lente tot de late herfst bloeit er iets en dat betekent voedsel voor bestuivende insecten. Gebruik daarom natuurlijk biologische bloembollen en planten die biologisch zijn gepot.
Hart voor Inheems van Bijenstichting
De Bijenstichting start samen met Gardener’ World in september de #inheemsezaaiweek campagne: “Om de inheemse toppers in het zonnetje te zetten houden we webinars over het zaaien ervan, er zijn quizjes om te testen wat jij weet van inheemse planten, foto’s van de mooiste inheemse helden en de bijen die er blij van worden. Met onze winacties kun je bovendien mooie prijzen winnen. Van 26 september tot 2 oktober sluiten we de maand af met de inheemse zaaiweek, waar ook Cruydhoek, NL Bloeit en Steenbreek bij aansluiten.
Vergeten wat een inheemse plant is?
No worries. Wij wisten het ook niet. Gelukkig houdt Jaap op 26 September een AMA: “Ask Me Anything! Wat wil jij weten over inheemse planten? Laat een reactie achter, dan neem ik dit mee die avond. Check sowieso regelmatig de social media kanalen van Live Green Magazine om op de hoogte te blijven van de activiteiten en winacties.”
5 feiten over de herfst als ideale plantseizoen
1. Je hebt al vroeg in de lente een mooi bloeiende tuin.
2. Tegenwoordig hebben we vaak een droge lente. Omdat jonge plantjes veel water nodig hebben en de herfst vaak natter is, heb je minder water nodig.
3. Aan de andere kant zijn er ‘s zomers regelmatig stortbuien. Dat is niet handig voor net geplante planten en struiken, die hierdoor kunnen verzuipen.
4. Voor de natuurlijke cyclus van de plant is het juist nodig om in de herfst te planten. De wortels hebben tijd om zich te ontwikkelen voordat de vaste planten en bollen in ‘winterslaap’ gaan. Daardoor komen ze in de lente extra sterk terug.
5. Er zijn ook planten die juist in de herfst mooi bloeien, zoals herfstaster of siergrassen. Tijdens prachtige nazomermaanden kun je dan nog heerlijk in je mooie tuin zitten.
Op zoek naar planttips voor het najaar? Kijk op de site van Vergeten Plantseizoen.
Wist je dat de klimop in de herfst bloeit en belangrijk voer is voor insecten? Het is hun laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.
Een groener Nederland begint in je eigen tuin
Wij van Live Green Magazine zijn natuurlijk groot voorstander van Nederland groener maken. Gelukkig is er een groot aantal organisaties die datzelfde willen en zo de buitenruimte klimaatbestendig te maken. Er zijn inmiddels diverse campagnes, zoals Het Vergeten Plantseizoen, De Week van de Groene Tuin, het NK Tegelwippen en de #inheemsezaaiweek campagne van de Bijenstichting .
Geef een reactie