Jumbo klopt zichzelf op de borst in een persbericht: voor hun zuivel breiden ze fors uit met het 1 ster Beter Leven keurmerk. Eerder schreven wij al over supermarkt Plus, die het biologische keurmerk kiest voor haar huismerk zuivel. Weet jij eigenlijk het verschil tussen de biologische veehouderij met het biologisch keurmerk en de gangbare vee-industrie met het Beter Leven keurmerk? Hoe duurzaam is Jumbo eigenlijk bezig? In dit blog leggen we het aan jou uit.
Ook interessant: biologisch keurmerk heeft als enige WETTELIJKE EU-eisen aan de basis
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Beter voor het dier
Voor de goede orde: wij zijn blij met het Beter Leven keurmerk dat door de Dierenbescherming in het leven is geroepen. Uit oogpunt van de koe en milieu is elke stap naar meer welzijn en duurzaamheid, hoe klein dan ook, een stap in de goede richting. Met het Beter Leven keurmerk hoopt de Dierenbescherming de kloof te dichten tussen de groep consumenten die al heel bewust voor biologisch kiest omdat ze goed geïnformeerd zijn en niet voor minder willen kiezen als het gaat om dierenwelzijn en de zorg voor het milieu. Wie wel iets wil doen, maar de prijs voor biologisch te hoog vindt (zie ons artikel over true pricing) is er dan het Beter Leven keurmerk. Het is dus hoog tijd om deze groep te informeren waar biologisch voor staat en waarom die hogere prijs eerlijk is voor mens en milieu.
Biologisch betekent met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest én met respect voor het dier.
Jumbo biedt waar jij om vraagt
De Jumbo heeft volgens het persbericht ‘het voornemen’ om met een vaste groep van 20 melkveehouders samen te werken om op ‘een groter deel van het huismerk zuivelassortiment’ het 1 ster Beter Leven keurmerk te kunnen voeren. Die melkveehouders leveren duurzamere en diervriendelijkere melk en dat vindt de Jumbo belangrijk omdat ‘er een toenemende vraag naar lekkere, duurzame en diervriendelijke producten is’. De Jumbo biedt dus waar jij om vraagt. Niet omdat ze vinden dat een dier zo diervriendelijk mogelijk hoort te leven. Sowieso gaan de wettelijk gestelde dierenwelzijnseisen voor het biologisch keurmerk veel verder dan het 1 ster Beter Leven keurmerk. We zetten de verschillen even voor je op een rij:
1 ster Beter Leven
Het Beter Leven keurmerk gaat puur om dierenwelzijn. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker en dus hoe beter de leefomstandigheden. 1 ster is het minimale, 3 sterren het maximale. De bedoeling van het Beter Leven keurmerk is de miljoenen dieren in de gangbare industrie-veehouderij een aantoonbaar beter leven te geven, soms ver boven de wettelijke ondergrens. Bestrijdingsmiddelen (wel met een lage milieubelasting) mogen nog steeds worden gebruikt. Net als bij weidemelk, geldt voor het 1 ster Beter Leven keurmerk dat koeien jaarlijks minimaal 120 dagen 6 uur per dag buiten zijn.
Een duidelijk overzicht van de verschillen in diverse sterren kun je vinden in dit schema
Biologisch keurmerk
De Dierenbescherming is heel duidelijk op hun site: het Beter Leven keurmerk is NIET hetzelfde als biologisch. Waar zij zich primair richten op dierenwelzijn, richt het biologisch keurmerk met wettelijk gestelde eisen ook op milieuaspecten. Biologisch gehouden dieren komen jaarlijks rond de 200 dagen 8 uur buiten (en waar mogelijk meer).
De Dierenbescherming hoopt op een zo groot mogelijke uitbreiding van de biologische veehouderij, omdat daar optimaal rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren ten opzichte van de gangbare vee-industrie.
Als het gaat om dieren die biologisch worden gehouden, is dat in Nederland helaas nog geen 1% van de 450 miljoen dieren. Daarom heeft de Dierenbescherming het sterrensysteem van het Beter Leven keurmerk geïntroduceerd. Dat is mooi, beter is het te kiezen voor dierlijke producten met het biologisch keurmerk. Meer vraag in de winkel, betekent meer boeren die willen omschakelen. Zo machtig ben jij!
Biologisch: 7 feiten
- De biologische boer streeft naar gezonde en weerbare dieren.
- Hun leef omstandigheid sluit zoveel mogelijk aan bij de natuurlijke aard van het dier.
- Van preventief gebruik van antibiotica, geneesmiddelen en hormonen is geen sprake.
- De dieren krijgen de ruimte en mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen: runderen kunnen grazen, varkens mogen wroeten, kippen krijgen legnesten, kunnen een zandbad nemen en buiten scharrelen.
- Waar mogelijk blijft het kalf bij de koe.
- Lichamelijke ingrepen zijn zo min mogelijk toegestaan: kippensnavels worden niet gekapt en varkens mogen hun krulstaart houden.
- De dieren maken zoveel mogelijk deel uit van de kringloop: mest wordt gebruikt om het land te voeden en vruchtbaar te houden.
Streven naar nóg beter
In de biologische landbouw streeft men ernaar om de gehele mineralenkringloop sluitend te maken, zodat er geen verliezen ontstaan. Centraal staat daarbij de koe. Die produceert melk (voor zuivelproducten), vlees en mest. De mest zorgt samen met goed bodembeheer (o.a. het inzetten van rode en witte klaver) voor goede grasproductie, zonder het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De koe zet dat gras weer om in melk, vlees en mest. Het kruidenrijke grasland trekt ook insecten aan, zoals bijen en vlinders. Dit alles betekent niet dat de boer achterover leunt. Ook in de biologische veehouderij kan het altijd beter. Via Aanvullende Normen wordt daar hard aan gewerkt en is de Dierenbescherming nauw betrokken bij verbeterprojecten om die te realiseren.
Grote stap in duurzaamheid?
Even terug naar de Jumbo: in het persbericht claimt ze een grote stap te zetten in de verdere verduurzaming van hun zuivelaanbod. Natuurlijk is het een mooie stap om zuivel aan te bieden met 1 ster. Maar waarom niet het huismerk aanbieden met het biologisch keurmerk? Supermarkt Plus laat zien dat dit ook een keuze is, inclusief een eerlijke prijs voor de boer. Als je weet dat de EU inzet op 25% biologisch areaal, zou het goed zijn dat de overige supermarkten meedoen in dit doel door meer biologische producten aan te bieden. Zoals zuivel.
Echte betrokkenheid: kies biologisch
De leiding van de Jumbo zegt in het persbericht haar verantwoordelijkheid te nemen: “De overgang naar duurzamere en diervriendelijkere zuivel vraagt immers om forse investeringen, die de Nederlandse melkveehouderij alleen kan dragen door intensieve samenwerking en met garantie voor langdurige afname. We zijn er trots op dit te realiseren binnen de 1 ster Beter Leven zuivelketen.”
Als je als supermarkt dan een stap zet (chapeau daarvoor!), waarom dan niet gelijk biologisch? Daarmee draag je bij aan het doel van de EU. Het zuivelaanbod in de winkels is zó groot, dat er genoeg keuzevrijheid overblijft voor zowel boer als consument om anders te kiezen. Als supermarkt laat je met jouw eigen huismerk wel zien dat de eisen die biologisch stelt de toekomst is.
Geef een reactie