Eerder schreef ik een blog over Lisette Kreischers ‘zeewier’ wereld. Daarin vertelde ik over haar Dutch Weed Burger, die ik zelf al eens bij restaurant Loft der Zotheid in Hoorn geproefd heb. En eerlijk is eerlijk: hij is heerlijk! Bovendien ben je nog duurzaam bezig ook als je deze burger met zeewier verkiest boven een variant van vlees. In haar boek ‘Groente uit Zee’ staat een homemade version, waarvan wij het recept mogen prijsgeven! Het lijkt heel ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Als je de juiste ingrediënten maar in huis hebt. En wil je leren koken met zeewier? Volg dan net als ik al eerder deed de zeewier workshop!
Ook interessant: Lisette Kreischer over de plantaardige keuken
The Dutch Weed Burger is een 100% plantaardige hamburger verrijkt met kombu uit de Oosterschelde. De kombu wordt geproduceerd door de zeewierboerderij Zeewaar. Deze burger draagt op grote schaal bij aan de introductie van zeewier in Nederland, en daarbuiten! Want hij verovert steeds meer monden en harten van mensen over de hele wereld. Je kunt hem vinden op de menukaart van een groeiend aantal restaurants. Maar om je trek voor thuis alvast te stillen, volgt hier een versimpelde, maar smaakvolle variant. Misschien niet zo exclusief als the real deal, maar wel gemakkelijk te maken!
Lisette Kreischers homemade version of the Dutch Weed Burger
Voor 4 personen
Voor de tempéburgers
- 250 g tempé in dunne plakken gesneden
- 75 ml shoyu
- 2 el ahornsiroop
- 1 el veganistische worcestersaus (dus zonder ansjovis)
- 2 el ketchup
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- olijfolie
Voor de Avocado & Weed Hummus
- 4 g gedroogde zeesla
- 1 blik biologische kikkererwten (400 g)
- 1 avocado, ontpit en in stukjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el lichte tahin
- 3 el limoensap
- 20 g verse koriander
- 3 el extra olijfolie
- 2 el kokosmelk
- 1 à 2 el Thaise groen currysaus
- Fijn zeezout en vers gemalen peper
Voor de rest
- 5 g gedroogde wakame of 50 g verse wakame
- olijfolie
- 1 grote rode ui, gepeld en in ringen gesneden
- 1 rode paprika, ontdaan van zaadlijstjes en in dunne reepjes gesneden
- balsamicoazijn
- grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- 75 g veldsla, gewassen en goed drooggedept
- 4 volkoren pitabroodjes (of wat meer om double Weed Burgers te maken)
Zo maak je het
- Meng voor de marinade de shoyu met ahornsiroop, worchestersaus, 1 eetlepel ketchup en gerookte-paprikapoeder.
- Leg de tempéplakken in een platte schaal en overgiet met de marinade. Dek af met een theedoek en laat de marinade minimaal 30 minuten intrekken. Keer de plakken halverwege om en zorg dat de plakken goed bedekt zijn met de marinade.
- Bereid de Avocado & Weed Hummus: wel de zeesla volgens de verpakking en dep vervolgens goed droog. Pureer de afgegoten kikkererwten met alle ingrediënten en breng vervolgens op smaak met zout en peper.
- Wel de gedroogde wakame volgens de bereidingswijze op de verpakking, giet af en dep goed droog. Indien vers, was goed en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep droog en snijd in kleine stukjes.
- Fruit in de koekenpan de ui in 5 minuten goudbruin. Voeg de reepjes paprika toe. Bak minimaal 5 minuten tot de paprika zacht begint te worden.
- Voeg de wakame toe, bak 2 minuten en blus dan af met een klein scheutje balsamicoazijn. Bak nog even door totdat de azijn is opgenomen en overtollig vocht is verdampt.
- Breng op smaak met zeezout en zwarte peper (let op, de wakame brengt ook zout in, dus proef goed). Zet het vuur uit en laat in de pan tot het serveren.
- Giet de tempé af en vang de marinade op. Verhit een scheut olijfolie in een schone koekenpan. Bak hierin de plakken tempé 5 minuten, terwijl je ze omdraait.
- Voeg vervolgens de overige eetlepel ketchup toe en een scheutje van de overgebleven marinade. Roer goed. Bak de tempéplakken nu aan weerszijden krokant en knapperig.
- Rooster de pitabroodjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Beleg de pitabroodjes met een flinke schep Avocado & Weed Hummus, daarop wat veldsla, vervolgens een paar tempéplakken, afgemaakt met flink wat van het wakame-paprikamengsel en nog een schep hummus.
- Gebruik eventueel meer pitabroodjes om double Weed Burgers te maken en serveer met een lekkere groene salade en frietjes.
Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het boek Groente uit zee
Auteurs: Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij, Marcel Schuttelaar e.a.
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021560076
Kosmos Uitgevers
Lees ook
- Duurzaam plantaardig koken: fermenteren met Lisette Kreischer
- Wil je zo min mogelijk suiker? Zo lees je een etiket!
- Biologisch duur? Niet met deze vijf budgettips
Geef een reactie