Mijn naam is Laura en ik heb net mijn opleiding Fashion & Textile Technologie afgerond. Mijn focus lag op duurzame kleding. Daarnaast werk ik met veel plezier in de Fairtrade kleding- en lifestylewinkel Nukuhiva in Amsterdam. Graag vertel ik jullie in aankomende blogs meer over duurzame kleding.
Ook interessant: I live green Laura Snijder
Fast fashion vs. Slow fashion kleding
Eerlijk, fair, groen, eco, organic, sustainable… Er zijn allerlei termen voor kleding die op een betere manier tot stand gekomen is. Zelf gebruik ik de alles omvattende term: slow fashion. Slow fashion is een tegenbeweging op de huidige fast fashion kledingindustrie.
Bijna de meest vervuilende en mensonvriendelijke bedrijfstak
Fast fashion is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw toen de productie van kleding werd uitbesteed aan ontwikkelingslanden in Azië. De benaming fast fashion is gebaseerd op de elkaar snel opvolgende kledingcollecties van goedkope kleding. Veel kleding die in de Nederlandse winkels hangt (Zara, H&M, Primark) wordt gemaakt in lagelonenlanden zoals China en Bangladesh, omdat de kosten hier veel lager liggen dan in Europa. De vele productie van kleding en de wens om zo goedkoop mogelijk te produceren leidt tot ongewenste effecten voor mens en milieu. Denk hierbij aan slechte arbeidsomstandigheden, zoals lange werkdagen in ongezonde, onveilige fabrieken voor een hongerloon, kinderarbeid, gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om katoen te verbouwen, CO2-uitstoot en het vele verbruik van water en energie tijdens productie. Kortom, de mode-industrie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de meest vervuilende – alleen de olie-industrie is erger – en mensonvriendelijke bedrijfstakken die er zijn.
Slow fashion = betere keuze
Het begrip slow fashion is in 2007 ontstaan en bedacht door Kate Fletcher, professor van University Arts Londen. Slow fashion is niet op tijd gebaseerd maar op kwaliteit en staat voor ontwerpers, inkopers, retailers en consumenten die zich bewust zijn van de impact van hun beslissingen op mens en milieu. Daarbij staat slow fashion niet op zichzelf, maar is het een onderdeel van een levensstijl. Gelukkig zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in het maken van betere keuzes en het verhaal achter een product. We worden al steeds bewuster in algemene zaken als afval scheiden, minder vlees eten en het kiezen voor biologische producten in de supermarkt. Ik hoop dat deze levensstijl zich door vertaald naar het kopen van slow fashion. Want slow fashion is inspirerend, innovatief en fashionable. Het is bereikbaar, alleen weet nog niet iedereen hoe.
In mijn volgende blog vertel ik hoe slow fashion te herkennen is.
Ray Musgo - Ecologische Schoenen says
Heel interessant En heel erg bedankt voor het aanmoedigen van mensen om producten te consumeren die op een duurzame manier zijn gemaakt.
Een knuffel uit Spanje
Sigrid says
Dank je wel Ray!
Maaike says
Het is een interessante blog!
Jannek says
Duurzame kleding begint gewoon steeds belangrijker te worden binnen de maatschappij.
Goedzittende bedrijfskleding huren says
Wauw ik wist wel dat de mode-industrie vervuilend is, maar niet dat het de op één na ´slechtste´ industrie is!
Maar ik vraag me inderdaad ook af hoe duur het is en waar ze die prijs dan op baseren?
En in welke winkels kan je het kopen? Ik zie bij de H&M ook wel eens zo´n soort groene label met ´conscious´ volgensmij erop, maar is dat dan ook slow fashion?
Sigrid says
Hallo Floris en Romy, ik stuur jullie vragen door naar Laura. Zij zal in een blog antwoord geven. Dus mochten er meer vragen zijn: stel ze gerust!
romy says
Wat ik wel afvraag is de prijs van de slow fashion. Is het net als biologische voeding dat het 4x zo duur is?