Gastblogger Sandra heeft behalve coeliakie ook een lactose-intolerantie. Als geen ander weet ze hoe lastig het kan zijn als je erachter komt dat je een allergie hebt en dus je dieet moet aanpassen: “Voor wat betreft mijn lactose-intolerantie betekent dit niet ‘zomaar’ een glaasje melk kunnen drinken of een bakje yoghurt nemen.”
Ook interessant: Lactose- en glutenvrije recepten in een gratis eKookboekje
Tijd en energie
Voor mij is een snel bezoekje aan de supermarkt er niet meer bij. Het is eerder een tijdrovende studie geworden van etiketten met onuitspreekbare ingrediënten bekijken die ook nog eens nauwelijks te lezen zijn! Het vergt tijd en energie om rekening te houden met mijn lactose-intolerantie en glutenallergie. Ook uit eten gaan is minder eenvoudig dan voorheen. Ik loop immers altijd het risico dat er toch ingrediënten zijn gebruikt waar lactose in zit. Het gevolg is dat ik even later met een opgeblazen, pijnlijke buik rondloop, misselijk ben en diarree krijg.
Hulp bij het uit eten
Gelukkig zijn er lactase supplementen te koop. Als ik uit eten ga, neem ik die vaak voor de maaltijd in om minder last te krijgen. Want ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van een kaasplankje na het hoofdgerecht! Dankzij het supplement wordt de lactose door een enzym omgezet in lactase. Iets wat normaal gesproken vanzelf gaat, maar bij mij dus niet.
Hoe lactose-intolerant ben jij?
Er zijn diverse supplementen te koop; in capsules, tabletten of druppels en zowel laag als hoog gedoseerd. Zo kan ik ook niet tegen geitenmelk, iets dat veel mensen wel kunnen verdragen. Harde geitenkaas is dan weer geen probleem, aangezien daar door het rijpingsproces(vrijwel) geen lactose meer inzit. Welk supplement jij kiest hangt af van jouw lactose-intolerantie. Waar ik altijd op let is de FFC. Dit is de standaard voor de mate van het vermogen om lactose te verteren. Meer informatie hierover kan je arts of apotheker je geven.
Wist je dat zo’n 5 tot wel 10% van de Nederlanders moeite heeft met het verteren van melksuiker (lactose)? Dat komt door een tekort aan het enzym lactase.
Natuurlijke oorsprong
Aangezien ik inmiddels een ‘kenner’ ben, testte ik de Lactase 4500 kauwtabletten van Phital. Het mooie van dit product is dat het een natuurlijke oorsprong heeft. Ze ruiken en smaken naar aardbei en zijn gezoet met xylitol. Eén tablet (4500 lactase eenheden) zou voldoende moeten zijn voor 1 glas melk. Aangezien een lactose-tolerantie per persoon verschilt is het dus uitproberen hoeveel tabletten je per keer moet innemen. Bij dit product is dat maximaal 3 tabletten per keer.
Ik probeerde ze thuis met een bakje yoghurt en tijdens een etentje in een restaurant waar geitenkaas in het voorgerecht zat. Vlak voor het eten van het gerecht nam ik de maximale dosis van 3 tabletten. Die was voldoende om geen reactie van de lactose te krijgen.
- Voordeel: het is een kauwtablet, dus je hoeft er geen water voor bij de hand te hebben.
- Minpunt: ik vind de aardbeismaak wat overheersend. Daarnaast is de grote pot met 50 tabletten niet zo praktisch om mee te nemen en niet chic aan tafel tijdens het eten.
Green GiveAway
Heb jij ook een lactose-intolerantie en wil je de kauwtabletten ook eens uitproberen? We mogen 3 verpakkingen weggeven. Wat zou jij graag willen eten maar kan dat niet vanwege je lactose-intolerantie? Laat het weten in een reactie hieronder. De winnaars van de Green GiveAway worden in onze nieuwsbrief bekend gemaakt. Deze versturen we op zondagochtend. Ontvang jij die nog niet? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
Ria V zegt
Ik mis yoghurt! Dus als dat zou kunnen…
Anita H. zegt
Ik mis vooral cappuccino. Thuis neem ik gewoon koffie met kokosmelk, maar met uiteten ofzo zou het toch wel fijn zijn om die te kunnen bestellen.