We willen in Europa meer biologische landbouw en daar zijn nu zelfs harde doelen voor gesteld in de EU. Wij juichen dit natuurlijk toe! Eén van de mensen die zich hier heel hard voor maakt is biologisch ondernemer Jan Groen uit Kampen. Voor zijn inzet is hij genomineerd voor Ondernemer van het jaar 2021 in de regio Zwolle. Graag stellen wij hem aan jou voor en vertellen meer over het EU-doel, waar jij als consument hard bij nodig bent:
Ook interessant: Wat weet jij over de potstal voor dieren?
- Tekst gaat verder onder de video
Biologisch tot op het bot
Jan is eigenaar van Green Organics en is via allerlei organisaties tot aan zijn botten verbonden met biologisch. Tot aan zijn pensioen is zijn focus dan ook gericht op de biologische sector naar 2030 te loodsen. Dan moeten de doelen uit de Green Deal zijn gerealiseerd. Onderdeel is het totale biologische landbouwareaal tot 25% te laten groeien. Ook het gebruik van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica wordt verder aan banden gelegd. Voor Nederland betekent dit werk aan de winkel, want de ontwikkeling van de biologische sector is in vergelijking met veel andere Europese lidstaten enorm achtergebleven.
Van intensieve landbouw terug naar werkplezier en waardering
Volgens Jan zijn we in Nederland groot geworden door met intensieve landbouw de wereld te voeden. Biologisch paste niet bij die visie. Waar we in de jaren ’80 en ’90 vooral zakelijke idealisten zagen omschakelen, zijn het nu de meer economisch gedreven ondernemers. Die vragen zich met alle maatschappelijke problemen immers af: wat wordt nu nog mijn verdienmodel. Biologisch biedt dan opeens enorme kansen. Overigens is omschakelen niet gemakkelijk. Maar boeren die dit eerder deden zien wel dat het loont: ze zijn trots, hebben een goed inkomen, weer werkplezier en heel belangrijk: ze zien de waardering voor wat ze doen verderop in de keten.
Ondernemer met oog duurzame langetermijn-relaties
Zelf is Jan eind jaren ‘90 de biologische kant opgegaan, toen er steeds meer biologische telers kwamen. Zij wisten niet aan wie ze de producten kwijt konden. Jan heeft ze daarbij geholpen. Waar in de keten het meest wordt verdiend aan het begin (zaadveredelaars) en het eind (supermarkt) helpt Green Organics ze bij een goed verdienmodel. Daarmee kunnen ze fatsoenlijk boeren en zich verder ontwikkelen en investeren. In de biologische sector staan duurzame langetermijn-relaties voorop, zowel met de telers als de afnemers.
Of je nu zakelijk idealist of economisch gedreven bent: uiteindelijk zou het doel van de gehele sector groei moeten zijn, 100% biologische landbouw in 2030.
Realistisch en noodzakelijk
Op de vraag of dit realistisch is, denkt Jan er het zijne over. Zo dacht men er voor de Tweede Wereldoorlog net zo over. De vraag of het noodzakelijk is, zou eerder gesteld mogen worden. Want om klimaat- en gezondheidstechnische redenen hadden we gisteren eigenlijk al dit doel behaald moeten hebben. Opvallend: door corona werden biologische producten opeens volop gekocht. Geld was opeens geen issue meer. Blijkbaar had biologisch voor hen opeens meer waarde. Volgens Jan moeten we die (meer)waarde van biologisch voor mens, dier en planeet blijvend benadrukken. En er moet meer wet- en regelgeving om de markt komen om verplicht meer biologische producten in het assortiment op te nemen. De petitie die we met I Live Green Magazine zijn gestart moet daaraan bijdragen! Willen we het doel van de EU halen, dan ben jij daarin belangrijk (ondertekenen) en de overheid net zo goed (goede regels voor omschakeling). Doe jij mee?
Allemaal doen we mee in de keten
Waar Jan met zijn bedrijf (en alle organisaties waar hij bij betrokken is) biologisch naar meer groei te leiden, doen wij met ons platform ons best om jou als consument meer kennis bij te brengen en te laten zien waarom biologisch bijdraagt aan de oplossing van veel maatschappelijke vraagstukken. Daarin hebben we allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen. Want meer vraag naar biologisch leidt automatisch naar een groei bij de boeren en telers en een mooie, gezonde leefomgeving voor mens en dier.
Jan Groen van Green Organics
Jan Groen (54) is een echte ‘ketenverbinder’. Hij is voorzitter van BioNederland, de brancheorganisatie voor biologische handel en producenten en sinds 2000 brengt hij met zijn bedrijf Green Organics biologische groentetelers in contact met afnemers. Op dit moment regelt zijn onderneming als ‘ketenverbinder’ de afzet van zo’n 50.000 ton product. Het gaat hier voor een groot deel om biologische industriegroentes als bloemkool, doperwten, sperziebonen, spinazie, suikermais en peen.
Ook interessant:
Geef een reactie