Wat zit de wereld toch raar in elkaar… Opeens mogen we geen vlees meer eten dat bewerkt is. Rood vlees heeft ook de aandacht, want ook daar zouden we kanker van kunnen krijgen. Waar is het mis gegaan? We eten al generaties lang vlees. Vlees van dieren die buiten groot mochten worden, waarvan je af en toe als ‘traktatie’ een stukje op je bord zag. Hammen die niet in de fabriek, maar op de boerderij werden geconserveerd. Op smaak gebracht met kruiden en specerijen die jouw oma als zodanig herkent. En niet met vlees – afkomstig van de andere kant van de wereld – bewerkt met kunstmatig gefabriceerde E-nummers of andere chemische middeltjes waardoor het vlees veel langer houdbaar is. En er nu dus alarmerende vleesberichten naar buiten worden gebracht.
Ik snap onze wereld soms niet helemaal als het om voeding gaat. Alarmerende vleesberichten of nieuws dat groot gebracht wordt en in mijn ogen geen nieuws is. Bijvoorbeeld het nieuwsbericht dat de Albert Heijn bij de kassa naast snoep nu ook groente, fruit, gezonde tussendoortjes en verse sapjes aanbiedt. Snoep verdwijnt niet, maar zo doet deze supermarktgigant mee met de gezonde trend (= winst). Wat ze zelf overigens omschrijven als ‘de klant niet willen betuttelen, maar een gezond alternatief aanbieden’…
Of de ‘primeur’ die het nieuws haalde: alle Nederlandse supers zijn betrokken bij de Fairtrade week. Zelfs de Aldi doet mee. Hoera! Tot en met 1 november zijn de grote supermarktketens betrokken bij een betere wereld…! Slechts één week dus! Is dat nieuws? Gelukkig hebben de meeste winkelketens het hele jaar fairtrade-producten in het schap, maar zou dit niet gewoon de standaard moeten zijn? En zouden gezonde tussendoortjes ook werkelijk gezond moeten zijn en gezonde sapjes niet hoeven te concurreren tegen energiedrankjes die de jeugd voor 29 cent kan kopen? En zou vlees niet altijd biologisch moeten zijn, zonder poespas? Wat mij betreft mogen er veel meer biologische supermarkten komen, die zo mogelijk Nederlandse boeren en telers ondersteunen en die kritisch zijn op het assortiment dat ze aanbieden. Een land met bijvoorbeeld alleen maar Ekoplaza’s. Dat zou pas nieuws zijn!
Vanavond geniet ik in ieder geval van een heerlijke biologische hachee. Gemaakt van biologisch rundvlees en op smaak gebracht met laurierblad en kruidnagel. Deze manier van ‘slow cooking’ is ‘fast feeding’. De hachee heeft de hele dag al gezellig staan pruttelen op de vlamverdeler, dus vanavond kunnen we snel aan tafel!
Beeld: MSK.Nina
Gerda nijhof zegt
Ja.. als we alles nu laten staan, kunnen we dan nog wel genieten. Mogen we nog wel genieten? Kijk alles wat gezond en macrobiotische is is helaas voor velen haast onbetaalbaar geworden…ja het zal lukken als je creatief bent in de keuken…en voor menig volwassene nog wel te probere .. maar onze kinderen zijn helaas nog niet overal even van gecharmeerd. . Gelukk ig is er genoeg aanbod en kunnen we variëren want dat vindt ik belangrijker.. dan naar de rest te kijken wat vlgns de WHO verontrustend is.. want zal je net zien. . Ik met overgewicht. . Wel sportief. Eet gevarieerd.. kom straks omdat ik vroeger heb meegerookt met velen.. ( zelf nog nooit een sigaret heeft aangeraakt) ineebs longkanker kan krijgen.. laten we aub boven alles gewoon gaan genieten.. betutteling door de regering en overheid.. strijkt zo tegen de haren in…want aks je eerlijkheid jk bent weet jezelf ook wel daar waar TE voor staat gaat niet 😉
Sigrid zegt
En zo is ‘t, chapeau!Laten we vooral zelf weer gaan nadenken en bewust genieten. Live Green!