Joke Boon, van het boek Bonen! wil graag haar recept van bonenpannenkoekjes delen: “Soms word ik wakker met de behoefte aan een stevig ontbijt. Pannenkoekjes zijn dan ideaal. Zoals deze heerlijke dadel-linzenpannenkoekjes die je garneert met romige dadel-muntyoghurt. Ze zijn heerlijk, vullend en door de dadels heb je geen suiker, honing of stroop meer nodig. Door het boekweitmeel worden ze een beetje nootachtig van smaak. Hoewel ik ze als ontbijt eet, zouden ze ook als dessert niet misstaan.”
Dadel-linzenpannenkoekjes met romige dadel-muntyoghurt
Dit heb je nodig
Voor 12 stuks
- 100 g gele linzen
- 100 g gedroogde dadels
- ½ + 1 tl bakpoeder
- 150 g boekweitmeel
- 2 eieren
- 300 ml volle melk
- neutrale olie, zoals zonnebloemolie
- zout
Voor de romige dadel-muntyoghurt:
- 100 g gedroogde dadels
- 250 ml Griekse yoghurt (10% vet)
- 1½ tl gedroogde munt (of 1 volle el versgehakte)
Zo maak je het
- Was de linzen in een zeef onder koud stromend water.
- Ontpit de dadels en hak ze in kleine stukjes. Doe de dadels samen met de linzen en de ½ theelepel bakpoeder (dat maakt de dadels lekker zacht) in een pan. Giet er voldoende water bij, ongeveer 2 centimeter boven de linzen. Breng aan de kook en laat in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar koken. Deze soort valt overigens uit elkaar tijdens het koken.
- Maak intussen het beslag door het boekweitmeel samen met een snufje zout en 1 theelepel bakpoeder in een kom te mengen. Maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren los en doe deze in het kuiltje van het meel. Klop met een garde de eieren door het beslag terwijl je ondertussen de melk er in een straaltje bij schenkt. Roer tot een klontvrij beslag en laat dit even staan.
- Giet het linzen-dadelmengsel af in een zeef boven een kom. Laat goed uitlekken en doe het mengsel dan bij het beslag. Schep alles goed door elkaar.
- Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak een opscheplepel beslag tot pannenkoek (diameter van 10-15 centimeter). Draai de pannenkoek om als de bovenkant droog is.
Zo maak je de romige dadel-muntyoghurt
- Ontpit de dadels. Hak ze – of doe zoals ik: knip ze met de keukenschaar – in heel kleine stukjes.
- Meng de dadels met de yoghurt en de munt. Serveer gekoeld.
Eet de pannenkoekjes met een flinke schep van de dadel-muntyoghurt.
Tip: Extra lekker is het als je de pannenkoekjes eerst bestrijkt met een dun laagje frambozenjam!
Uit het boek Bonen! Van Joke Boon
ISBN: 9789048829606
Uitgeverij Carrera
Behoefte aan nog een recept met bonen? Gastblogger Sandra maakte al eerder suiker- en glutenvrije brownies van bonen.
Geef een antwoord