Het lijkt een spannend avonturenverhaal, maar komende zaterdag 13 mei kun je helpen om eerlijke en biologische cacaobonen uit een ècht zeilschip te laden. Dan meert het zeilschip de Tres Hombres aan de Amsterdamse kade af. In het ruim liggen zakken vol cacaobonen die ze in de Dominicaanse Republiek hebben opgehaald. Die komen van een coöperatie van kleinschalige biologische cacaoboeren waar in Amsterdam op een zo duurzaam mogelijke manier chocolade van wordt gemaakt. Voordat het zover is, hebben ze handen nodig om alle bonen uit te laden. Help je mee?
Ook interessant: TTIP is veel meer: ook CETA en ISDS moeten verboden worden
De bonen zijn bestemd voor de enige èchte chocoladefabriek, die je in Amsterdam vindt, waarvan Rodney en Enver de ‘Sjakie’s’ zijn. Met de tweedehands, zeventig jaar oude machines en zakken vol cacaobonen maken ze repen chocolade: biologische Chocolatemakers chocolade die zoveel mogelijk CO2-neutraal wordt geproduceerd. Vandaar dat ze de bonen met een zeilschip ophalen.
Tres Hombres vol cacao dat vaart op de wind
Rodney en Enver laten maar weer eens zien dat duurzaam produceren heel goed kan. Hun motto: als Moeder Natuur zo haar best heeft gedaan op de cacaoboon, moeten wij ook ons best doen om de natuur zo min mogelijk te schaden. Daarom verschepen ze de cacaobonen nu al een aantal jaar met het stoere zeilschip de Tres Hombres. Want in tegenstelling tot de vervuilende containerschepen die normaal worden gebruikt bij het vervoeren van cacao, doet een zeilschip dat op windkracht.
Terug in de tijd
Zodra het schip aanmeert lijkt het wel of je teruggaat in de tijd. Op de kade staan vrijwilligers klaar om De Tres Hombres uit te laden en de zakken naar de Zesde Vogelstraat te versjouwen. Dit gebeurt per bakfiets, kruiwagen en soms zelfs met blote handen. Alles mag, zolang het maar CO2-neutraal gebeurt. In de kleine fabriek worden de bonen tot Tres Hombres-repen verwerkt. Smakelijk detail: door de toevoeging van zeezout of cacaonibs proef je de zeiltocht en het avontuur in de reep terug. Biologische Chocolatemakers chocolade wordt verkocht bij Ekoplaza.
Chocolatemakers Tres Hombres-repen zijn een ode aan het zeilschip én aan Moeder Natuur.
Help mee bij dit oude ambacht
Wist je dat Amsterdam vroeger vergeven was van de kleine chocoladefabrieken? Rodney en Enver laten zien dat dit nog steeds zo kan. Als onafhankelijke chocolademakers werken ze van ‘bean to bar’. Dit in tegenstelling tot alle andere chocolademerken in Nederland. Wil jij deel uitmaken van hun oude ambacht? Kom dan zaterdag naar Amsterdam met je fiets of elektrische auto. Bakfietsen zijn aanwezig. Voor elke zak cacaobonen die je naar de fabriek brengt, ontvang je een reep chocola & glas rum. Niet teveel zakken sjouwen dus 😉 Bovendien kun je gelijk een kijkje nemen in de chocoladefabriek.
Je bent welkom op zaterdag 13 mei, vanaf 14.00 uur bij Hotel de Goudfazant (kade) in Amsterdam Noord.
Geef een reactie