Deze woorden komen van Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, die ze uitsprak op een bijeenkomst waar ik aanwezig was. En daar moest ik aan denken toen ik mijmerde over Bisphenol A in ons voedsel, een woonwijk hier in de buurt uit de jaren ’80 die gebouwd blijkt op een gifbelt, een vriendin die vertelde over een Noord-Italiaanse zakenpartner met keelkanker omdat, naar blijkt, de resten van de Tsjernobylramp fijntjes in de grond zitten waar grootschalig groente op verbouwd wordt. Dat is uitgezocht omdat de hoeveelheid keelkankerpatiënten in vergelijking met andere landen daar zo groot is. In Tjernobyl woont nog steeds vrijwel niemand, vanwege de nog steeds grote aanwezigheid van radioactiviteit in het gebied…
Marjan Minnesma vroeg het ons gewoon: willen we dat onze aarde in totale chaos eindigt? Want we houden het niet vol tot 2050 als we zo doorgaan. En als het over 30 jaar te laat is, zullen we ons dan afvragen waarom we eigenlijk nog kolencentrales openden in 2015, als we de consequenties daarvan kenden? Was niemand dan boos om het feit dat we hiermee de aarde – en dus onszelf en onze kinderen – in gevaar brachten? Zelf haalde Marjan met Urgenda de wereldpers, toen zij via de rechtbank een ander klimaatbeleid afdwongen. Dat deden ze niets voor niets.
Het kan! Als je het maar wilt…
Volgens Marjan kunnen we in 2030 100% duurzame energie hebben, als we maar willen. En met de voorbeelden die Marjan geeft, zou je jezelf eigenlijk afvragen waarom we dat in Godsnaam NIET zouden willen! Ze bracht de gevolgen van klimaatverandering fijntjes voor ons in beeld.
Evacuaties van steden, 100 miljoen mensen op drift
Zo reed ze vorig jaar op een weg in Engeland, die helemaal was afgekalfd door de overstromingen die Engeland vorig jaar teisterden. Het blijkt dat een heel stuk van Engeland al is opgegeven door de stijging van de zeespiegel. Datzelfde geldt voor een eilandje bij Australië, waar 100.000 mensen voor 2050 weg moeten zijn. In Bangladesh smelt door de stijgende zeespiegel enorme hoeveelheden ijs in de Himalaya. Dit smeltwater wordt via de delta van de Ganges afgevoerd en dat betekent dat op termijn tientallen miljoenen mensen moeten verhuizen. Ook Miami een miljoenenstad, met het decadente Miami Beach, moet voor 2050 geëvacueerd worden, stelden onderzoekers vast. De stad ligt 4 meter boven zeeniveau en is gebouwd op poreus kalksteen, dat niet goed tegen water kan. Wij accepteren dus gewoon dat deze stad onder water gaat lopen.
‘Aan het einde van deze eeuw zullen alleen verkruimelende fly-overs en verlaten woontorens boven de golven uitsteken, Miami is dan het nieuwe Atlantis’
En dat geldt voor veel meer gebieden op de wereld, als we op dit tempo met onze fossiele brandstoffen omgaan. Straks zijn er 100 miljoen mensen op drift. Wij zijn natuurlijk goed in dijken bouwen, dus zullen wij er wel geen last van hebben. Maar als 100 miljoen mensen in nood zijn die een veilig onderkomen zoeken, hebben wij er natuurlijk wel ‘last’ van. “Die mensen kun je dan niet met een geweer bij de grens tegenhouden”, aldus Marjan.
Boekje: 2030 -100% duurzame energie
Marjan vertelt ook hoe we er wat aan kunnen doen. Want al zeggen geleerden nog steeds dat het niet kan, een gegronde reden hebben ze niet. Het is ook gelukt om bijvoorbeeld reclame voor roken en cola drinkende kinderen te weren. Doe je dat nu, dan krijg je de reclamecodecommissie achter je aan. Het is dus tijd dat we onze kop uit het zand halen. Of denken dat iemand anders het wel voor ons gaat oplossen. Daarvoor heeft Urgenda het boekje ‘2030 -100% duurzame energie, het kan als je dat wilt.’ uitgegeven. Samen met instituten en professoren deden ze er 2 jaar over om het boekje te maken. Technisch kan het en er hoeft niets meer te worden uitgevonden. Zo knap zijn we al. We kunnen het ons zelfs financieel veroorloven, alles is doorgerekend: in 2030 kunnen we 100% duurzame energie hebben. Waarom beginnen we dan niet?
Marjan: “We weten wat er moet gebeuren. Laten we samen aan de slag gaan en anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme.”
Besparing van 3 miljard
Dat komt omdat het niet makkelijk is. En dan zijn er natuurlijk genoeg ‘ja-maars’ om het niet te doen. Daarom is het extreem belangrijk dat je begrijpt waarom het WEL zo snel moet. Over 20 jaar zijn we van ons gas af. Dan is het gewoon op. We kunnen dan uit andere landen gaan importeren, maar of je daar nu van afhankelijk wilt zijn, denk aan Rusland? Urgenda berekende dat wanneer je in 2030 nog met fossiele brandstoffen werkt dat veel duurder is dan duurzame energie. Een heel ingewikkeld BPM verhaal maar het komt erop neer dat we met duurzame energie dan drie miljard kunnen besparen. Daarvoor moet je wel de eerst komende 15 jaar investeren. En daar kun jij ook aan bijdragen. Door bijvoorbeeld je huis energiezuinig te maken en bij de keuze van een nieuwe auto voor elektrisch te kiezen. Als de industrie dan ook 2% per jaar gaat besparen en zonnepanelen en windmolens gewoon worden in ons landschap, kunnen we het met z’n allen doen.
Zo ziet een energiezuinig huis eruit: je wekt je eigen duurzame energie op uit je eigen grondgebied (grond, dak, lucht). Urgenda maakte zo op diverse plekken bestaande huizen energieneutraal voor 35.000 euro. Dit is hetzelfde bedrag dat een persoon in 15 jaar aan energie uitgeeft.
Low Car Diet: ook goed voor de lijn
Urgenda heeft ook het ‘Low car diet’ georganiseerd: 50 CEO’s van bedrijven lieten een maand hun auto staan. Het was verbazingwekkend hoeveel van die mensen de laatste 30 jaar nog gebruik van het OV hebben gemaakt. Niemand wist hoe het eigenlijk werkte. Zo kwamen ze erachter dat er gewoon wifi in de trein is. Ze kregen ook een e-bike mee en leerden zo om op een andere manier met vervoer om te gaan. Aan het einde van de maand bleek dat het bedrijf daarmee 38% aan kosten bespaarde EN 30% CO2. Bovendien verloren de CEO’s kilo’s en voelden zich gezonder! Voor Urgenda aanleiding om te praten over het veranderen van het mobiliteitsbeleid. Want iedereen maar een leaseauto geven is heel makkelijk, maar niemand gaat die auto meer uit, want dat is het allergoedkoopste voor hen.
NU aan de slag!
Op dit moment rijden er zo’n 70.000 elektrische auto’s in Nederland. Veel meer dan in de landen om ons heen. Er zijn 15.000 publieke laadpalen en 250 snelladers waar je in een kwartier 2/3 van je accu oplaadt. Elke 40 kilometer vind je zo’n laadpaal. Ook bedrijven plaatsen oplaadpalen, zoals Ekoplaza. Ook op het hoofdkantoor rijden hier veel mensen in een elektrische auto. Dat het ECHT mogelijk is om allemaal een steentje bij te dragen, liet ook de locatie zien waar Marjan haar speech deed: Agriport A7, een glastuinbouwgebied en bedrijventerrein in de Wieringermeer. Hier wordt gewerkt met een gesloten energienetwerk, dat nergens anders in de wereld nog gebeurt. Telers gebruiken de warmte van het datacenter van Microsoft dat hier ook zit. Zo’n 26 megawatt aan warm water wordt gebruikt zonder fossiele grondstoffen. CO2, een waardevolle meststof voor tuinbedrijven, wordt opgeslagen in 2 megatanks, waar via een ringnet vanaf kan worden getapt. We kunnen er dus met z’n allen ECHT iets aan doen om het scenario dat Marjan ons voorschotelt, vooral NIET waar te laten worden. Maar dan moeten we wel NU aan de slag!
Geef een reactie