Ameland is een prachtig Waddeneiland. Er is zuivere zeelucht, veel natuur, rust en ruimte. Met Duurzaam Ameland wil de gemeente dit zo houden. Doel is de energievoorziening van het eiland in een paar jaar tijd blijvend te verduurzamen. Die overgang naar duurzame energie wordt ook energietransitie genoemd.
Ook interessant: Zonnepaneleneiland als wereldprimeur
Duurzaam Ameland is al in 2007 gestart met een aantal interessante experimenten. Inmiddels zijn de projecten steeds groter geworden. Zo laat Ameland zien dat de energietransitie al gaande is en dat een circulaire economie haalbaar is.
Instelling Ameland: Als je het wilt en bereid bent samen te werken, is een duurzame energie- en watervoorziening binnen bereik.
Zelfvoorzienende Amelanders
De gemeente Ameland wil met Duurzaam Ameland bereiken dat het eiland in 2020 grotendeels op een duurzame manier in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Een duurzame energievoorziening is bijna altijd lokaal: opwekking en gebruik liggen dicht bij elkaar. Verduurzaming en zelfvoorziening gaan daarom hand in hand. Bijzonder, want vroeger had Ameland geen keus. Eilanders verbouwden hun eigen voedsel, vingen hun eigen vis en zorgden voor hun eigen energie en water. Tegenwoordig is het eiland op allerlei manieren verbonden met de vaste wal.
Enkele duurzame projecten
- Uniek zonnepark project: eerste zonnepark van deze omvang in Nederland. De 23.000 zonnepanelen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet en produceren genoeg elektriciteit voor de ruim 1.500 huishoudens op Ameland, of voor het hele eiland in het laagseizoen.
- Groen licht: nachtelijk kunstlicht kan de natuur behoorlijk in de war schoppen. Trekvogels raken uit de koers, nachtdieren op het land worden ontregeld en mensen hebben er soms ook last van. Daarom is wit licht vervangen door groen licht bij de strandovergangen.
- Duurzaam OV: dankzij de bouw van een aardgastankstation rijden autobussen niet op diesel maar op aardgas. Hiermee is er een flink lagere uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. Sinds 1 januari 2017 rijden er ook elektrische bussen. Die worden opgeladen met groene stroom en rijden dus echt klimaatneutraal.
Eiland perfecte testcase
Een eiland is een ideaal startpunt voor verandering: het vormt als afgegrensd gebied een prachtige omgeving om slimme combinaties van nieuwe technieken en systemen te testen. Omdat het een eiland is, kun je goed zien en meten wat duurzame technieken opleveren. Dit filmpje geeft een goed overzicht:
Geef een reactie