Enige tijd geleden las ik dit bericht van de supermarktketen Ekoplaza. Graag deel ik dit met jou om de telers een hart onder de riem te steken.
Ook interessant – Fytoftora: de natuur bepaalt bij nieuwe oogst biologische aardappels
Groenten en fruit van telers
Normaal gesproken zijn het voorjaar en de vroege zomer dé periode van het jaar voor de agrariërs/telers. Na de donkere maanden, hebben ze in deze periode normaal gesproken een geweldig aanbod van verse (seizoens-)groenten en fruit. Zoals bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, nieuwe oogst aardappelen maar ook typische groenten voor nu zoals paksoi, venkel, Chinese kool en kapucijners. En uiteraard ook het zachte fruit zoals bijvoorbeeld frambozen.
Dit jaar was anders voor de boeren. De maanden mei en juni waren, zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, extreem nat. In veel delen van Nederland viel er in deze periode een record aan neerslag. In de regio’s Brabant en Limburg soms wel 3 tot 4 keer zoveel als in een ‘normale’ maand mei of juni. De beelden hiervan heb je wellicht ook gezien; stukgehagelde gewassen en ondergelopen. Wat is het uiteindelijke resultaat van dit extreme weer voor de telers?
Niet oogsten, niet planten
De zandgrond in Brabant en Limburg kan in de regel aardig wat regenwater verwerken, maar de aanhoudende lange en heftige regenbuien van de afgelopen maanden zorgden ervoor dat ook hier het water niet meer weg kon lopen. Sloten raakten vol en het water liep op veel plaatsen, anders dan het zou moeten, van de sloot het land op. Daarnaast zorgde de heftige regen- en hagelbuien er ook voor dat meerdere telers te maken kregen met het dichtslibben van de percelen, waardoor lucht/zuurstof de bodem niet meer in kon. Jonge plantjes waaronder venkel, prei, Chinese kool, sla, bleekselderij die net op de akkers stonden groeiden niet meer door het koude en (te) natte weer, maar ook niet omdat de wortels aan het afsterven waren door de nattigheid in combinatie met een tekort aan lucht en daarmee zuurstof. Telers verloren hierdoor tientallen hectares met producten die niet meer zouden volgroeien, verdronken waren of door de hagelbuien simpelweg kapotgeslagen waren. Daarnaast kon ook veel plantmateriaal dat al bezorgd was niet de grond in door de natte omstandigheden. Er kon dus niet geoogst worden wat op het land stond, maar ook niet geplant worden. Voor de telers zorgt dit voor een verlies aan inkomsten en opbrengsten voor de komende maanden!
Negatief effect op groenten- en fruitteelt
In de polder en NO-polder viel er relatief gezien minder regen, maar ook hier bleven de afgelopen weken/maanden de producten achter in groei en veerkracht door het koude en natte weer. Door de warme winter en het gematigde voorjaar is er een overvloed aan schimmels en (insecten-)plagen. Met name in de polder was dit een groot probleem, maar ook de eerder genoemde gebieden hebben hier behoorlijk mee te maken gehad: kolen werden aangevreten door de zogenaamde koolmot, de bloedluis en boswants creërden problemen in de appel- en perenteelt en met name in de polder sloeg de phytoftora (aardappelziekte) snel om zich heen. Zo heeft niet alleen het weer van de afgelopen lente, maar zeker ook de combinatie met de voorbije winter een negatief effect op de groenten- en fruitteelt van vandaag en morgen.
Het probleem laat zich raden; de beschikbaarheid van meerdere groenten- en fruitsoorten staat onder druk. Ekoplaza is niet in staat om volledig aan de vraag te kunnen voldoen. Momenteel zijn ze samen met de telers druk bezig om alternatieven, als deze er zijn, te zoeken. Maar zij kopen niet op iedere hoek van de straat zomaar een ‘biologisch gecertificeerd’ product. Zij willen er zeker van zijn dat het product niet alleen is geteeld met een biologisch certificaat, maar ook met het plaatje daarachter; met respect voor mens en milieu. Zij werken intensief samen met hun telers en gelukkig weten die nog adressen in het binnen- en buitenland. Zo koopt Ekoplaza bijvoorbeeld de bleekselderij bij een teler in de UK.
Minder mooi, net zo lekker!
Belangrijker is natuurlijk de getroffen telers te helpen. Daarom biedt Ekoplaza ook minder representatieve groenten aan in de winkel. Je ziet daarom kromme puntpaprika’s en kromme komkommers vinden en bijvoorbeeld ook bleekselderij met lichte hagelschade. Op de bleekselderij zie je wat droge bruine plekken, veroorzaakt door de inslag van hagelstenen, maar met het product zelf is niets mis. Ook koolrabi zonder loof/blad is een voorbeeld van een product dat Ekoplaza aanbiedt omdat er geen koolrabi’s met loof zijn. Dat ziet er misschien minder fraai uit (het blad zorgt voor de aankleding!), maar ze zijn net zo lekker en gezond als die met loof. Een mooie oplossing, zeker als je bedenkt dat in 90% van de huishoudens het blad niet wordt opgegeten maar in de groenbak terecht komt… Wil jij de telers ook helpen, dan doe je dat door deze producten te kopen.
Geef een reactie