Heerlijk, een wijntje bij het eten! Weet jij welke wijn je het beste kunt eten bij welk gerecht? Vinoloog Richard van der Linden vertelt het je en geeft jou tips waar je op moet letten voor het kiezen van de juiste wijn.
Ook interessant: I live green: Richard van der Linden
Favoriete wijn
“Ze boffen – en ik ook – want gelukkig heb ik nog enkele oude jaargangen van mijn favoriete wijnboeren liggen die we die dagen zullen gaan nuttigen. Zonder het exacte menu te kennen verlang ik nu al naar een Riesling van Martin Diwald de Pinot Noir Sonneberg van de familie Eymann en als afsluiter wellicht die ene mooie fles Chateuneuf du Pape die al enkele jaren op ons ligt te wachten.”
Tips van vinoloog Richard van der Linden
“Ik merk om mij heen dat het kiezen van de juiste wijn bij het juiste gerecht enorm veel stress kan opleveren. Mijn tips? Koop bij voorkeur een biologische of biodynamische wijn. Deze wijnen zijn gemaakt zonder gebruik te maken van pesticiden en dat drinkt wel zo lekker. Mocht je de combinatie biologisch en fairtrade kiezen is dat ook een prima keuze: een schone en eerlijke wijn!”
Zo kies je de juiste wijn bij jouw gerecht
“Zelfs voor een kenner is het maken van de juiste combinatie wijn en gerecht zeer lastig. Er komen zoveel zaken bij kijken dat ik eigenlijk zou willen zeggen: koop gewoon een wijn die je erg lekker vindt. Geef voor deze wijn een paar euro meer uit dan dat je normaal zou doen. Want elke euro meer besteed aan wijn is vaak een verbetering van de kwaliteit! Mocht je toch op zoek willen naar de beste combinatie met jouw gerecht, heb ik een paar spelregels die je wellicht zouden kunnen helpen:
- Zuurtje in het gerecht? Dan een zuurtje in de wijn.
- Heeft het gerecht een vettige saus? Dan een filmende wijn.
- De sterkste smaak is vaak het belangrijkst
- Pikant gerecht? Neem een licht zoetje om te blussen.
- Zoet in het gerecht verzuurt de wijn. Het zoetgehalte moet gelijk zijn.
- Zoet is smaakversterkend.
Hopelijk helpen deze spelregels om te komen tot de beste wijn- en prijscombinatie!
Cabirol tinto
Cabirol tinto bestaat voor 50% uit tempranillo en 50% uit Garnacha. Wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 30 jaar. De wijn heeft vijf maanden op houten vaten gerijpt waardoor hij een stevig karakter heeft. Drink deze wijn bij stevige gerechten zoals lam of eend zodat het zwoele rode fruit het gerecht perfect kan begeleiden. Stevige, krachtige wijn, smaak van rijp fruit.
Groet, Richard
Vincent Rondwijk zegt
Bedankt voor het delen van de tips om de juiste wijn bij je gerecht te kiezen. Zelf eet ik graag pittig. Ik zal ervoor zorgen dat ik de volgende keer een wat zoetere wijn kies die zorgt voor een blussend effect.
Redactie zegt
Leuk om te horen dat je iets aan de tips hebt Vincent! Eet en drink smakelijk.
Charlotte zegt
Wanneer eindigd deze wedstrijd?
Sigrid zegt
Dag Charlotte de winnaars zijn al bekend, dit is nog niet doorgevoerd in het bericht zie ik. Gaan we aanpassen. Dank voor je oplettendheid!
Charlotte zegt
Met mijn beste vriendin, ze gaat binnenkort verhuizen. En woont dan een flink stuk bij mij vandaan. Onze gezelligd “borrel” avondjes zijn dan minder frequent. Ik ga haar zeker missen.
Gerda zegt
Lekker met de winterse gerechten met wild! En met mijn vriendin en klinken op het nieuwe jaar en daar moet je de juiste wijn bij drinken!
Isolde zegt
Met mijn moeder! Ze heeft net geweldig medisch nieuws ontvangen, dus er valt absoluut wat te vieren!