Een mooi initiatief in de mailbox van de redactie deze week: omdat er door corona bijna geen buitenlandse seizoenarbeiders zijn, kampen veel biologische boeren met een tekort aan handen. Aan de andere kant zitten veel jongeren thuis omdat festivals en evenementen zijn afgelast. ‘De Seizoenarbeiders’ biedt een oplossing: jongeren kunnen gaan werken bij de bio boer!
Ook interessant: Boerenkool: van superfood uit je moestuin tot healthy chips
Weten waar je eten groeit
Wist je dat er de afgelopen jaren zo’n 49.000 seizoenarbeiders uit Midden- en Oost Europa in Nederland werkzaam zijn? Veel boeren, waaronder de biologische, missen daardoor heel wat handen op het veld en in de kas. Aan de andere kant zijn alle evenementen tot 1 september afgelast. Daardoor gaan zo’n 48.000 werkplekken verloren. Door deze mensen en de jongeren die niet naar de festivals kunnen in te zetten bij de boeren, hoeft ons eten niet verloren te gaan. Bovendien is het een mooie kans om te ervaren waar je eten groeit en hoe het wordt geoogst: van het steken van asperges tot het verzuivelen van melk bij een kaasboerderij en het wieden van onkruid bij de broccoliteler. Zij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en dus moet er meer handmatig gewied worden.
Gezellige sfeer bij de bio boer
Volgens de directeur van Bionext, Michaël de Wilde, maken met name akkerbouwers zich zorgen om het tekort aan handen. De actie van ‘De Seizoensarbeiders’ is dan ook een uitkomst: “Boeren zijn ontzettend verrast door het enthousiasme van de jongeren die bij hen komen werken. Het zijn harde werkers én ze brengen een gezellige sfeer met zich mee.”
Susan, werkzaam als productieleider in de theatersector en in de zomer bij het festival Into the Great Wide Open startte vorige week: “Ik kan niet zo goed stilzitten en nu het festivalseizoen is neergelegd, wil ik ook graag nuttig bezig zijn”.
Anderhalve meter beleid in stand
Voordat de jongeren komen, worden boeren eerst geholpen met het doorvoeren van het anderhalve meter beleid, zoals plexiglas schermen bij de wiedbedden waar zes of meer mensen liggend onkruid wieden. Door meer mensen in verbinding met de boer te brengen, komt er hopelijk ook meer waardering voor de boer en ons voedsel. Bovendien is het een mooie kans om de stad en platteland te verbinden. Meer weten over ons voedsel?
Lijkt het jou wat om hieraan mee te werken? Meld je dan hier aan.
Geef een reactie