Ooit redde boerenkool het leven van Annemarie, toen ze als klein meisje net buiten het dorp door het – allang niet meer veilige – ijs in een sloot zakte. Annemarie: “Een dorpsgenoot hoorde mijn geschreeuw omdat hij op zijn volkstuintje wat stronken boerenkool oogstte voor het eten die avond. Ik ben dit nooit vergeten en eet graag dit groene superfood, waar dit stukje levensverhaal zo mee verbonden is.”
Lees ook Annemaries vorige blog: de boodschap van je lichaam bij blaasontsteking
- Tekst gaat verder onder de foto
“Boerenkool een superfood, hoor ik je ondertussen denken? Ja, ik vind van wel. Er zitten bijzonder veel goede groene voedingsstoffen in en je kunt er fantastische gerechten mee maken. Ik ben zó blij dat het in mijn tuin groeit. Alhoewel ik dit jaar niet zoveel kan oogsten als ik zou willen. De rupsen hebben genoten van een ware schranspartij in de boerenkool. ‘Roep’n op ‘n moos hebb’n’ zeggen ze in Twente; rupsen op de boerenkool. Blijkbaar is boerenkool een delicatesse voor de mens én de rups.”
Groen vanuit de tuin op je bord
“De meesten van ons zijn opgegroeid met regelmatig een bord boerenkoolstamppot voor de neus. Met rookworst en een goede jus. Boerenkool hoort net als de andere koolsoorten tot de Brassica oleracea. Het is een bladgewas dat je heel makkelijk kunt telen. Het is een sterke plant die niet ziektegevoelig is. In Nederland is het een echte wintergroente die ook nog eens bestand is tegen vorst. Als het een paar graadjes heeft gevroren schijnt de boerenkool daar zelfs lekkerder van te worden. Boerenkool zaai je zowel in het voorjaar (herfstras) als in de zomer (winterras) om dan in de herfst en de winter het groene goud te oogsten. Nog groener is het om een paar stronken te laten staan totdat ze bloeien en zaad gaan vormen. Zo zaait de boerenkool zich vanzelf uit. Heb je geen tuin? Waarom zou je niet wat zaaien in een grote bak?”
Oer-Hollandse groente?
“Een Oer-Hollandse groente dus die boerenkool, zou je denken. Niets is minder waar! Boerenkool is één van de oudste gewassen ter wereld. Rond 400 v.Chr. vond je die al in Griekenland. De groente werd als kroesbladige kool of bladkool beschreven en in het wild gevonden. Men at toen alleen de stelen van de groente tot men ontdekte dat de groene sappige bladeren heel gezond waren. Hier en daar schijnt de boerenkool nog steeds in het wild te groeien, zoals langs de kust van Engeland, Frankrijk en Noord-Spanje.”
What’s in a name
“Google op boerenkool en je vindt allerlei namen die aan deze groente zijn gegeven. In Engeland en Amerika zeggen ze Cole, Kale of Cabbage en zelfs Borecole. Maar dat klinkt wat saai. In Duitsland is het Grünkohl en in Frankrijk Chou frise; gekrulde kool. In Afrika schijnt het boerkool te heten. Vandaar misschien de Nederlandse naam boerenkool. De Vlaamse namen krulkool of krolkool vind ik het leukste. Het meest logisch ook, als je de groene krullen in je tuin bekijkt. Of de paarse, want dit jaar hebben wij die in onze moestuin ook gezaaid.”
Groene superfood
“Wat veel mensen niet weten is dat boerenkool een echte superfood is, vol vitamines en mineralen. Het grappige is dat de Amerikanen dit etiket op ‘onze’ boerenkool plakten. Met boerenkool kun je heel veel kanten op: maak er een poeder van en je kunt het toevoegen aan je smoothie of sapje. Eet het als chips of pers er een supergroen sapje van. Wat krijg je dan binnen? Boerenkool bevat naast veel vezels behoorlijk wat ijzer en vitamine A, C en K. Daarnaast een aantal belangrijke mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Antioxidanten die de vorming van ontstekingen verminderen en glucosinolaten die kanker-remmende eigenschappen hebben. Voor je ogen is boerenkool ook een fantastische groente door de carotenoïden die het bevat, zoals luteïne en zeaxanthine. Gezond groentje dus die boerenkool!”
Boerenkoolchips recept
“Zelf vind ik chips van boerenkool echt lekker. Bovendien is dat zoveel meer gezonder dan alle andere chips. Geen transvetten en andere gekke toevoegingen. In de winkel betaal je daar zomaar een paar euro voor, dus maak het gewoon zelf!”
Recept van Annemarie
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Was 2 handen vol boerenkool en pluk de gave krulblaadjes van de stelen. Scheur die aan stukjes en schud het water er af met een slacentrifuge (of in een theedoek die je even ronddraait door de lucht).
- Smelt wat kokosboter of ayurvedische gheeboter au bain-marie en doe daar een scheutje tamari (zoute gefermenteerde sojasaus) en kruiden naar wens bij (kerrie, paprika, ras el-hanout).
- Giet de olie over de boerenkool en masseer de olie met je handen in de blaadjes (ja, daar krijg je vieze handen van).
- Spreid de bladen uit over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ongeveer 15 minuten in de oven. Houd dit wel in de gaten, de kool mag niet verbranden.
Is de kool lekker knapperig? Nestel je op de bank en smullen maar van jouw boerenkoolchips: jouw eigen portie gezondheid. Dat is groen (of paars) genieten!
Geef een reactie