Foodwatch heeft de Suikermaxdag ingroepen: de dag waarop gemiddeld gezien Nederlandse kinderen (4-8 jaar) hun jaarlijkse suikerlimiet hebben gehaald. En dus hun totale suikerinname voor het hele jaar hebben verbruikt. Het schrikbarende nieuws: deze dag viel op 9 juli! Dat wil zeggen dat kinderen 2x zoveel suiker eten dan is aanbevolen. Dat voedselwaakhond foodwatch de overconsumptie aan suiker onder de aandacht brengt is hard nodig, lees vooral verder.
Ook interessant: ken je ‘Earth Overshoot Day’?
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

19,5% toegevoegde suiker, ook uit honing, siroop en vruchtensappen
FEIT: Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mogen bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers, dus ook die uit honing, siropen en vruchtensappen. Gemiddeld krijgen kinderen van 4-8 jaar in Nederland met 19,5% bijna het dubbele binnen! Suikers die van nature in fruit, groente en pure zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers.
HULPMIDDEL: foodwatch heeft een overzicht van ‘gezonde’ producten die bomvol suiker zitten
Kinderen én volwassenen
Behalve kinderen eten ook bijna alle andere leeftijdsgroepen teveel suiker. Alleen volwassenen boven de 71 jaar vormen een uitzondering. Kinderen van 9-13 jaar zitten op 26 juli aan hun jaarlijkse suikermax, kinderen van 1-3 jaar op 10 augustus en jongeren van 14-18 jaar op 14 augustus.
Lekker: suikervrije muffins die ook lactose- en glutenvrij zijn
Zwaar bewerkt fabrieksvoedsel vol suiker
Als je weet dat het vooral (zwaar)bewerkt fabrieksvoedsel verantwoordelijk is voor het suikeroverschot dan is er dus ook een oplossing. We kopen de bewerkte producten uit de supermarkt vooral omdat ze handig, snel of lekker zijn. Maar die zitten dus ook vaak boordevol suiker. Ook wanneer ze als ‘gezond’ gepresenteerd worden of speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Etiketten lezen dus!
Top 5 producten met toegevoegde suikers
Volgens het RIVM zijn dit de producten waardoor kinderen (en wijzelf) teveel toegevoegde suikers binnenkrijgen:
- Suiker en snoepgoed 28,1%
- niet-alcoholische dranken 23,6%
- Koek en gebak 19%
- Zuivel 13,6%
- sauzen en smaakmakers 6,8%
Oneerlijke strijd tegen het suiker
Als je weet dat in vrijwel 70% van de bewerkte en zwaarbewerkte voeding in de supermarkt toegevoegde suikers zit, lijkt het haast een oneerlijke strijd om die te winnen. Tel daarbij op dat er dagelijks aan miljarden gefinancierde marketing voorbij komt die je lekker maakt voor deze suikerrijke producten. En als ouders van kinderen wordt het je dan extra moeilijk gemaakt. Volgens Foodwatch ligt de verantwoordelijkheid voor het verminderen van de suikerinname niet zozeer bij de consument maar bij voedselproducenten. En dus ook bij de overheid die de wetten en regels maakt.
Overheid is aan zet (en jij als ouder)
De overheid zou dus wetten en regels moeten opstellen die zorgen dat het beschikbare voedsel in de supermarkt gezonder wordt. En er op letten dat die ook worden uitgevoerd! Er is nu een Nationale Aanpak Productverbetering, maar daar doet ook de voedingsindustrie aan mee en die zorgen dat in de vergaderingen en consultaties de afspraken en uitkomsten lekker slap blijven. Gelukkig heb je als ouders ook een oplossing: kies voor verse, onbewerkt, liefst biologische voeding. Zorg voor een voorraadkast met gezonde producten (zoals peulvruchten en kruiden) waarmee je heel snel een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Check ook onze recepten en tips.
Dit is foodwatch
Foodwatch is een Europese non-profit consumentenorganisatie die sinds 2002 strijdt voor veilig, gezond en eerlijk voedsel voor iedereen. Foodwatch is actief op nationaal en Europees niveau en heeft kantoren in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Brussel.
Geef een reactie