Ik heb geluk, want bij mij om de hoek zit een teler die een speciale bes verkoopt: de kiwibes. Heb jij ‘m al eens geproefd? De kiwibes is de kleine variant van de bekende grote kiwi. Kiwibessen hebben een gladde, haarloze en eetbare schil en kunnen daardoor zo gegeten worden. Ze zijn bovendien erg gezond, want ze zitten bomvol vitaminen! Ideaal om mee te nemen naar je werk, of om gewoon lekker thuis op te eten.
Ook interessant: Voedselverspilling is doodzonde! Wat is jouw oplossing?
Gezonde snack: de kiwibes
De kiwibes-teler die bij mij om de hoek woont is Laurens Vlaar. De smaak van de bes doet denken aan kiwi, maar ook aan kruisbessen en pruimen. Het mooie van dit besje is dat deze rijk aan mineralen, vezels, vitamine C en antioxidanten is. Dit zoete en gezonde vruchtje kun je zo in je mond stoppen en dus handig om in de broodtrommel van je kind te stoppen! Daarmee geef je jezelf of je kind een lekkere en gezonde snack mee! Je kunt de kiwibes trouwens ook gebruiken in smoothies, fruitsalades, door je toetje in gebak en zelfs in warme voorgerechten.
Laurens Vlaar: “De haarloze kiwibes leent zich uitstekend voor consumptie door kinderen maar ook voor ouderen is het een interessante vrucht. Temeer omdat de vrucht eenvoudig te eten is (wassen en opeten, geen noodzaak tot schillen) en door de smaak die wat oudere mensen aan vroeger doet denken. De kiwibes leent zich ook prima voor garnering of in een fruitsalade, ijs of dessert.”
Wat natuurlijk belangrijk is: Laurens Vlaar teelt zonder bestrijdingsmiddelen, met organische mest en groencompost. Denk je dat het besje gewoon simpel aan een boom groeit, dan heb je het mis: de teelt van de kiwibes is juist arbeidsintensief! Laurens Vlaar: “De kiwibessen oogst je in een soort trosjes. maar ze moeten nog wel allemaal los geknipt worden in de bakjes. De bomen moet ik snoeien en aanbinden en er moet worden gewied, dat vergt best veel tijd.”
Zo zijn ze op z’n best:
De kiwibessen zijn eetbaar als ze zacht zijn als je ze vastpakt. Harde bessen kun je nog tot 2 weken in je koelkast bewaren. Bewaaar je ze op kamertemperatuur, dan is de harde bes nog 5 tot 7 dagen houdbaar (ze rijpen dan na). Koop je zachte bessen, dan kun je ze nog 2 tot 3 dagen bewaren. De kiwibes is rijp als de schil donkergroen is. Let op: laat ze niet te rijp worden, want dat komt de smaak niet ten goede!
Ik hoop dat je bij mij in de buurt woont, dan kun je de kiwibessen kopen in een stalletje aan de Ganker 5 in Benningbroek. Tot ongeveer begin november kun je daar terecht. Ze zijn op steeds meer verkooppunten in Westfriesland te verkrijgen, maar ik weet niet precies waar. En vind je het leuk om in de tuin te kijken hoe de kiwibes groeit? Volgens Laurens Vlaar ben je van harte welkom.
Wil je meer weten over de kiwibes? Hier lees je er meer over.
Beeld: vlaarkiwibessen
Geef een reactie